Ve středu je to 180 let od první várky světoznámého piva. Oslaví to Pilsner Fest

Plzeňský Prazdroj oslaví 180. výročí uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell na tradičním Pilsner Festu. Konat se bude po dvouleté pauze v areálu pivovaru 7. a 8. října. Nabídne hudbu, školy čepování a speciální prohlídky. Pivovar tím připomíná, že 5. října 1842 uvařil sládek Josef Groll v novém Měšťanském pivovaru v Plzni várku piva, která všechny ohromila. Od té doby se sláva českého piva rychle šířila a dobývala pivní svět, řekl mluvčí největšího tuzemského pivovaru Zdeněk Kovář.

»Letošní Pilsner Fest je výjimečný, chceme společně oslavit 180. výročí od založení pivovaru a s tím i 180 let tradice, kvality, radosti a přátelských posezení s dobře načepovaným pivem,« řekla manažerka značky Kristýna Tereková.

»Pivo Pilsner Urquell je nejsilnější značkou spojenou s naším městem. Díky němu znají Plzeň po celém světě a do pivovaru míří mnoho českých i zahraničních turistů. Prazdroj podporuje zdejší projekty a přináší řadu akcí, které občanům zpříjemňují život. Je to také díky naší společné deklaraci v oblastech marketingu, cestovního ruchu, životního prostředí a krizového řízení,« řekl primátor Plzně Pavel Šindelář.

Návštěvníci v tyto dny budou moci podle Kováře absolvovat speciální komentované prohlídky, které jsou běžně nedostupné. »Kromě vysvětlení postupů při zrání piva a péči o něj se dozví zajímavostí o tankovém pivu, historii Hospody Na Spilce a o legendární restauraci Prazdroj, která kdysi sídlila v areálu. Uvidí speciální sklenice i dary pro papeže, starou i novou varnu a sklepy,« řekl. Místa na prohlídkách je třeba si rezervovat online a vstupné je symbolických 180 korun.

Na škole čepování se budou moct učit od nejlepších výčepních z ČR. Kromě piv z Prazdroje i jeho nefiltrovaného ležáku se budou čepovat speciály z minipivovarů a nabízet jídla vhodná k pivu.

Pro sběratele je ke 180. výročí první várky připravena limitovaná emise bankovek Euro Souvenir s motivem jubilejní brány, které jsou vyrobeny ze stoprocentně bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek. Obsahují některé ochranné prvky jako pravé bankovky. Do prodeje jich jde 14 600 kusů s číslem, rokem vydání i pořadovým číslem série.

»Pilsner Fest bude cashless, tedy bezhotovostní. Připojujeme se k dalším festivalům a přichází s nejrychlejším placením NFCtron, které zkracuje fronty, šetří čas i životní prostředí. K placení je třeba náramek s čipem nebo NFCtron karta. Obojí lze nabít on-line nebo i na místě,« řekl mluvčí. Peníze, které návštěvník na Pilsner Festu neutratí, lze získat zpět.

Na festivalu zahraje devět kapel a interpretů, například Jelen, Pokáč, Monkey Business, Anna K, David Koller, Alice & Dan Bárta a další. Hudební program v pátek 8. října začne v 17 hodin a v sobotu od 12 hodni 30 minut. Vstup na všechny koncerty je zdarma.

(mac, čtk)

FOTO – visitplzen.eu, tickets.prazdroj.cz, prazdrojvisit.cz, pilsner-urquell.cz, turisturaj.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy