https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-polsku-byl-uveden-do-provozu-plynovod-baltic-pipe-privede-plyn-z-norska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Polsku byl uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, přivede plyn z Norska

28.9.2022 01:24 | GOLENIÓW (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Polsku byl včera slavnostně uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Jde o další krok ve snaze Evropské unie zajistit větší diverzifikaci v dodávkách plynu i zemím ve středovýchodní Evropě, uvedla Evropská komise (EK).
 

Plynovod může ročně přepravit z Norska do Polska až deset miliard metrů krychlových plynu, z Polska do Dánska pak tři miliardy metrů krychlových. Pro srovnání - hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie byl donedávna plynovod Nord Stream 1, který je ale od konce srpna odstaven. Jeho maximální kapacita je až 55 miliard metrů krychlových plynu za rok.

Projekt Baltic Pipe vznikl ve spolupráci provozovatelů plynárenské přenosové soustavy v Polsku, firmy Gaz-System, a v Dánsku, firmy Energinet. Propojuje dánskou a polskou přepravní soustavu a zvyšuje diverzifikaci dodávek plynu ve středovýchodní Evropě a pobaltských státech. Zhruba 80 procent jeho kapacity si už rezervoval polský plynárenský gigant PGNiG.

Baltic Pipe je od roku 2013 projektem společného zájmu EU a získal z unie finanční prostředky v objemu více než 267 milionů eur (6,6 miliardy Kč). Dokončení projektu představuje důležitý krok ke snížení závislosti unie na dovozu plynu z Ruska, posílení vnitřních plynárenských sítí a zvýšení diverzifikace a bezpečnosti dodávek plynu v regionu.

Polsko v dubnu odmítlo platit za dodávky ruského plynu v rublech, Moskva proto dodávky do Polska zastavila. Pro nahrazení ruské suroviny je pro Polsko důležitý plyn z Norska a dodávky přes terminál zkapalněného zemního plynu (LNG).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.9.2022 16:02
Škoda, že se soudruh estébák vymastil na STORK2, mohli bychom mít plyn i z něho.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Škoda, že se soudruzi z NDR vymastili na energetickou bezpečnost, radovali se z NS1+2 a vymastili se na terminály na LNG ... mohli jsme mít plyn i z nich.

To jsem jen dopověděl za vás:-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
A ke STORK2 trocha faktů ...

"Babišova slova, že o projekt ztratili zájem především Poláci, však potvrdil také Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti. "Tady není vina úplně na české straně. My jsme v roce 2015 dokázali na tento projekt získat peníze z fondů Evropské unie. Poláci však měli obavy, že by tímto plynovodem mohl téci i ruský plyn z plynovodu NordStream II, a tak chtěli odložit dokončení projektu až za rok 2019. Evropská komise na to řekla, že chce peníze zpátky, a projekt obecného zájmu byl odložen. Základním problémem byla tedy obava Poláků z posilování ruského vlivu, oni se už tehdy začali intenzivně zbavovat veškeré závislosti na ruském plynu. A vsadili na LNG a norský plyn. Takže šlo o politické rozhodnutí Poláků, a to je nutno respektovat. Dnes by se nám ten plynovod hodil více než Polsku," říká Václav Bartuška. "
https://www.petrol.cz/magazin/2022/2022-03/plynovod-stork-ii-12281

Čistě z psychologického hlediska by bylo fakt zajímavé vědět, kdy vědomě lžete a kdy jste prostě jen blbej.
Odpovědět
ZK

Zan K.

28.9.2022 19:39
Jak vidno v dnešní pohnuté době není nic jistého, ani plynovody. Tak se netěšme předem.
Odpovědět
sv

s v

29.9.2022 09:15 Reaguje na Zan K.
Po mnohaletých zážitcích s rusáky a "spolehlivostí" rusáckých dodávek vypadá jako vzor spolehlivosti a serióznosti i česká stavební firma. O norském plynu nemluvě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2022 08:43
Pozor na revanš za NORD STREAM! On je totiž stejně zranitelný a pak to bude
malér jako hrom.
Odpovědět
sv

s v

29.9.2022 09:17 Reaguje na Břetislav Machaček
To varování jsi poslal na špatnou adresu machačku. ALe máš pravdu covidový strašpytel puťka si revanš za svoje teroristické útoky jistě zaslouží.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.9.2022 09:50 Reaguje na s v
Až na to oslíku, že Rusům může být zničení Nord Streamu jedno, ale ten, kdo na to nejvíc doplatí, bude Německo- a my s ním.
Odpovědět
sv

s v

30.9.2022 10:06 Reaguje na pavel peregrin
Helemese zákopčaník se ozval. Toho tvého osla, ve kterém ti bylo tak teplo, vyhladovělí rusáci už nejspíš zkonzumovali. Tak neplakej pavlíku. Ale jinak ses trefil, NS je rusákům vlastní zásluhou k ničemu ... takže ho bezproblémů mohli obětovat pro poslední vyděračský pokus.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2022 09:53 Reaguje na s v
Revanš řešit revanšem skončí válečným konfliktem a konečně
místní bojechtiví svazáci poznají válku na vlastní kůži a
nikoliv v PC a zkresleně ukázanou v TV. To bude pane jiný
mazec, než bojovat s Putinem pomocí dvou svetrů a sankcemi
kterými jsme se zbavili levných energií. Zatím prohráváme
na celé čáře pouze díky sami sobě, protože sankce dopadají
spíše na energetiku a ekonomiku v EU. V některých firmách
už personalisté sestavují seznamy k propouštění a čekají
co udělá pro firmy vláda a EU. Čas ke krachu se krátí a
tak budou mít už připraveny seznamy s výpověďmi, aby jim
to šlo lépe při těch kvantech propuštěných od ruky. Na
jaře kamaráda prosili, aby neodcházel předčasně do penze
a nyní mu chtějí nabídnout odstupné, aby odešel sám. Ono
to smrdí průserem a chápe to každý mimo hlupáků.
Odpovědět
sv

s v

30.9.2022 10:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě statečný svazáku machačku. Předpokládám, že statečný boj za covidového strašpytla puťku, který zde tak vehementně předvádíš, předvádíš i na ukrajinské froně v rusáckém zákopu, třeba uvnitř lymanského kotle. To by vysvětlovalo tu tvou tupou nevědomost, kdo je odpovědný za odstřižení díky vydírání předraženého plynu. Samozřejmě na celé čáře prohrávající puťka. Mimochodem chápu, že na froně je těžko ale nepřeháněj to s tím chlastem a fetem. Halucinace na téma kdo co sestavuje ti k přežití nepomůžou. ALe jinak máš pravdu čas ke krachu se puťkovi krátí.
Nebo, že by jsi byl jen takový moravec, který se chce napakovat na nepřátelské agresi, emanueli machačku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist