Pro hru, ve které může jediný špatný nebo naopak geniální tah rozhodnout o vítězi a poraženém, je nejčerstvější prohlášení šachového velmistra Magnuse Carlsena obzvlášť zničující. „Podvody v šachu jsou obrovská věc, která představuje pro samotnou hru existenční ohrožení. Všichni organizátoři a ti, kdo pečují o posvátnost šachů, by měli vážně zvažovat navýšení bezpečnostních opatření,“ napsal na Twitter nejlepší šachista současnosti a dost možná i historie.

Šach mat? Nikoli, ale povel do útoku ano. Norský šachový génius totiž poprvé natvrdo napsal, co si myslí o své prohrané partii s Američanem Hansem Niemannem, po které začátkem září odstoupil z vyhlášeného turnaje. Byl to krok, který všem ve světě šachu vyrazil dech, ostatně sám Carlsen nikdy nic podobného neudělal. Teď však cítil, že k tomu má pádný důvod.

Myslí si totiž, že jeho soupeř podváděl.

O tom, zda jsou šachy sport, nebo spíše hra, lze vést diskuse dlouhé jako partie dvou velmistrů, pravdou každopádně zůstává, že v posledních třech letech zaznamenávají velký boom.

Šachovému byznysu mimo jiné prospěl seriál Netflixu Dámský gambit – a Carlsen zase dokázal vnést do disciplíny geniálních podivínů tvář celebrity. Říkají mu Šachový Mozart, ale on také rád sportuje a poslouchá rockovou hudbu. Časopis Time ho zařadil do svého seznamu nejvlivnějších lidí planety a podobně úspěšně vábí také sponzory – například sázkový gigant Unibet ho sponzoruje jakožto ambasadora v boji proti gamblingu.

„Ve vrcholovém sportu jde o to, abyste se tlačili na hranu svých možností, ale zároveň věděli, kde přestat,“ řekl Carlsen o společné snaze vymýtit gambling, tedy chorobné hraní za každou cenu. „Musíte mít schopnost udržet věci pod kontrolou,“ dodal.

Hans Niemann | Foto youtube.com/c/STLChessClub

To ale podle něj nedokázal Niemann. Carlsen totiž tvrdí, že Američan v duelu s ním podváděl. O tom se ostatně začalo spekulovat ihned poté, co Carlsen po partii s ním z turnaje odstoupil a tyto spekulace norský šachista přiživil i v dalším turnaji, kdy proti Niemannovi odehrál jen jeden tah, než znovu rezignoval.

Na internetu se okamžitě rozjely nejrůznější teorie. Některá obvinění, která se šíří digitálním světem, znějí až absurdně, ba tragikomicky. Například to, a tady citlivější prominou, že si devatenáctiletý Američan údajně vybudoval výhodu tím, že měl v rektu sexuální hračku šířící vibrace, přes niž dostával signály, jak v partii s Carlsenem pokračovat.

V posledním turnaji Carlsen proti Niemannovi odehrál jen jeden tah, než znovu rezignoval.

To vtáhlo do hry i nejbohatšího muže planety Elona Muska, který dokonce porušil své twitterové mlčení. „Talent zasáhne cíl, jejž ostatní zasáhnout nedokážou. Génius zasáhne cíl, který ostatní nemohou ani nevidí (protože je v zadnici),“ upravil Musk citát filozofa Arthura Schopenhauera s dodatkem, že „nejzábavnější varianta je ta nejpravděpodobnější“.

Musk se baví, Carlsen nikoli. Pro norského šampiona nejsou podstatné případné prostředky, ale to, že byly překročeny nejzásadnější hranice šachu. O tom, že Niemann nehrál čestně, je očividně přesvědčen.

„Jeho pokrok v poslední době mi byl podezřelý. Věřím, že Niemann podváděl víc a v daleko větším rozsahu, než přiznal,“ uvedl Carlsen. Američan se totiž dříve veřejně doznal k tomu, že si dvakrát v životě nefér praktikami pomohl v několika online turnajích. Jednou, když mu bylo dvanáct let, a jednou před třemi lety, když mu bylo šestnáct. Od té doby však podle něj nic podobného neudělal a nikdy prý nepodváděl v živé hře.

Carlsena však jeho doznání nezviklalo. „Náš zápas změnil mé vnímání. Měl jsem pocit, že v kritických momentech nebyl vůbec napjatý, dokonce se ani plně nesoustředil – a přesto mě přehrával s černými figurami tak, jak to dokáže jen hrstka lidí na světě.“ V šachu obecně platí, že hráč s bílými figurami má v zápase výhodu.

„S podváděním v šachu musíme něco udělat, a pokud jde o mě, nechci hrát proti lidem, kteří v minulosti opakovaně podváděli, protože nevím, čeho budou schopni v budoucnu,“ napsal ve svém prohlášení Carlsen. A dodal ještě jednu větu, nad kterou svět šachů láme hlavu. Uvedl totiž, že víc už prý v současnosti prozradit nemůže, dokud k tomu nedostane svolení od samotného Niemanna.

Co šachový velmistr ví a nemůže povědět? A proč na to potřebuje povolení od svého protivníka? Váš odhad je stejně dobrý jako ten náš. „Doufám, že pravda vyjde na povrch, ať bude jakákoli,“ uzavřel své prohlášení Carlsen.

Absence jakýchkoli přímých důkazů a dlouhá doba ticha, po kterou Carlsen od své rezignace v prvním turnaji mlčel, daly každopádně vzniknout další teorii. Podle ní se norský šachista vydal na cestu výstředního a paranoidního velmistra, který vidí spiknutí i tam, kde žádné není.

Šachy ostatně zažily spoustu osobností, které očividně balancovaly na hraně geniality a šílenství a jejichž kroky vypovídaly spíš o tom druhém. Za všechny poslouží jako příklad Bobby Fischer – výstředník, který Američanům dodal hrdost uprostřed studené války v bitvě vedené nad šachovnicí, ale svůj život dožil jako stoupenec konspiračních teorií, který nenáviděl USA i vlastní židovský původ.

Zároveň ale nelze popřít, že Fischer nad čtyřiašedesáti poli vítězil jen za přispění svého mimořádného mozku. Naproti tomu obvinění šířící se směrem k Niemannovi ohrožují samotný fundament tisíce let staré hry. A zatímco se na internetu víří nenávist k údajnému podvodníkovi, každým dalším dnem přibývá i kritiků Carlsena, který podle nich bez toho, aby dodal jediný důkaz, nařkl mladého člověka z podvodu a uvrhl svět šachu do míst, kde si nezaslouží být.