Pizza Hut x Serve Robotics
Zdroj: Serve Robotics

V Kanadě vám pizzu doveze robot

Restaurační řetězec Pizza Hut zkouší v kanadském Vancouveru doručování jídla s pomocí robotů. Pomáhá mu s tím firma Serve Robotics.

Řetězec s rychlým občerstvením Pizza Hut se v Kanadě spojil s firmou Serve Robotics, která vyrábí samořiditelné roboty pro doručování. Společně nabízí a zkouší možnost rozvozu jídla prostřednictvím autonomních doručovatelů, kteří mají v budoucnu nahradit auta a vylepšit službu bezkontaktního předání. Doposud totiž řidič položil objednávku na zem, ustoupil a počkal, než si ji zákazník převezme.

robot, kterého využívá pro rozvoz také Pizza Hut
Robot doručí zákazníkům objednávku z Pizza Hut až ke dveřím. Zdroj: Serve Robotics

Zkušební provoz probíhá zatím jenom ve městě Vancouver. Vybraní zákazníci, kterým jídlo veze robot, mohou sledovat jeho polohu v aplikaci řetězce. Když objednávka dorazí ke dveřím, prostřednictvím kódu si vyzvednou svůj pokrm ze zabezpečené přihrádky.

„Vždy hledáme způsoby, jak zlepšit naše služby a jak zákazníkům nabídnout teplé, čerstvé a chutné pokrmy. Jsme nadšení, že můžeme být v čele této technologie a spolupracovat se Serve Robotics,“ říká k novince Manish Dhakher, provozní ředitel Pizza Hut v Kanadě.

Podle spoluzakladatele Serve Robotics Aliho Kashaniho jde o důležitý krok pro budoucí rozšíření služby i do dalších měst. Autonomní doručovatelé fungují na elektrický pohon, takže na rozdíl od aut nevypouští žádné emise oxidu uhličitého během pohybu mezi lidmi. Pro orientaci a identifikaci objektů v průběhu jízdy po chodníku využívají soustavu senzorů, ale protože jde stále o zkušební provoz, na pohyb dohlíží lidé. Nicméně technologii už firma dříve zkoušela například v Los Angeles nebo San Franciscu.

Zdroj: Serve Robotics, Pizza Hut