Relativity Space prodlužuje testy své rakety Terran 1

V posledních letech se jako houby po dešti vyrojily nové firmy, které se snaží uchytit na stále rostoucím trhu malých raket. Patří mezi ně i společnost Relativity Space, kterou asi budete znát především díky tomu, že při výrobě svých nosičů široce využívá metodu 3D tisku. Společnost se chlubí, že od dodávky surových materiálů po dokončenou raketu uplyne pouze 60 dní. 3D tisk kromě zkrácení výrobního času také výrazně snižuje počet potřebných dílů. Prvním želízkem v ohni firmy Relativity Space je malá raketa Terran 1, která by mohla na svou první misi odstartovat ještě letos. Na floridské startovní rampě LC-16 zatím stojí pouze 24 metrů vysoký první stupeň, ale firma rozhodně nezahálí a provádí statické zážehy jeho devíti kyslíkometanových raketových motorů Aeon-1.

20. září se společnost pochlubila 57 sekund dlouhým statickým zážehem. Při skutečném letu by sice musely motory pracovat déle, ale i tak šlo o rekordně dlouhý zážeh všech devíti raketových motorů Aeon-1.

Už 23. září následovalo další video, které bylo podle popisku natočeno o den dříve. V tomto případě sice firma neuvedla konkrétní délku zážehu, ale z videa to vypadá na přibližně 65 sekund. Navíc máme možnost nahlédnout přímo do motorové sekce rakety Terran-1.

Zatím poslední oznámený test přišel 24. září, kdy se firma odhodlala ke statickému zážehu devíti motorů Aeon-1 o délce 82 sekund. To sice stále neodpovídá době, po kterou bude první stupeň pracovat za letu, ale i tak jde o důležitý pokrok. Během několika dní dokázala raketa provést několik statických zážehů s postupně stále prodlužovanou délkou. To by mohlo naznačovat dobrou spolehlivost hardwaru, který mezi zážehy nepotřebuje výrazné úpravy či výměny.

Zdroje informací:
https://twitter.com/MarcusHouse/status/1572370387744460801
https://twitter.com/relativityspace/status/1573071566505656320
https://twitter.com/relativityspace/status/1573483902173257728

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FdIQzXhXwAIeOz2?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.