Film Kdyby radši hořelo vyhrál mezi celovečerními filmy festivalu Finále v Plzni

foto Zleva herci Vladimír Škultéty, Anna Polívková, režisér Adam Koloman Rybanský a herec Miroslav Krobot pózují fotografům po novinářské projekci komedie Kdyby radši hořelo, 14. června 2022, kino Lucerna, Praha.

Plzeň - Komedie Kdyby radši hořelo režiséra Adama Kolomana Rybanského získala dnes na 35. ročníku festivalu Finále v Plzni Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film. Vypráví příběh o hasičích, kteří nemají co hasit, místo toho se ve vesnici ujmou vyšetřování podivného incidentu, při němž do kašny najela dodávka. Mezinárodní porota ocenila schopnost tvůrců zachytit obavy, pokrytectví a absurditu lidského soužití v mikrovesmíru malé české vesnice i kombinaci groteskního vyprávění se společenskou kritikou, informovala ČTK mluvčí festivalu Martina Kurfirstová.

"Nádherný příklad společenské satiry, která nám nastavuje zrcadlo, skromně provokuje a baví," uvedli porotci k vítěznému snímku, který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v sekci Panorama.

Hlavní cenu za nejlepší dokument dostal česko-slovenský snímek Jak jsem se stala partyzánkou režisérky Very Lackové. Ve svém celovečerním debutu v něm na pozadí vlastní rodinné historie odhaluje osudy pěti romských partyzánů, pátrá v archivech a vesnických kronikách a prostřednictvím rozhovorů s potomky a pamětníky bourá zažitou představu o Romech jako o pouhých obětech nacismu. Porota na dokumentu ocenila zejména režisérčinu snahu dostát historické spravedlnosti a zviditelnit dosud neviděné skutečnosti.

Letošní Finále nabídlo více než 100 projekcí z toho nejlepšího, co je nejen v české filmové a televizní tvorbě v současnosti k vidění. Představilo devět premiér nebo předpremiér. V pěti kategoriích soutěžilo 40 českých snímků. "Už loni jsme zaznamenali změnu v nákupním chování návštěvníků a konzumentů kultury, kteří nechávají pořízení vstupenek na poslední chvíli. I proto jsme letos poprvé zavedli nákup vstupenek přes mobilní aplikaci, která zejména mladší generaci umožňuje snadnější a rychlejší přístup ke vstupenkám,” uvedla ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová. Festival za šest dní navštívilo přes 14.800 diváků, víc než loni.

Hlavní cenu za televizní a internetový projekt v kategorii seriálová tvorba získal od mezinárodní i studentské poroty třetí díl z projektu České televize TBH režisérky Lucie Kajánkové. "TBH je neuvěřitelně odvážný, svěží a inovativní seriál o lokálním problému, který je ale přitažlivý pro globální publikum. Dobře zpracovaný koncept kombinuje univerzální téma konfliktu morálky s pudem sebezáchovy a s velmi aktuálním problémem kyberšikany mezi mladými lidmi," uvedla v hodnocení snímku mezinárodní porota.

Zlatého ledňáčka za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii film a minisérie si podle obou porot odnesla první epizoda série Podezření z produkce České televize o zdravotní sestře podezřelé v souvislosti s úmrtím pacienta v režii Michala Blaška. "Kombinuje napínavou detektivku s příběhem, v němž má obvinění ze zločinu dopad na osobní i společenský život. Seriál byl natočen podle případu, který se opravdu stal, a na obrazovce ožívá v podobě, která má potenciál zaujmout i globální publikum," uvedla porota. Nejlepším studentským krátkometrážním filmem je animovaný snímek Máma má vždycky pravdu v režii Marie Urbánkové.

Studentské poroty Západočeské univerzity v Plzni ocenily jako nejlepší celovečerní film snímek Tomasze Wińskiho Hranice lásky, nejlepší dokument je podle nich dokumentární debut novináře Tomáše Etzlera Nebe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď