Lesy jsou teď plné ryzců. Ty jedlé poznáte podle barvy mléka

30. září 2022

V českých lesích v těchto dnech kraluje ryzec borový a ryzec smrkový. Lesy jsou jimi podle mykologa Pavla Brůžka doslova prošpikované. Jsou to chuťově vynikající houby. Jak ale poznat ty jedlé druhy?

Ryzec smrkový a borový nebo taky pravý jsou velmi chutné houby. Poznáte je tak, že když do nich dloubnete, tak roní oranžové mléko. Pokud má mléko jinou barvu, nebývá houba jedlá. Často je také hořké až palčivé chuti.

Čtěte také

Vzácný ryzec syrovinka

Ale pozor! U nejchutnějšího druhu, což je ryzec syrovinka, uvidíte bílé mléko. Tento ryzec je vzácný a dá se najít jen výjimečně. „Pro laiky radím, orientujte se podle oranžového mléka, to je v pořádku,“ říká mykolog Pavel Brůžek.

Ryzce lososové či osmahlé najdete v lepších lesích, na travnatých mezích i na cestách.  Tyto ryzce jsou na červeném seznamu, neměly by se sbírat, ale jsou místa, kde se vyskytují hojněji.

Hřibová sezóna až do listopadu?

Sezóna hřibů říjnem skončit nemusí. Vše závisí na počasí. „Voda je, pokud nepřijdou mrazíky, dají se hřibovité houby sbírat až do konce listopadu. Ale pokud jdete sbírat houby třeba na smaženici, je lepší vybírat pestrou směsici. Nepohrdněte klouzky, ani slizáky. Slizák má vespodu sice lupeny, ale patří ke hřibovitým houbám a je vynikající. Ale pozor, po povaření většinou zrůžoví či zfialoví. Klouzek kravský to dělá také, lidi ta barva často odradí. A přitom to nevadí. Mladé kousky klouzků kravských i slizáků jsou velmi chutné,“ podotýká mykolog.

Které houby se teď objevují více, než v minulých letech? A jsou václavky jedovaté? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.