QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstruovaný most v Plzni-Liticích se uzavře, podařilo se domluvit obsluhu autobusy

28.09.2022 16:00     03.10.2022 13:29

Rekonstruovaný most v Liticích se od úterý 4. října do 2. prosince úplně uzavře. Dosud byl uzavřený pro automobilovou dopravu, vozy MHD tady projížděly polovinou vozovky. Po mostě projdou po provizorním chodníku po dobu uzavírky jen pěší. Po oznámení uzavírky se povedlo domluvit náhradní řešení, dopravní obslužnost občanům zajistí modré autobusy společnosti Arriva.

most v liticích oprava foto QAP (23)

Za rychlým řešením je domluva místostarosty Litic Michala Hausnera a náměstka pro oblast dopravy a životního prostředí Magistrátu města Plzně Michala Vozobule. "Moc děkuji především panu náměstkovi, také dalším lidem ze SVS, POVED, kteří opravdu hodně narychlo uměli reagovat a vyšli našim požadavkům vstříc.Dopravní oblslužnost je důležitá zejména pro naše starší občany a děti, kteří by měli zastávku daleko," říká Michal Hausner.

A jak tedy bude doprava v Liticích od 4. října po uzavírce mostu vypadat?

MHD číslo 21 bude končit v zastávce Litice Náves. Horní zastávku budou po dobu rekonstrukce mostu obsluhovat modré autobusy společnosti Arriva. Nástup a výstup bude na točně (Klatovská - Šlovická), do které budou autobusy zajíždět z obou směrů.

"Směrem na Plzeň přijede autobus od Šlovic, zajede do točny, kde nastoupí lidé a pojede přes Řepnou ulici do zastávky Litice Náves a dále na Bory. Ve směru zpět to samé, jen obráceně a v zastávce Litice bude pouze výstup. V této náhradní dopravě budou platit tarify předplatného jako v MHD," uvádí místostarosta Michal Hausner s tím, že jízdní řády se právě tisknou a občané Litic je dostanou do schránky. (Jízdní řád ZDE)

Rekonstrukce mostu začala v červenci

Most v Liticích převzalo město před osmi lety od Ředitelství silnic a dálnic ČR. Při kontrole se ukázalo, že most není v nejlepším stavu, proto se přistoupilo k rekonstrukci. Ta začala v pondělí 18. července.

"Z důvodu neplánovaných komplikací při rekonstrukci mostu bude ale linka 21 vedena od 4. října do odvolání pouze v úseku Bory – Náves Litice, spoje budou ukončeny v zastávce „Náves Litice“. Zastávka „Litice“ bude po celou dobu zrušena bez náhrady," informují PMDP.

Průchod pěších po mostě bude zachován.

Nosnou konstrukci tvoří kamenná klenba

Kamenný most s jedním polokruhovým obloukem překonává potok uprostřed Litic, které jsou od roku 1990 součástí Plzně jako její Městský obvod Plzeň 6 - Litice. Nosnou konstrukci mostu tvoří kamenná klenba s kamennými opěrami, která byla na povodní straně rozšířena o železobetonovou monolitickou desku založenou na železobetonových opěrách. Koryto potoka, který teče pod mostem, je regulováno betonovými zdmi se dvěma opěrami, u kterých je uložena kanalizace. Ve vysoké části těla mostu byla dodatečně v polovině 19. století osazena barokní socha svatého Jana Nepomuckého. Ta je jako jediná památkově chráněná, a proto je během stavby chráněna bedněním.

Most by měl být opraven v termínu na počátku prosince. Rekonstrukce si ale vyžádá úplnou uzavírku. „Při opravě byly nejprve odstraněny konstrukční vrstvy komunikace a zásyp v části historické klenby a nad železobetonovou deskou v druhé části mostu na povodní straně. Po obnažení klenby bylo zjištěno, že původní klenbu nelze spřáhnout s novou železobetonovou deskou, což potvrdil i projektant. Dostavba novější části mostu probíhala v padesátých letech a nedochovala se k ní kompletní stavební dokumentace. Proto byla navržena nová samonosná železobetonová nosná konstrukce včetně hlubinného založení na mikropilotách. Kvůli přístupu vrtné soupravy je nutné úplné uzavření mostu a novou železobetonovou konstrukci udělat v místě klenby najednou. Proto bude nutné most uzavřít úplně i pro autobusy MHD,“ vysvětlila technická náměstkyně Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Po rekonstrukci budou mít v Liticích širší chodníky. „Součástí rekonstrukce je i oprava a sanace přiléhající kamenné zdi a původní historické mostní klenby. Provádí se nová izolace ochranná vrstva, ve finále dojde na celé souvrství vozovky. Most získá na krajích nové římsy a zábradlí, vozovka bude zúžena a chodníky rozšířeny. Spolu s opravou mostu probíhá i výměna vodovodu. Ten je totiž veden mostní konstrukcí,“ popsal rekonstrukci Václav Šašek ze Správy veřejného statku, který má stavbu na starosti.

Odstavení původního vodovodu je plánováno na 5. října. Občanů by se nemělo dotknout, neboť do doby přepojení na nový vodovodní řad bude voda vedena provizorním vedením.

Stavbu provádí firma ROBSTAV, k. s. a Správa veřejného statku města Plzně za ni zaplatí dle smlouvy o dílo 25 090 401 korun včetně DPH.

 

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24