Správa železnic uvažuje o zrušení přejezdu na Kozí dráze na okraji Novosedlic

27. září 2022 14:41

Novosedlice na Teplicku možná přijdou o jeden železniční přejezd na Kozí dráze. Správa železnic uvažuje o jeho zrušení. Radní obce ale zatím s krokem nesouhlasili. Chtějí nejdřív jednat s obyvateli – například o možnosti, že přejezd zůstane zachovaný jen pro chodce.

„Já bych to klidně zavřel, protože je to tady nepřehledné. V minulosti tu docházelo k mnoha srážkám vlaků s auty,“ konstatuje Stanislav Hainc, který bydlí nedaleko přechodu.

V přechodu vede jen úzká ulice, přesto tady některá auta jezdí příliš rychle.

„My tady máme vrátka, vycházíme přímo na ulici. Ať to klidně zruší – vůbec mi to nebude chybět, já to jen uvítám, když to zavřou,“ shrnuje Václav Nachtmann, jehož dům stojí přímo u kolejí.

Dana Šnobrová bydlí na druhé straně přechodu, má jiný názor: „Tahle spojka odlehčovala tu dopravu, která jde kolem školy a družiny.“

Zrušení přejezdu může pomoci vlakům, zkomplikuje ale život popelářům

Pokud se přejezd zruší, z Třešňové ulice se stane slepá, která bude končit u kolejí. Strážník městské policie Dubí Ota Rössler to vidí jako komplikaci, třeba pro popeláře: „Couvání pro takové vozidlo je tady v podstatě nemožné, když tu stojí auta po obou stranách – ta ulice je opravdu úzká. Uzavření ulice by bylo, si myslím, krokem zpět.“

První názory na rušení nebo zachování přejezdu jsou různé. Vedení obce by podle nezávislého místostarosty Štěpána Türba chtělo znát mínění všech obyvatel.

„Je to vnímané optikou těch lidí na úrovni těch jejich potřeb. To se od těch lidí potřebujeme dozvědět, a podle toho my to stanovisko vydáme,“ vysvětluje Türb.

Přejezd je součástí úseku Kozí dráhy, který je mimo provoz. Vlaky by se sem ale zase mohly vrátit. Zrušení některých přejezdů by to prý mohlo usnadnit.

„V případě, že se některé přejezdy zruší, to bude krok k tomu, aby se tudy dalo vlaky jezdit, protože každý přejezd znamená problém. Znamená to také finance navíc a hlavně – rušení přejezdů je za účelem zvyšování bezpečnosti,“ vysvětlil přítomným přejezdář Miloslav Beneš.

Možností pro tento přejezd mezi Třešňovou a Ječnou ulicí by mohlo být jeho zachování jen pro chodce.

Spustit audio

Související