Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pastoral Brothers dostali medaili od předsedy Senátu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 29. září 2022 13:38
Pastoral Brothers dostali medaili od předsedy Senátu

Pastoral Brothers s medailí od předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila
Autor: www.facebook.com/pastoralbrothers

Praha - Dva evangeličtí faráři Karel Müller a Jakub Helebrant (rozený Malý), které znají jejich fanoušci ze sociálních sítí a videí jako dvojici Pastoral Brothers, dostali u příležitosti svátku sv. Václava Stříbrnou medaili od předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila.

Ocenění, které spolu s řadou dalších osobnosti dostali ve Valdštejnském paláci, vnímají jako poděkování všem farářům a farářkám, kteří sdílejí víru, naději a lásku v naší společnosti. Medaile převzalo celkem 19 oceněných. Mezi oceněné patří dále pěvkyně Dagmar Pecková, novinářka Lída Rakušanová, spisovatel Petr Hora-Hořejš, spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Igor Blažević, zpěvačka Ida Kelarová nebo tanečník Yemi Akinyemi Dele. Ocenění získal také autor mobilní aplikace Záchranka Filip Maleňák i reprezentační tým, který na mistrovství světa ve fotbale v roce 1962 vybojoval v Chile stříbro.

Karel Müller a Jakub Helebrant před několika lety založili na platformě YouTube kanál Pastoral Brothers, který začal záhy sbírat zástupy sledujících. A nejsou mezi nimi jen věřící a zdaleka jen teenageři. Třicátníci Jakub Malý a Karel Müller jsou mladí faráři Českobratrské církve evangelické, Jakub Helebrant slouží ve sboru v Libni, Karel Müller jako farář pro mládež nejčastěji v kostele svatého Martina ve zdi na Starém Městě. Zde se pravidelně konají večerní evangelické bohoslužby zaměřené hlavně na mládež.

Oba přišli do církve na prahu dospělosti a rozhodli se stát faráři, seznámili se při studiích na Evangelické teologické fakultě UK. Na YouTube natáčejí videa čtyři roky a mají stovky až tisíce sledujících. Nedávno jejich neortodoxní, ale často sebekritický pohled na víru a křesťanství prezentovali v knize pod názvem Boží kniha.

Na sociálních sítích je podle Jakuba Helebranta sledují z velké míry katolíci, z menší pak protestanti a pak výrazná skupina věřících, kteří nejsou nijak zařazení podle církve a další skupina těch, kdo se identifikují jako naprosto nevěřící. Nejvíc je sledují lidé ve věku 25 až 55 let. "Asi se to povedlo, že jsme ťali do živého. Ve všech možných oborech, ať už je to politika nebo sex a náboženství," uzavřel Helebrant.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)