Místo plynových kotlů solární panely a tepelná čerpadla. Developeři upravují bytové projekty

Projekt Lihovar počítá s energeticky úsporným vytápěním.

Projekt Lihovar počítá s energeticky úsporným vytápěním. Zdroj: Trigema

Projekt Park Cihelka v Libčicích nad Vltavou
Stavba areálu Vesi Hostivař
Developer YIT osadí střechy v projektu Vesi Hostivař fotovoltaickými panely.
Trigema umístí v projektu Lihovar tepelná čerpadla a fotovoltaické panely.
Rodinné domy v Libeři mají instalované solární panely.
6
Fotogalerie

Válka na Ukrajině zasáhla nejen politickou mapu světa, ale mění také uvažování developerů. I v jejich projekčních kancelářích rezonuje stále silněji termín energetická soběstačnost a začíná ovlivňovat podobu nových rezidenčních projektů. Plynové kotelny mají být v budoucnu nahrazeny fotovoltaickými panely a tepelnými čerpadly.

K rychlé reakci se odhodlala developerská firma Trigema. Aktuálně pracuje na povolení pro umístění tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů v už budovaném bytovém projektu Lihovar v Praze 5.

„V minulosti jsme byli tlačeni, abychom využívali energetické zdroje, které preferoval stát, což je především zemní plyn a dálkové teplo. Jenže zdrojem dálkového tepla bývá často plynová kotelna. To jsme si uvědomili týden po začátku války na Ukrajině,“ popisuje mluvčí Trigemy Petra Martínková.

„Od té doby intenzivně pracujeme na tom, abychom i stávající projekty, které stavíme, změnili a doplnili o tepelná čerpadla vzduch-voda, osadili je co nejvíce fotovoltaickými panely na střechách tak, abychom dokázali plyn maximálně nahradit,“ pokračuje Martínková.

Malí stavitelé váhají

Solární elektrárny se na rezidenčním trhu začínají zabydlovat, byť se v minulosti nezřídka stávalo, že developer sice na papíře s instalací panelů počítal, v reálu však střecha zůstala bez nich. To byl třeba případ bytového projektu Zahrada v Lysé nad Labem, kde před pár lety developer nakonec kvůli úsporám stavebních nákladů od zelených plánů upustil.

Velcí developeři však v dnešní době vidí, že jim solární energie může přihrát nové zákazníky. „Do projektu Vesi Hostivař budeme instalovat fotovoltaickou elektrárnu. Ta díky panelům na střeše objektu E s ideální orientací a sklonem vyrobí elektrickou energii, která se využije na částečné osvětlení společných prostor i na ventilaci,“ říká obchodní ředitelka developera YIT Stavo Dana Bartoňová.

Z chodby do bytu

Dosud se energie získaná ze slunce využívá ve společných prostorách bytových domů. Brzdí ji totiž legislativa, která zatím nepočítá s rozúčtováním pro jednotlivé byty. „V našich projektech s udržitelností pracujeme už dekádu, fotovoltaiku ale využíváme jen pro společné prostory domů, k propojení s domácnostmi ještě povolení nemáme,“ potvrzuje ředitelka marketingu společnosti Skanska Residential Renata Vildomcová.

Současná energetická krize ovšem uvádí ledy do pohybu. „Rostoucí zájem klientů o soběstačnost jsme nyní mohli zohlednit při přípravě energeticky hospodárných viladomů Park Cihelka v Libčicích nad Vltavou, kde každý dům bude vybaven fototermickými panely (nevyrábějí elektřinu, ale slouží k přípravě teplé vody nebo přitápění – pozn. red.) už ve standardu a k fotovoltaice ho bude možné jednoduše připojit,“ doplňuje Vildomcová.

Zelené už není jen módní

Výstavba rodinných domů je z tohoto hlediska jednodušší. Společnost Bidli právě zkolaudovala první etapu rodinných domů v Libeři u Prahy. Všechny jsou vybavené vlastní solární elektrárnou. „Vzhledem k cenovým šokům a nejistotě dodávek energií na trhu výrazně stoupá zájem o úsporné bydlení a obnovitelné zdroje,“ konstatuje ředitel developmentu ve skupině Bidli Roman Weiser.

„Fotovoltaická elektrárna je umístěna na střeše rodinného domu z jižní strany, aby byla díky poloze i sklonu co nejefektivnější. Vyrobená elektřina se využije na provoz domu. Pokud fotovoltaické panely vyrobí více elektřiny, než dokážou obyvatelé v daný okamžik spotřebovat, přebytky slouží k ohřevu vody v zásobníku a k dobití baterií. Teprve nespotřebovaný nadbytek elektřiny se prodá zpět do sítě,“ vysvětluje Weiser.

Společnost PSN uvažuje podle ředitele rezidenčních projektů Marka Padevěta v rámci nového developmentu například o instalaci tepelných čerpadel. „Když rekonstruujeme starší činžovní domy v centru, nelze s ohledem na umístění často v památkové zóně o vyšší míře využití udržitelných prvků uvažovat. Jiné je to u novostaveb, kde vnímáme, že i klienti je více akcentují. Jedná se hlavně o střední a vyšší třídu. Finanční požadavky na nemovitost s udržitelnými zdroji jsou samozřejmě o něco vyšší a promítají se do prodejní ceny,“ připomíná Padevět.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub