Ústecký kraj nabízí na svátek svatého Václava bohatý kulturní program

27. září 2022

28. září slavíme svatého Václava a také Den české státnosti – vždyť svatý Václav je patronem země České. Chystají se ale nejen poutě, ale třeba i jízdy auto a motoveteránů!

Velká Václavská pouť se chystá v Lovosicích. V10.30 všechno zahájí mše svatá a pak už se rozjede bohatý program – hlavně na Václavském náměstí a také v lesoparku Osmička. V poledne se dostaví sám kníže Václav se šermíři ze skupiny historického šermu Lepus, bude se dobývat hrad. Těšit se můžete i na dobovou hudbu, bojová umění, historické stroje a traktory, pouťové atrakce, stánky a chybět nebude ani hudba současná – vystoupí skupina Buty, Pavel Sedláček a Cadillac, Endru a JeN Hovorka a řada dalších.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

Zámek Stekník připravil nejen prohlídky interiérů, ale také vyprávění o svatém Václavu a Paladiu země České. Poslechnout si ho můžete každou celou hodinu od 10 do 16 hodin. V kapli uvidíte i rozměrný barokní obraz svatého Václava.

Také v Heřmanově na Děčínsku mají Svatováclavskou pouť – sraz je v 11 hodin u školy, kde se děti z mateřské i základní školy pochlubí svým programem. Hrát a zpívat budou i Janek Ledecký, Standa Hložek, Elán Revival a další, uvidíte i šermíře a vše moderuje Jiří Werich Petrášek.

Mňága a Žďorp v Českém rozhlase Olomouc

Jiného patrona si připomínají v Litvínově, tam 28. a 29. září probíhají Svatomichaelské slavnosti s pestrým programem – nechybí jarmark, divadlo, bubenická show, minifestival sportu nebo ukázka výcviku služebních psů. V 15:30 bude žehnání veselých polštářků a jejich prodej. Výtěžek poslouží pro obohacení aktivit dětských pacientů, pro rekondiční pobyty a podobně. Mezi 14. a 15. hodinou je v plánu také prohlídka kostela. V 16 hodin pak vystoupí skupina Mňága a Žďorp… Zdaleka to ale není všechno!

Na závěr zas z úplně jiného soudku – na nádvoří zámku v Benešově nad Ploučnicí začíná v 10 hodin sraz motoveteránů – jednostopých vozidel. V 11 hodin se pak motoveteráni vydají na spanilou jízdu.

V sobotu 19. září 2020 uspořádal Veteran Car Club České Budějovice jubilejní 50. ročník Veteran Rallye KŘIVONOSKA

Lásku k autoveteránům i úctu k patronovi země České spojil Veteran Car Club Ústí nad Labem. Sraz letošní Svatováclavské jízdy historických vozidel je na parkovišti u obchodního centra Tamda v Ústí nad Labem a následuje jízda na náročné trase Telnice, Nakléřov, Petrovice, Jílové, Libouchec a tak dále s cílem v Povrlech, u restaurace U dvou ocásků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.