Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO, získala osm mandátů

01.10.2022 17:12

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL podle propočtu ČTK obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude mít celkem pět senátorů potřebných k založení vlastního stranického klubu.

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO, získala osm mandátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Nejsilnějším klubem bude frakce ODS a TOP 09, která by i díky úspěchu dvou finalistů TOP 09 Tomáše Czernina a Jana Pirka mohla mít nejméně 32 členů. Posílit by je mohl navíc nový táborský senátor Marek Slabý (za Tábor 2020), který kandidoval s podporou koalice Spolu. Většinu v 81členném Senátu bude mít klub ODS a TOP 09 s klubem KDU-ČSL a nezávislých, který si udržel pozici třetí nejpočetnější frakce a bude mít nadále 12 senátorů.

Druhou nejpočetnější frakcí zůstane přes neúspěch ve volbách klub Starostů a nezávislých. Z šesti mandátů, které obhajoval, jej znovu získal jen Michael Canov (SLK) na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN) místo v Senátu neobhájily. Klub bude mít i s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (navržen TOP 09) 20 členů. Bude si ale muset najít nového předsedu místo Petra Holečka (STAN), který neuspěl už v prvním kole stejně jako místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) a Václav Chaloupek (OPAT).

ČSSD, která měla před 12 lety v Senátu nadpoloviční většinu, letos pokračovala v ústupu z parlamentních pozic. Po loňském odchodu ze Sněmovny nezískala letos v senátních volbách žádný mandát a zůstane jí jediný senátor, bohumínský Petr Vícha. Je místopředsedou klubu ProRegion, v němž jsou i zástupci ANO. Klub by měl dohromady šest senátorů, o tři méně než nyní.

Stejný počet členů bude mít klub Senátor 21 a Piráti díky vítězství historika Martina Krska (za hnutí Senátor 21) nad ústeckým primátorem Petrem Nedvědickým (ANO). Nyní má klub sedm členů.

Vystrčil díky vítězství nad Janou Nagyovou (ANO) bude moci být předsedou Senátu i další dva roky. Z vedení horní komory mandát obhájili i místopředsedové Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů. Jan Horník (STAN) jako jediný z místopředsedů mandát neobhájil. Jedinou členkou vedení Senátu, která letos mandát obhajovat nemusela, byla Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Opoziční hnutí SPD podle očekávání nadále nebude mít zastoupení v Senátu. Jeho jediná finalistka Eva Chromcová prohrála závěrečný duel s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou. Na Kroměřížsku překvapivě porazila favorizovanou kandidátku ANO Lucii Pluhařovou někdejší poslankyně Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí). Na Plzeňsku zvítězila prezidentka Unie rodinných advokátů a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nezávislá) nad starostou Přeštic Karlem Naxerou (TOP 09).

Nejmladším senátorem bude jednačtyřicetiletý mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST), jehož hnutí se poprvé dostalo z komunální na parlamentní úroveň. Nejstarším letos zvoleným senátorem je 74letý Jan Pirk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…