Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Baxant při audienci českých poutníků předal papeži skleněnou přilbici sv. Václava

Ze světa / kir / ČTK, red. / 28. září 2022 15:52
Biskup Baxant při audienci českých poutníků předal papeži skleněnou přilbici sv. Václava

dar pro papeže od českých sklářů připomíná přilbu sv. Václava
Autor: facebookový profil Pačinek Glass

Řím - Svatováclavské oslavy začaly dnes v Římě účastí českých poutníků na generální audienci s papežem Františkem. Poutníci mu přivezli dar od českých sklářů, který připomíná sv. Václava, patrona české země. Po audienci ho papeži předal litoměřický biskup Jan Baxant. Oslavy českého patrona sv. Václava pořádají Češi v Římě každoročně, ty letošní jsou spojené s českým předsednictvím v Radě Evropské unie.

"Svatému otci jsem teď při generální audienci dal český křišťál z naší diecéze připomínající sv. Václava a k tomu knihu Legenda sv. Ludmily," řekl ČTK Baxant. Biskup bude dnes ve Vatikánu sloužit národní mši u příležitosti dnešního svátku, ve čtvrtek se zúčastní i provedení oratoria Nádech věčnosti, které vzniklo k loňskému 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily. Osobnosti obou světců jsou podle něj důležité i ve chvíli, kdy Česko předsedá EU, neboť představují hodnoty významné pro lidské společenství obecně.

"Dívám se na sv. Václava a sv. Ludmilu jako na dvojici, která nám může leccos napovědět. Sv. Václav by neexistoval bez sv. Ludmily, je to babička a vnuk. Kombinace starší generace s mladou generací, propojit, ne oddělit generace od sebe, propojit lidi dohromady... na začátku EU byli skuteční křesťané, kteří propagovali tyto hodnoty. Má-li mít EU šťastnou perspektivu, nemůžeme pominout důraz na hledání a formování takových lidí, kteří by byli skutečnými osobnostmi, podobně jako jimi byla sv. Ludmila a sv. Václav," řekl dnes Baxant.

Dar pro papeže Františka vychází ze skleněného objektu s podobě svatováclavské přilbice, jíž vyrobili skláři z firmy Pačinek Glass z Kunratic u Cvikova. Ti jsou autorem také křišťálové relikviáře sv. Zdislavy, který přivezli papeži loni. "Když nás letos biskup Baxant oslovil, jestli bychom nechtěli na naši práci s relikviářem navázat, odpověděli jsme ano a řekli jsme si, že vytvoříme skleněný objekt, který bude symbolizovat sv. Václava. Svatováclavská koruna nám spíše připomínala Karla IV., a rozhodli jsme se jít do tvorby křišťálové přilbice sv. Václava," řekl dnes ČTK umělecký producent skláren David Sobotka.

"Kombinujeme stejně jako v případě sv. Zdislavy takzvanou huťařinu, hutní ruční tvarování skla a gravírování. Objekt je kombinací foukaného skla, které představuje korpus přilbice, ta leží na liturgickém polštáři vyrobeném z červeného skla jako barvy mučednické," popsal objekt, který vznikl jako oficiální dar pro velvyslanectví ČR ve Vatikánu. "Souběžně s přilbicí jsme vytvořili plaketu v podobě křišťálového bloku s rytinou sv. Václava, kterou ztvárnil rytec Arno Čančík. To je dar, který pan biskup Baxant předal do rukou papeže Františka," řekl Sobotka.

Skleněnou přilbici v úterý převzal velvyslanec ČR ve Vatikánu Václav Kolaja. " Za sebe mohu říci, že si jejich daru moc vážím, a věřím, že bude mít vždy čestné místo na našem velvyslanectví při Svatém stolci," řekl ČTK Kolaja.

Svatováclavská železná přilbice z 10. století je jednou z nejvzácnějších českých památek. Je spjatá s postavou patrona českých zemí, kterému podle legendy patřila. Přilba s křížem je známa z typických zobrazení sv. Václava a spolu s dalšími částmi svatováclavské zbroje je součástí svatovítského pokladu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)