InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Soud očistil jména šéfů bytového družstva. Zpronevěru a podvod jim nedokázali

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

STRAKONICE – Přesně rok trvalo hlavní líčení s obžalovanými šéfy bytového družstva ve Strakonicích, kteří čelili obžalobě ze zpronevěry peněz při vyplácení odměn a z podvodu při převodu družstevního bytu. Ve čtvrtek 29. září je Okresní soud zprostil obžaloby ve všech bodech.

Při posledním hlavním líčení soud vyslechl další svědky a došlo i na závěrečné řeči obžaloby a obhajoby. Státní zástupce Karel Chod ve svém důrazném komentáři popsal, že kauzu na Okresním státním zastupitelství převzal po svém předchůdci už započatou. Navrhnul zproštění obžaloby ve všech bodech, protože se podle něj neprokázalo, že manažeři spáchali trestný čin.

Zmínil, že podstatou původní obžaloby je údajná zpronevěra při vyplácení odměn předsedovi, i když se řada svědků shodla, že v představenstvu schvaloval rozpočet a bylo známo, kolik procent se vyplácí na odměny za různé funkce a pozice.

Ve druhé větvi kauzy, která se týkala možného podvodu družstevního bytu po zesnulé člence, žalobce Karel Chod kritizoval i práci policie, která podle něj procesně chybovala při výslechu klíčového svědka – syna zemřelé. Podstatou kauzy je falšovaný podpis na smlouvě a následný převod bytu na předsedu a pak místopředsedu. Domnělá legalizace výnosů z trestné činnosti se podle žalobce ani soudu neprokázala.

Falešný podpis

Když totiž u soudu v před časem vypovídal syn zesnulé, přiznal se, že podpis na smlouvě napodobil on sám, aby se po smrti matky zbavil starostí a bytu, který stejně jako jediný dědic nechtěl. Tvrdil, že matka byla stejně s předsedou domluvená, že na něj byt přepíše. Obhájce obžalovaného předsedy Miloslav Tuháček navíc poukázal na to, že manažer byt celou dobu financoval a zajišťoval v něm opravy. Jestli pak věděl o i podvrženém podpisu, není zřejmé.

Tuháček řekl, že během vyšetřování případu i hlavního líčení docházelo ke směšování pojmů a funkcí. Také poukázal na práci policie a připomněl, že peníze se v bytovém družstvu vyplácely podle schválených pravidel představenstva a ani shromáždění delegátů nemělo nic proti.

Jan Taraba, obhájce místopředsedy družstva, který figuroval v části kauzy kolem převodu bytu, řekl, že orgány činné v trestním řízení se chovaly jako utržené z řetězu. Ocenil přístup žalobce Karla Choda, který sám navrhl obžalované očistit. Jan Taraba v závěrečné řeči připomněl, že i když soud zprostí funkcionáře bytového družstva obžaloby, může se objevit řada jejich požadavků a nároků. „Ve své praxi jsem se ještě nesetkal s takto vedeným trestním řízením," dodal Taraba, podle kterého se ve vyšetřování objevila řada systémových chyb. Přípravné řízené označil dokonce za zoufalé.

Trestní senát v čele se soudkyní Ivanou Kolářovou dal státnímu zástupci i obhájcům zapravdu, stejně jako opatrovník bytového družstva. Předsedkyně senátu odkázala bytové družstvo s údajnou škodou zhruba 4,5 milionu korun a občanskoprávní řízení a konstatovala, že k trestn ému činu manažerů nedošlo jak u vyplácení odměn, tak u převodu družstevního bytu.

Obžalovaní muži si ani tentokrát nepřišli hlavní líčení poslechnout přímo do soudní síně, omluvili se. Po vynesení zprošťujícího rozsudku se státní zástupce vzdal práva na odvolání, stejně jako obhájci i opatrovník bytového družstva. Obžalovaní prý stejné rozhodnutí dodají během pár dní soudu písemně. Pokud se tak stane, bude verdikt pravomocný.

Další detaily a zajímavosti nabídne středeční tištěný Týdeník Strakonicko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace