Lesy jsou teď plné ryzců. Ty jedlé poznáte podle barvy mléka
V českých lesích v těchto dnech kraluje ryzec borový a ryzec smrkový. Lesy jsou jimi podle mykologa Pavla Brůžka doslova prošpikované. Jsou to chuťově vynikající houby. Jak ale poznat ty jedlé druhy?
Ryzec smrkový a borový nebo taky pravý jsou velmi chutné houby. Poznáte je tak, že když do nich dloubnete, tak roní oranžové mléko. Pokud má mléko jinou barvu, nebývá houba jedlá. Často je také hořké až palčivé chuti.
Čtěte také
Vzácný ryzec syrovinka
Ale pozor! U nejchutnějšího druhu, což je ryzec syrovinka, uvidíte bílé mléko. Tento ryzec je vzácný a dá se najít jen výjimečně. „Pro laiky radím, orientujte se podle oranžového mléka, to je v pořádku,“ říká mykolog Pavel Brůžek.
Ryzce lososové či osmahlé najdete v lepších lesích, na travnatých mezích i na cestách. Tyto ryzce jsou na červeném seznamu, neměly by se sbírat, ale jsou místa, kde se vyskytují hojněji.
Hřibová sezóna až do listopadu?
Sezóna hřibů říjnem skončit nemusí. Vše závisí na počasí. „Voda je, pokud nepřijdou mrazíky, dají se hřibovité houby sbírat až do konce listopadu. Ale pokud jdete sbírat houby třeba na smaženici, je lepší vybírat pestrou směsici. Nepohrdněte klouzky, ani slizáky. Slizák má vespodu sice lupeny, ale patří ke hřibovitým houbám a je vynikající. Ale pozor, po povaření většinou zrůžoví či zfialoví. Klouzek kravský to dělá také, lidi ta barva často odradí. A přitom to nevadí. Mladé kousky klouzků kravských i slizáků jsou velmi chutné,“ podotýká mykolog.
Které houby se teď objevují více, než v minulých letech? A jsou václavky jedovaté? Poslechněte si záznam pořadu.
Související
-
Lesy jsou vymetené, přiznává mykoložka. Houby nezmizí, ale čekají nás jižnější druhy
Letošní sezóna pořádně zkouší nervy houbařů. Zatímco někde už měli žně, jinde na příchod stále čekají.
-
Podzim v lese: Která bedla je jedlá? A proč některé houby světélkují?
Lesy jsou plné hub. Rostou hřiby hnědé, bedly i vynikající pýchavky, které se dají připravit dokonce na sladko. Ale v českých lesích můžete najít i světélkující houby!
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.