Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Rozhovor Zahraničí

    Rajniš: Na práci v Teatro alla Scala se těším

    Jiří Rajniš je barytonista, který od svých jednadvaceti let působí převážně v zahraničí. Angažmá měl v prestižních německých operních domech (Semperoper v Dráždanech), pravidelně hostuje v pražském Národním divadle. Za roli Herce v opeře Ferne Klang je v širší nominaci na cenu Thálie. Letošní léto strávil Rajniš u Mnichova na operním festivale Immling, kde je rezidenčním umělcem a diváci ho mohli vidět v roli Sharpless v Madame Butterfly. Zítra má premiéru v titulní roli Evžena Oněgina ve švýcarském Luzernu. 

    Foto: archiv Jiřího Rajniše

    Jak jste se do angažmá La Scaly dostal?

    Oslovil jsem vedení La Scaly svými nahrávkami. Po mezinárodní soutěži 7th Otto Edelmann Competition ve Vídni v květnu 2022 si mě všiml intendant Státní Opery ve Vídni a byl jsem doporučen na stále neobsazenou roli Hajného v milánské Rusalce. Byl jsem pozván na konkurz do Teatro alla Scala a ještě tentýž den mi roli potvrdili.

    Co budete zpívat a v jaké inscenaci?

    Očekával jsem, že mě obsadí buď do menší role Lovce za scénou, nebo do dvojrole společně s Hajným. Ale jsem rád, že mi nabídli širší komický part Hajnýho, což je poměrně výrazný charakter Jedná se o novou produkci Rusalky pod taktovkou českého dirigenta, šéfa Welsh National Opera v Cardiffu, Tomáše Hanuse a slavné italské režisérky Emmy Dante.

    Jedná se o první uvedení Rusalky v La Scale a jste jediný účinkující Čech.

    Ano, ve zbylém obsazení je ukrajinská sopranistka, ruský tenorista nebo ruské mezzosopranistky, Korejec například zpívá Vodníka.

    Foto: archiv Jiřího Rajniše

    V čem je milánská inscenace Rusalky výjimečná?

    Určitě se bude jednat o výraznou moderní stylizaci, jak už napovídá předešlá práce Emmy Dante.

    Je to zatím vaše jediné angažmá v La Scale, nebo přišly další nabídky?

    Byl jsem rád, když La Scala oznámila, že Rusalku vidí jako start vzájemné spolupráce. Minulý týden mi nabídli ještě před Rusalkou novou produkci Salome s legendárním dirigentem Zubinem Mehtou. Roli Prvního Nazaretského jsem kdysi zpíval v mém prvním angažmá v Německu a Salome je neuvěřitelná Straussova muzika. Moc se na zkoušení těším.

    Co vás tuto sezónu ještě čeká mimo Miláno?

    Od minulé sezóny působím pouze v zahraničí. Nedávno jsem se vrátil z operního festivalu Immling v Německu, kde jsem rezidenčním umělcem a celé léto tam jsem opět zpíval svoji oblíbenou roli Sharplesse v opeře Madame Butterfly. Nečekaně přišla také nabídka ze švýcarského Luzernu hostovat na deset představení titulní roli Evžena Oněgina, premiéra je zítra. Koncem sezóny to bude velmi náročné, protože musím skloubit Rusalku v La Scale a Carmen v Teatro Lirico di Cagliari, kde zpívám Escamilla.

    Foto: archiv Jiřího Rajniše

    Jak se vám v Itálii žije? Pokud se nemýlím, působil jste v převážně německy mluvících městech.

    Působil jsem od jednadvaceti jako člen ansámblů nebo hostoval čtyři roky v Landestheater Coburg, a posléze dva roky i ve světovém operní domě Semperoper v Drážďanech. V Itálii budu žít v první fázi asi měsíc a půl a budu pendlovat mezi Milánem a Luzernem. Těším se ovšem na Cagliari, práce ve městě u moře je asi snem mnoha. Souběžně ale už budu bydlet i v Miláně. Takže to bude takový kočovný život… Ale to holt ke kariéře operního pěvce patří.

    Domluvíte se italsky?

    Ano, domluvím, ale chci se jazyk naučit samozřejmě ještě lépe. Dojíždím do Verony za legendou operních barytonistů, Maestrem Giorgiem Zancanarem, se kterým se připravuji na své italské působení.


    Komentáře k článku: Rajniš: Na práci v Teatro alla Scala se těším

    1. Ludmila Štědrá

      Avatar

      Neskutečný úspěch!
      Takový start určitě rodiče (moji nezpomenutelní kolegové) nečekali. Moc držím pěsti při každé premiéře! Hodně dalších úspěchů!

      01.10.2022 (8.10), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,