Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Karel Polišenský

    Foto archiv

    Karel Polišenský

    9. 12. 1943 Přerov – 7. 9. 2022 Praha

    Divadelní, filmový a televizní herec a inspicient, vyhledávaný restaurátor obrazů.

    Na profesionálním jevišti začínal v roce 1978 v Krajském divadle Příbram, odkud v roce 1980 přešel do Divadla pracujících Most, kde vedle herce zastával i funkci inspicienta (tak jako ve všech dalších souborech). V roce 1983 získal angažmá v Divadle E. F. Buriana v Praze (dnešní Divadlo Archa), odkud po zrušení souboru přešel v roce 1991 do Divadla na Vinohradech (angažmá od 1. 2. 1991), kde zůstal do 31. října 1995. Od té doby byl bez stálého divadelního angažmá. Jeho poslední divadelní rolí byl Kurýr v inscenaci Michala Dočekala Gogolova Revizora v pražském Národním divadle (prem. 23. 11. 2006 – více zde).

    V seriálu ČT Dobrodružství kriminalistiky (díl Vlas, r. Antonín Moskalyk, 1993). Foto archiv ČT

    Divákům je jeho tvář známá z TV seriálů Arabela (1980,1993), Černí andělé (2001), Četnické humoresky (2007), Marie Terezie (2017, 2019). Z jeho četných menších filmových rolí (často se zahraničními produkcemi) je nejvýraznější postava Saši z dnes již kultovního filmu Wiktora Grodeckého Mandragora (1997). Naposledy si zahrál v roce 2021 v TV seriálu 1. mise (epizoda Dárek, r. Vojtěch Moravec). /Více o jeho televizních a filmových rolích zde./

    Karel Polišenský (vpravo) jako Kapitán s Břetislavem Rychlíkem (Jussac – uprostřed) a Jiřím Ovečkou (Bernajoux) v inscenaci hry Valeri Petrova Mušketýři po třiceti letech (r. Pavel Římovský, prem. 4. 10. 1980, DP Most). Foto archiv

    V seriálu Břetislava Rychlíka Bylo nás pět a půl uveřejňovaném v Divadelních novinách na přelomu let 2014/2015 na něj v šestém dílu autor vzpomíná: Byt s námi sdílel ve vedlejším pokoji ještě dobrák Karel Polišenský, ušlechtilý gay s orlím nosem (legendární představitel funebráků v českých filmech), absolvent hotelové školy, který za nás neustále uklízel. Když zjistil, že já jsem přijel vybaven po skautsku pouhým ešusem, ve kterém vařím čaj nebo ohřívám klobásky z domova, zesinal a koupil mi hrnce, talíře, čajovou konvici a příbory. Naučil mne vařit vynikající čínská jídla. Těma budu ještě po letech okouzlovat dívky i kamarády na mejdanech, až dosáhnu takové dokonalosti, že na společném soustředění Divadla na provázku, Divadla na okraji a HaDivadla to drze a masově uvařím v polní kuchyni pro čtyřicet lidí. Zatím Poliš trpí mými nekonečnými večírky, které se podařilo rozpoutat po vystěhování Babovky (a co po večerech, co tady děláte?). Vidím dodnes tento výjev: ve společné kuchyňce sedí ve slipech Karel, konvici jasmínového čaje přiloženou na jizvě po operaci žlučníku, já zalojdaný, nevyspalý skučím a vylézám z postele na zkoušku, ozve se hluboký povzdech s nezaměnitelnou homosexuální (Kájo, promiň) intonací: To byla v noci zase drevená dědina! (Více zde.)

    S Annelií Herzovou (vlevo) a Hanušem Borem (uprostřed) v cyklu kriminálních thrillerů ČT Černí andělé (epizoda Experiment 04, r. Juraj Herz, 2001). Foto archiv ČT

    Zemřel po krátké nemoci. Zprávu o jeho úmrtí Divadelním novinám dnes sdělil Břetislav Rychlík a upřesnila režisérka Jana Kališová, která se zesnulým udržovala kontakt do posledních chvil jeho života.

    Poslední rozloučení se zemřelým se konalo v úzkém kruhu rodiny.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 28. září 2022

    Komentáře k článku: Zemřel Karel Polišenský

    1. Richard

      Avatar

      Karel Polišenský
      se herectvím nezačal živit v Příbrami, ale už dávno před tím v Divadle bez opony. V Divadle E.F.Buriana i v Divadle na Vinohradech byl ovšem zaměstnán jako inspicient.

      01.10.2022 (15.15), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Pane Richarde XY,
      děkujeme za zpřesnění.
      Při psaní nekrologu jsem čerpal z dokumentace IDU, kde je první Polišenského profesionální rolí veden První prezidentův sluha v inscenaci režiséra Josefa Mixy Schillerových Úkladů a lásky v KD Příbram (prem. 17. 3. 1978 – zde: https://vis.idu.cz/ProductionDetail.aspx?id=18556&mode=5). Co se týká angažmá je od 1. 8. 1980 v DP Most (a poté v DEFB a DnV) veden pouze jako inspicient. Jako herce jej v dokumentaci IDU vůbec nemají. Předpokládal jsem, že zastával vždy obě funkce (tedy inspicient i herec), což mi potvrzovalo i poměrně velké množství vesměs menších rolí ve všech jmenovaných souborech (včetně oné poslední v roce 2006 v ND). Vše jsem ještě konzultoval s Břetislavem Rychlíkem a Janou Kališovou, která je ve spojení s jeho příbuznými. Tedy víte-li víc, informujte čtenáře i-DN zde formou Komentáře, anebo nám napište do redakce ([email protected]) a my chybějící informace do nekrologu doplníme a předáme dokumentaci IDU.
      Ještě jednou děkujeme a zdravím.

      01.10.2022 (18.16), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Richard

      Avatar

      Je mně líto,
      ale opět chyba. Pan Polišenský od roku 1980 nebyl v angažmá ve Zlíně, ale v Mostě. Ve Zlíně nikdy nepůsobil.

      02.10.2022 (9.10), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Vladimír Hulec

        Vladimír Hulec

        Pane Richarde,
        máte pravdu. V původním textu to ovšem bylo a je dobře. Má chyba v odpovědi.
        Děkuju za upozornění. Omlouvám se a opravil jsem.

        02.10.2022 (11.34), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    4. Jiří Oharek

      Avatar

      Kája Poliš
      byl prima kámoš a spolu jsme jezdili v totalitě kam bylo možné, abysme něco poznali z nekonvenčního žití. Naprosto jedinečné bylo Polsko a živočišné Bulharsko. A zakomplexovaná NDR. A cítili jsme, jak sílí hlasy liberalismu. A k tomu historie umění, galerie, muzika atd. No bylo nám …cet.
      S lítosti i za Dr. Jirku J. z Olomouce, který nás opustil dříve, že už Kája není.

      25.12.2022 (0.17), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Mirek Švarc

        Avatar

        O skonu pana Karla
        jsem se dozvěděl na Silvestra, dost mě to zasáhlo, znali jsme se osobně, poznal jsem ho jako restaurátora obrazů a znal jsem ho i jako herce. Prožili jsme spolu pěkné chvíle u piva nebo u něj v ateliéru, moc rád jsem poslouchal jeho historky z natáčení, měl fenomenální paměť i na texty.
        Čest jeho památce.

        01.01.2023 (12.15), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    5. jt

      Avatar

      25 let…
      a ani ses nerozloucil… denne jsme …byli spolu… 24 hodin denne…
      Moc chybis… Moc…

      11.02.2023 (22.55), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    6. Petr

      Avatar

      Víte někdo, kde je Karel pohřben?
      Díky za info na email [email protected]

      04.12.2023 (15.38), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    7. Bohumil Konečný

      Avatar

      Prosím
      o sdělení, kde je pohřben Karel Polišensky, rád bych uctil jeho památku.
      Skvělý člověk, moc rád na něj vzpomínám.

      01.02.2024 (8.45), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    8. Jana Kališová

      Avatar

      Karel si nepřál pohřeb ani hrob.
      Jeho popel teprve bude rozptýlen v krásné krajině v obci Rusava (okres Kroměříž), kam léta jezdil na milovanou chatu, jak jsem se dnes dozvěděla od jeho sestry.
      jk

      01.02.2024 (15.22), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,