Jánoš s Purmou si to rozdají o stříbro, Kostroun sahá po titulu. Na GT2 Motorsport čeká finále autokrosové sezony

Tomáši Jánošovi s Milanem Purmou jde o titul vicemistra v kategorii TouringAutocross1600, Vít Kostroun má nakročeno k titulu v RB160. Taková je situace stáje GT2 Motorsport před závěrečným podnikem letošoního ročníku mistrovství republiky v autokrosu, který hostí o víkendu Sedlčany.

Je to Tomáš Jánoš, kdo momentálně drží ve třídě TouringAutocross1600 celkové druhé místo. Za vedoucím Luďkem Dubravským zaostává o 25 bodů. Během víkendu sice ještě bude možné získat 35 bodů, do hry ovšem vstoupí ještě také škrtání jednoho nejhoršího výsledku u každého jezdce a v takovém případě už je Jánoš prakticky bez šance.

"Luďkovi by se muselo stát něco hodně špatného, třeba že by se mu hned na začátku víkendu porouchalo auto a pak nenastoupil do závodu. V podstatě mu chybí k titulu deset bodů," uvědomuje si Jánoš svou situaci.

Velká ztráta na Dubravského ale rozhodně neznamená, že by Jánošovi už o nic nešlo. Druhé místo totiž stále nemá definitivně jisté. V rozestupu 35 bodů za ním se totiž nacházejí jeho týmový kolega Milan Purma (-12 bodů),  Martin Kopena (-19 bodů) a Miroslav Bodanský (-32 bodů).

"Samozřejmě se opět budeme snažit o co nejlepší výsledek, jde nám o celkové umístění. Pokusíme se vyhrát. Doufám, že nám pořadatelé nebudou házet klacky pod nohy jako v Dolním Bousově. Tam jsem se měl zachovat jinak, vystoupit z auta a trvat na tom, aby zkropili trať všem. Kluci, co startovali přede mnou, stáli na suchém místě. Já byl v kaluži a kvůli tomu mě předjela i třetí řada. Tím pádem to bylo o ničem," přeje si Jánoš, který v Dolním Bousově skončil po špatném startu až čtvrtý.

Klíčem k úspěchu bude podle Jánoše udržet nervy na uzdě a zůstat v klidu: "Jsou tu dvě zatáčky, které vám mohou hodně uškodit. V jedné z nich přejíždíte přes asfalt. Může vás to tam vynést ven a v takovém případě vás soupeři podjedou. Tam je potřeba ubrat a jet pomalu kolem kolíku. To samé platí o zatáčce před cílovou rovinkou. Tam je takové esíčko. Když ho projedete v klidu, ladně a pomalu, je to lepší, než když tam budete příliš rychlí. Tato dvě místa jsou tedy rozhodující," vysvětluje.

Všechno ale samozřejmě plánuje dát do posledního podniku také Milan Purma: "Tak jako poslední tři roky bojujeme i letos až do konce. Jedeme si především zazávodit a užít si poslední autokrosový víkend. Do Sedlčan se už moc těšíme a doufáme, že vše proběhne v duchu fair play," říká před startem víkendu.

Ačkoli Purma ztrácí na Tomáše Jánoše 12 bodů, má oproti němu jednu výhodu. Při úvodním podniku sezony v Humpolci totiž musel odstoupit už po volných trénincích kvůli problémům s motorem a díky tomu tak nyní nebude odečítat žádné body. Jánoš by ale v tuto chvíli přišel hned o 21 bodů.

Kromě Tomáše Jánoše a Milana Purmy bude ve třídě TouringAutocross1600 závodit také Jakub Jánoš. Ten se vrací poté, co musel kvůli problémům s motorem vynechat Dolní Bousov. Půjde o jeho třetí letošní závodní víkend, oproti předchozím dvěma ale bude speciálnější. V Sedlčanech měl totiž loni Jakub velkou nehodu, po které se mu potom dlouho nechtělo k autokrosu vracet. První start od tohoto incidentu si připsal až letos v srpnu v Poříčí nad Sázavou, kde navíc hned zvítězil.

Kostroun kráčí za titulem

V juniorské třídě RB160 dělá letos GT2 Motorsportu radost Vít Kostroun. Sedmiletý mladík totiž přijíždí do Sedlčan jako vedoucí muž průběžného pořadí. Zatímco Jan Žalský mladší za ním ale zaostává o 11 bodů, závodník s pseudonymem Denis the Menace je pozadu o 13 bodů.

I zde vstoupí do hry odečítání nejhorších výsledků, v tomto případě dvou. Zatímco Kostrounovi by bylo momentálně vymazáno 49 bodů, Žalskému 34 a Denis the Menace by přišel o 47 bodů.

V Sedlčanech nastoupí za GT2 Motorsport také Martin Stuchlík (RB250) a Filip Kašpar (KartCross). Zatímco Stuchlíkovi patří v RB250 šesté místo, Kašpar je v KartCross dvanáctý. Pro druhého jmenovaného ale ještě nepůjde o úplný konec sezony. O víkendu 22.-23. říjnu totiž kartcrossaře čeká ještě závod v rakouském Hollabrunnu.

Foto: GT2 Motorsport

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.