ČR má schváleny všechny programy fondů EU, letos vyhlásí výzvy za 370 miliard Kč

foto Ilustrační foto - Tisková konference ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) a evropské komisařky pro soudržnost a reformy Elisy Ferreiraové. 2. září 2022, Praha.

Praha - Česká republika má jako druhý členský stát Evropské unie schváleno všech devět operačních programů z unijních zdrojů politiky soudržnosti pro programové období 2021 až 2027 a může naplno čerpat 21,1 miliardy eur (v přepočtu zhruba 520 miliard korun). Z toho do konce letošního roku Česko plánuje vyhlásit 178 výzev za více než 370 miliard korun. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Jako poslední byl podle zprávy Evropskou komisí (EK) schválen v pondělí program Spravedlivá transformace. Od července jsou odsouhlasené programy Doprava, Integrovaný regionální operační program, Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, Jan Amos Komenský, Životní prostředí, Zaměstnanost+, Technická pomoc a Rybářství.

"Společnými silami jsme dosáhli cíle. Jsme teprve druhou zemí, kde jsou všechny programy kompletní a schválené. Věřím, že se nám podaří realizovat další desítky tisíc kvalitních projektů, které přispějí k rozvoji naší země, regionů a pomohou naší ekonomice," uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Dotace představují podle analytiků možnost, jak nastartovat nové projekty a investice, které by bez veřejné podpory hledaly cestu na svět obtížněji. "Otevírají se nové příležitosti, a to nejenom díky rekordnímu objemu financí. Nejvíce prostředků se rozdělí na úspory energií a obnovitelné zdroje, cirkulární ekonomiku a dále na výzkum a vývoj. Na dotace zároveň dosáhne více firem. O svou příležitost se mohou ucházet velké, střední i malé podniky a nově ve větší míře společnosti sídlící v Praze," uvedla pro ČTK Karin Stříbrská, dotační expertka poradenské společnosti KPMG.

Jednání o dotacích vede Národní orgán pro koordinaci spadající pod MMR. Na období 2021 až 2027 jednání začalo ještě za minulé vlády Andreje Babiše (ANO), která schválila rozdělení EU dotací mezi programy loni začátkem března a Dohodu o partnerství koncem září. Dohoda byla současnou vládou Petra Fialy (ODS) zaslána EK v prosinci a poté letos v lednu ke schválení i většina programů.

V současnosti už se podle MMR může žádat o projekty do více než 80 otevřených výzev ze šesti operačních programů. Jejich přehled je na zastřešujících stránkách DotaceEU.cz.

"Jsou to stěžejní peníze, které může Česká republika použít na digitální transformaci, rozvoj regionů i na postcovidovou obnovu či na zmírnění důsledků ukrajinské krize či v boji s rostoucími energiemi," řekl Hugo Sobral, vedoucí kabinetu evropské komisařky pro soudržnost a reformy Elisy Ferreiraové.

Politika soudržnosti přispívá k vyrovnání ekonomických a sociálních rozdílů mezi jednotlivými zeměmi i regiony EU. Částka pro dotace se tvoří z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), Fondu soudržnosti (FS), Evropského sociálního fondu (ESF), Fondu spravedlivé transformace a Evropského námořního, rybářského a akvakulturního fondu (ENRAF). EU stanoví cíle na dané období, které každý stát naplňuje prostřednictvím operačních programů. Ty v ČR spadají pod určená ministerstva.

Přehled podpory z evropských fondů pro ČR na období 2021 - 2027 (v mld.):

Program (ministerstvo) eur Kč (kurz 24,60)
Doprava (MD) 4,9 120,6
Integrovaný regionální operační program (MMR) 4,8 118,1
Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (MPO) 3,1 76,3
Jan Amos Komenský (MŠMT) 2,5 61,5
Životní prostředí (MŽP) 2,4 59
Spravedlivá transformace (MŽP) 1,6 39,4
Zaměstnanost+ (MPSV) 1,5 36,9
Technická pomoc (MMR) 0,24 5,9
Rybářství (MZ) 0,03 0,7
Celkem 21,1 520

Zdroj: DotaceEU.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď