Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Věda

Za rok srážce planetky se Zemí nezabráníme, musíme ji najít včas, říká český vědec ve službách NASA

Ilustrace sondy DART blížící se k Dimorphosu | foto: /dart.jhuapl.edu

Premium Rozhovor
Kdybychom měli smůlu a objevili nebezpečný asteroid rok před dopadem, už by byl problém s ním něco udělat. Chce to aspoň deset let, říká český astronom Petr Pravec. Se svým týmem se významně podílí na výzkumu vesmírných hrozeb americké NASA. Té se dnes nad ránem podařil unikátní kousek – sondou DART zasáhla měsíc obíhající okolo asteroidu ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů od Země.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V úterý 01.14 SELČ dopadla sonda DART (Double Asteroid Redirection Test, česky „zkouška odklonu dvojitého asteroidu“) na povrch měsíce Dimorphos, který obíhá kolem planetky Didymos. První zmíněné těleso měří v průměru asi 160 metrů, druhé okolo 800. Účelem pokusu bylo zjistit, jestli by lidstvo dokázalo odklonit asteroid na kolizním kurzu k Zemi. Měsíček Dimorphos na oběžné dráze asteroidu objevil v roce 2003 právě tým Petra Pravce z ondřejovské hvězdárny a od té doby ho zkoumá. Bez dat českých vědců by se NASA při pokusu neobešla.

Lidovky.cz: V čem test DART spočíval?
Měl dva cíle. První byl zjistit, jestli NASA dokáže asteroid strefit. Není to jednoduchý dynamický problém. Asteroid se pohybuje, měsíček obíhá kolem něj a sonda se pohybuje kolem Slunce po eliptické dráze.

Pokus měl také ověřit, jestli je možné strefit asteroid dostatečně přesně. NASA měla v úmyslu zasáhnout těžiště Dimorphu s odchylkou několika málo metrů. Zjevně se to povedlo. Skutečná přesnost zásahu bude ale ještě spočítána.

Zkouška měla ukázat, jestli je technologie připravená k odklonění případného nebezpečného asteroidu. Didymos nebezpečný není a nebyl. Sloužil jen jako vhodná testovací platforma.

Lidovky.cz: A druhý cíl?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: