Snažíte se pracovat, starat se o vaše ratolesti, být dobrou partnerkou a k tomu všemu mít uvařeno a uklizeno? Nejde vám to? Je potřeba zvolnit tempo.

Je jasné, že děti ani partnera ze svého denního režimu vynechat nemůžete. Těžko také vynecháte zaměstnání, něčeho se přece žít musí. Vynechat ale můžete každodenní úklid. Ruku na srdce, opravdu potřebujete mít každý den uklizeno, jako by k Vám měl přijít na návštěvu prezident?

Bordel v bytě, šťastné dítě

Mnoho žen v období před dětmi mívá doma perfektní pořádek. Jenže s narozením dětí a narůstajícími povinnostmi se jim tento standart nedaří udržet a pohled na hračky rozházené po bytě, upatlané skleničky ve dřezu a šmouhy na oknu je dohání k šílenství. Patříte k těmto ženám i vy? Je načase říct si dost. Ne nadarmo se totiž říká: Bordel v bytě, šťastné dítě.

Zamyslete se, kolikrát se vám již stalo, že jste kvůli nepořádnosti křičela na děti? Zakázala jste jim hrát si s barvičkami, protože vás děsila představa počmárané podlahy, kterou jste z posledních sil před půlnocí vytřela? Takhle by to doma vypadat nemělo!

Pamatujte, že děti jsou extrémně sensitivní a v prvních letech života je psychika dítěte schopna zachytit každou sebemenší negativní reakci ze svého okolí. I zdánlivá malichernost jako je maminka rozčilující se nad nepořádkem, na nich může zanechat negativní dopad. Psychologové mají jasno, děti úzkostlivě čistotných maminek, které každou volnou chvíli uklízí a navíc do této své záliby nutí i děti, si k pořádku tvoří negativní postoj. Úklid = stres. A stresu se chce každý podvědomě vyhnout.

Lepší hrozná hospodyně než matka

Nechcete se takto podepsat na vlastních dětech? Není nic jednoduššího než to změnit. Svoje nároky sice nesnížíte ze dne na den, můžete ale zvolnit a pokusit se o jiný přístup. Až vás příště přepadne vztek nad rozsypaným legem, prachem na poličkách a zaschlé kaši v hrnci, uvědomte si, že nutnost uklidit je jen a jen ve vaší hlavě. Nikdo vás za tyto nedostatky nebude soudit. Nepořádek můžete dohnat třeba o víkendu, čas strávený s vaším potomkem vám nikdo nevrátí. Vždy platí, že je lepší být hroznou hospodyní než matkou.

Sandra Špačková