Virgin Atlantic
Zdroj: Aric Cheng, Unsplash

Personál Virgin Atlantic si může vybrat uniformu podle své identity

Britská letecká společnost Virgin Atlantic zavedla pokrokové změny v pravidlech oblékání personálu. Všichni zaměstnanci si nyní mohou vybírat uniformy podle genderu, se kterým se identifikují.

Letušky historicky podléhaly striktním pravidlům ohledně oblékání, líčení i účesů. Až v poslední době se zaměstnankyně některých společností, jako třeba SkyUp nebo ITA Airways, zbavují konzervativních podpatků a sukní a nahrazují je pohodlnějšími variantami. S další novinkou nyní přichází Virgin Atlantic. Aerolinka tento týden oznámila, že si její personál může od nynějška vybrat uniformu, která bude vyhovovat jejich genderové identitě.

Svobodu vybrat si variantu uniformy získali stevardi, letušky, piloti a pilotky i další pracovníci aerolinky. Zároveň získali možnost nosit na hrudi odznaky se zájmeny, kterými si přejí být oslovováni.  Změny se týkají i cestujících. Ti rovněž mohou od nynějška nosit odznaky s preferovanými zájmeny, pokud o to budou stát, a v rezervačním systému letů si vybrat z několika kódů a titulů.

Nové nastavení vychází z nedávného průzkumu, který si nechala aerolinka ve Velké Británii zpracovat. Podle výsledků možnost přijmout svou individualitu v práci u zaměstnanců zvyšuje duševní pohodu (49 %), pocit štěstí (65 %) a vytváří lepší zážitek pro zaměstnance i zákazníky (24 %).

Společnost oznámila aktualizované zásady týkající se genderové identity pomocí tiskové zprávy i propagačního videa. V kampani nazvané Be Yourself účinkuje mimo jiné Michelle Visage, známá z show RuPaul’s Drag Race.

Novinka následuje změny z roku 2019, kdy se společnost rozhodla nabídnout palubnímu personálu možnost volby, zda nosit make up a dovolila jim nosit kalhoty a boty bez podpatků. Nedávno také umožnila, aby zaměstnanci mohli mít na sobě viditelná tetování.

Zdroj: Virgin Atlantic