Tipy na víkend 30. září – 2. října 2022. Objevování architektury, klubová noc v Brně a tajemný vlak do Bratislavy

V pátek se můžete svézt zážitkovým vlakem na festival Parallels do Bratislavy / www.parallelsfestival.eu / Foto Jan Hromádko
V pátek se můžete svézt zážitkovým vlakem na festival Parallels do Bratislavy / www.parallelsfestival.eu / Foto Jan Hromádko

Náš výběr akcí na (nejen) volné dny…

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce



Kino Bio Oko, Světozor, Aero: BANGER / Grethe Meyer: Královna dánského designu / Moonage Daydream / Terminátor 2: Den zúčtování a další

Kino Pilotů: Lost Stars / A cross in the desert

Kino Dlabačov: Všechno, všude, najednou / Indián / Avatar a další

Edison Filmhub: Titan / Nenávist / Buko a další

Cargo Gallery: 1.10 20:00 Trojúhelník smutku – Kapitánská projekce na lodi

Site-specific projekce letošního vítěze Cannes v kulisách Vltavy na lodi Cargo Gallery. V očekávaném diváckém hitu letošního podzimu si režisér Ruben Östlund neskutečně smlsne na vybrané společenské smetánce, zatímco vy si budete moci během tří unikátních večerů pošmáknout na malém občerstvení středomořského typu.

29.9. – 4.10. Festival Film a architektura

Festival Film a architektura podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím projekcí autorských dokumentů, inovativních, experimentálních i hraných filmů. Přispívá k debatám mezi architekty, politiky a veřejností o podobě, potřebách a proměnách měst, nezbytných pro další rozvoj naší společnosti a díky vstřícnosti filmového média oslovuje nejširší publikum.

Kompletní program festivalu Film a architektura najdete zde.

28.9. – 2.10. Festival Ostrava Kamera OKO, Ostrava

Čtrnáctý ročník mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO) s podtitulem Pod dlažbou je pláž! začíná 28. září a potrvá do 2. října 2022. Během pěti dnů nabídne víc než tři desítky krátkometrážních i celovečerních snímků.



30.9. Worakls, Zoner Bobyhall, BRNO

30. 9. – 1. 10. Batch, BRNO.

Batch, největší dávka klubové hudby v brněnské historii, propojí ve dnech 30. 9. – 1. 10. třináct klubů pestrým nadžánrovým hudebním programem za jednotné vstupné. Akci pořádá BACH – Brněnská asociace clubové hudby. Batch si klade za cíl poukázat na živost brněnské kulturní sféry, bohatou hudební historii a současnost i důležitost společného hlasu aktérů na klubové scéně. Probíhat bude v klubech Alterna, ArtBar Druhý Pád, Fléda, Kabinet múz, Kafara, Metro Music Bar, Music Lab, Ponava, Rusty Nail, Sibiř, Sono Music Club, Stará Pekárna a Vegalité. Návštěvníci mohou volit mezi jednodenní či dvoudenní vstupenkou platnou pro všechny kluby. Informace na stránkách festivalu a Facebooku

1.10. Homeshake (CA) + AKA Samuel (CZ), Meet Factory

Když jdeš sám, nikdy se neztratíš. Tak funguje Homeshake, sólový hudební projekt Petera Sagara. Za poslední roky ušel dlouhou cestu od kytarového indie-popu až po lo-fi R&B. Zhmotněním jeho hudební i životní vize a zároveň taky reflexí hořkého a tíživého životního období plného smutku a neutuchajících depresí je loňská introspektivní deska Under The Weather.

2.10. Welshly Arms, Lucerna Music Bar

Clevelandská šestice Welshly Arms vzala útokem česká rádia svými mega hity Legendary a Sanctuary, které se vyšplhaly až na první příčku radio hitparády. Po loňské premiéře ve vyprodaném Futuru se Welshly Arms vrací v listopadu do Prahy. Nenechte si ujít jejich nadupanou show, vloni ve Futuru to byla fakt jízda.

2.10. Michael McGoldrick & John McCusker & John Doyle / Café V Lese

Téměř na den přesně, rok po zrušeném koncertu v roce 2020, přijíždí do Čech trojice stěžejních představitelů současné world music Michael McGoldrick, John McCusker a John Doyle. Všichni tři patří k nejslavnějším představitelům tzv. keltské hudby a coby trio se v České republice představí úplně poprvé.

2.10. Tricot (Jap), Futurum Music Bar.

Japonská alternativně rocková kapela tricot propracovává nezvyklý a jedinečný sound, který se skládá z harmonického spojení popu, emotivního zpěvu a komplexního rytmu. Členům kapely není znám pojem math rock a jejich harmonická spojení nejsou vytvářena záměrně.

1.10. 19:30 Nouvelle Vague (FR), Palác Akropolis.

Nouvelle Vague se proslavili originálními coververzemi punkových a postpunkových skladeb tzv. „new wave“ – „nové vlny“ nebo li francouzsky „nouvelle vague“. S akustickými kytarami, perkusemi, sametovými hlasy a aranžmá ve stylu bossa-nova posunuli postpunkové písničky na jinou úroveň, dekonstruovali pojem „cover band“ a během velmi krátké doby se stali světovým fenoménem.

1.10. JAZZ NA STŘEŠE: Petra Ernyei Trio, Jazz Dock

Skvělá jazzová zpěvačka Petra Ernyei se vrací na střechu Jazz Docku! Petru v její tvorbě inspirovaly vokalistky 50. a 60. let, kdy Amerika naplno žila jazzovou hubou – Ella Fitzgerald, Nancy Wilson nebo Sarah Vaughn. Na venkovním stagi Jazz Docku zazpívá v doprovodu kytaristy Adama Tvrdého a kontrabasisty Petra Dvorského.

26. 9. – 1. 10.Lunchmeat Festival 2022

13. ročník „Lunchmeat Festivalu“ se bude konat na 4 scénách po celé Praze –⁠ Veletržní Palác, CAMP, Ankali a divadlo Archa v šesti dnech od 26. září do 1. října. Každoroční mezinárodní přehlídka věnovaná aktuální nezávislé elektronické hudbě a digitálnímu umění slibuje zástup oceňovaných umělců z různých částí spektra současné hudební a vizuální tvorby.

29.9. – 1.10 Festival Paměti národa 2022. ♬, FILM, TAKY PRO DĚTI

Paměť národa pořádá na jižní tribuně Strahovského stadionu od 29. září do 1. října Festival Paměti národa. Třídenní akce nabídne přednášky, debaty, komentované prohlídky, workshopy, autorská čtení, projekce filmů i koncerty.

28.9. – 1.10. Festival Prague Fringe, Praha :: DIVADLO ::

Divadelní festival v anglickém jazyce. Od roku 2002 festival pravidelně nabízí českým i zahraničním divákům možnost seznámit se s anglicky mluveným divadlem přímo v historickém srdci české metropole. Lokace 2022: Hotel Klárov, Café Club Míšeňská, Divadlo Inspirace, Museum of Alchemists, A Studio Rubín

30. 9. The Valentines, Méta Monde, We Are Domi, tracklist.cz, Palác Akropolis

Další večer v rámci koncertní série Pulz v Akropoli. Pulz si klade za cíl ukázat, jak pestrobarevná ve skutečnosti je československá hudba. Poslední měsíce roku budou patřit kapelám, zpěvačkám i rapperům, kteří potvrzují, že žánry neexistují.

30.9. – 2.10. 1st Prague Reggae Weekender, Klub 007 Strahov a daší místa

Celý víkend budou desky v rytmech skinhead reggae, ska, rocksteady a 2 tonu roztáčet jak Djs z celé Evropy, tak i tuzemská esa! Během víkendu Vás hudba dostane od kopců po řeky, od prosluněných parků po temné sklepy. Páteční večer to odstartuje kde jinde než v legendárním Klubu 007 na Strahově, odkud se jen skutálíte z kopce na afterparty do Klubu Újezd. V sobotu přes den se budete moct vyvětrat v Baru Mlékarna v Riegrových sadech, nebo co by kamenem dohodil v blízkém obchodě se subkulturní módou Second Shot. A večer to vyvrcholí plavbou a mejdanem na lodi Hamburk. No a v neděli se to zakončí v Hlávkově dvoře a následně ve Výčepu u Rarášků.



30. 9. – 23. 11. Parallels: Evropský festival o umění ve veřejném prostoru, Bratislava – Vídeň – Berlín – Brusel – Lodž

Festival Parallels proběhne v pěti evropských městech, a propojí tak Prahu s Bratislavou, Vídní, Berlínem, Bruselem a Lodží. Festival má několik rovin a jednou z nich jsou vlaky a nádraží. Do Bratislavy, z Vídně a do/z Berlína jsme pro vás proto připravili zážitkové vlaky! Jedná se o umělecké intervence pro jedoucí publikum a experimentální zvukové jízdy.

30. 9. – 27. 8. 2023 Valoch & Valoch: archeologie a konceptuální umění , Pražákův palác, Brno

Archeologie a konceptuální umění. Unikátní propojení dvou disciplín a navíc v jediné rodině slibuje výstava Karla a Jiřího Valochových. Archeologické objevy s dokumentací významného odborníka a fotografie, instalace a objekty českých a zahraničních konceptuálních umělců vystaví od 30. září v brněnském Pražákově paláci.  

1. – 18. 10. Manon Harrois:V pravé poledne / High Noon, Technologické centrum UMPRUM

Poledne je ve slovanském folklóru chápáno jako hodina duchů (stejně jako půlnoc) a čas, kdy se má odpočívat. V tuto dobu se má člověk zastavit, vyslechnout zvon kapličky nebo kostela a odpočinout si… V pravé poledne se jmenuje výstava francouzské multidisciplinární umělkyně Manon Harrois, která bude k vidění v Technologickém centru UMPRUM. Vernisáž: 30. 10. 2022 od 18 hodin.

Stále trvají další výstavy:

Lidé jsou křehké bytosti, ale měkké cíle a UrgePragovka Gallery

Čím je médium textilu tak fascinující? Výstava mapuje aktuální tendence týkající se textilních principů a technik a zasazuje je do kontextu současného umění. Vernisáž proběhne v sobotu 17. 9. od 18 hodin. The White Room návštěvníkům otevře projekt Urge, který tvoří tři samostatné výstavy. Jejich kurátorkou je Jagna Domżalska a společným tématem zkoumání instinktů, hluboce zvnitřněných potřeb a tuh.

Nikdo sem nepatří víc než vy, Veletržní palác

Ústřední výstava Fotograf Festivalu představuje umělecké strategie, které si uvědomují tento útok na občanská práva a svobody a chápou jej jako symptom posunu od demokratického politickému uspořádání k autoritářskému.

23.9. – 8.1. V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce, Veletržní palác

Co vedlo malíře Jana Preislera, Františka Kupku, Emila Fillu či Bohumila Kubištu k tomu, aby odložili paletu a štětec a zobrazili se na svých autoportrétech s kuřáckými atributy? Výstava V kroužcích dýmu ukáže, jak tento typ zobrazení vypovídal o proměně tradičně vnímaného umělce v nezávislého tvůrce.

23.9. – 8.1. Ceny Jindřicha Chalupeckého 2022, Veletržní palác

Výstava představí laureáty a laureátky 33. ročníku nejvýznamnějšího tuzemského ocenění pro autory a autorky do 35 let.

Festival Čekání proměny – Libuš, Písnice, Kačerov, Pankrác, Muzeum a na Nádraží Holešovice. Umělecké intervence a živé umění, jako jsou divadlo, procházky, poutní hostina, workshopy a diskuse, vznikly v přímé reakci na lokalitu sídliště Libuš a Písnice. Do čtyř stanic metra C – Kačerov, Pankrác, Muzeum a na Nádraží Holešovice – proběhne vysílání příběhů z jihu v podobě uměleckých instalací.

Realita nádražních budov, železničních tratí a jejich okolí spoluvytváří na první pohled zřetelné mantinely základu konceptu letošního ročníku Festival m3 – Umění v prostoru. Landscape festival opět představí umělecko-architektonické intervence a díla renomovaných tvůrců i studentů. Interpretace jejich zásahů do vybraných lokalit nabídne nové čtení vztahů ve významných infrastrukturních uzlech Prahy. Tentokrát se zaměří na čtyři dopravní brownfieldy Prahy: Smíchovské nádraží, okolí Florence, Palmovku a Nákladové nádraží Žižkov.

Ve Veletržním paláci trvá do 10. října výstava Intimita jako vzdor, kterou pořádá Národní galerie Praha ve spolupráci s Centre Pompidou. Otázka intimity je zkoumána i prostřednictvím propojení a shodných postojů mezi umělci nebo mezi jejich tvorbou.

Designérka Anna Marešová představuje desetiletí tvorby svého studia v Galerii Neumannka v Prachaticích. Do povědomí veřejnosti se zapsala kolekcí erotických pomůcek pro ženy, která zaujala svojí čistou estetikou a precizním provedením. Z původně studentské práce vznikla značka Whoop·de·doo a výrobky mladé designérky posbíraly řadu ocenění, včetně Red Dot Award a Národní ceny za studentský design. Anna Marešová a její studio jsou také autory vítězného návrhu nové lanovky na Petřín.

V Praze můžete vidět nové muraly na Smíchově, V Karlíně nebo také v Holešovicích a ve Vršovicích .

Za prohlédnutí určitě stojí i monumentální Skrýš , kterou stvořil s pomocí ohně v Uherském Hradišti sochař Robert Buček (do 23. října).



30.9. – 1.10 Knižní festival LITR, Umělecké centrum Univerzity Palackého, Olomouc

Osmý ročník knižního veletrhu LITR. V průběhu pátku a soboty bude možné po celý den navštívit stánky více než čtyřiceti malých nakladatelů a tvůrců, kde najdou kromě originálních knih také umělecké tisky nebo hravé papírové výrobky. Tradiční olomoucká událost nabízí to nejzajímavější ze světa nezávislé knižní tvorby a zaměřuje se především na autorské a umělecké publikace.

30.9. Noc vědců

Noc vědců je celoevropská vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny zájemce do inspirujícího prostředí vědy.Tématem letošního ročníku Noci vědců je Všemi SMYSLY.Přijďte zažít neopakovatelnou atmosféru do zapojených institucí v Praze.

Noc vědců můžete prožít například v Zemědělském muzeu v Praze, kde vás čekají ukázky vaření podle starých receptů, dozvíte se jak pěstovat rostilny ve městě pomocí akvaponie, nebo zjistíte, že i obyčejné brabory skrývají nečekaná tajemství. Celý program najdete na webu Zemědělského muzea.

30.9. – 6.10. Den architektury

Den architektury není jen architektura a urbanismu, ale i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, čtvrtě či města. Den architektury nejsou jen odborně vedené procházky pro veřejnost, které jsou v tomto měřítku světovým unikátem. Kromě nich probíhají různorodé workshopy pro rodiče s dětmi, projekce, happeningy, instalace ve veřejném prostoru, cyklovyjížďky, plavby, divadelní představení a řada neformálních setkání mezi zástupci měst, architekty, developery a veřejností.

Program k Dni architektury v Centru architektury a městského plánování CAMP najdete tady: https://praha.camp/program

2. 10. 10:00 – 18:00 Festival delikátních chutí, Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23

Historické prostory Novoměstské radnice znovu naplní vůně kuchyní z různých koutů světa. Nechte se zlákat oblíbenými cizokrajnými pochoutkami nebo vyzkoušejte dosud málo známé pokrmy. Festival delikátních chutí je ideální zastávkou při nedělních procházkách podzimní Prahou nebo na sváteční oběd.

30.9. – 2.10 Literární festival Periferie, Sokolov ♬, TAKY PRO DĚTI, DIVADLO

dílna lettrismu / slam poetry / knihy / divadlo pro děti / slam poetry / debaty / čtení / hudba

1.10. slavíme Mezinárodní den kávy. Můžete ho  oslavit třeba s filmem Kafe a cigára na Aerovodu.


A jak nejlépe zakončit naplno prožitý, divoký víkend, plný zábavy s novými přáteli? Vhod může přijít například návštěva venerologické poradny.


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám!

Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat