Do senátu se probojovalo šest lékařů. Post obhájil Kantor, nově do křesel usedne Pirk, Slabý, Matušek, Procházka a Procházková

V druhém kole senátních voleb zvítězilo šest lékařů. V křesle zůstane Lumír Kantor (KDU-ČSL), který byl v předchozím období místopředsedou senátního výboru pro zdravotnictví. Novými tvářemi budou v senátu kardiochirurg Jan Pirk (TOP 09), šéf jihočeské záchranky Marek Slabý (TOP 09), dětský kardiolog Bohuslav Procházka (KDU-ČSL), kardiolog Zdeněk Matušek (ANO) a anestezioložka Věra Procházková (ANO), která v minulosti působila jako poslankyně. Post naopak neobhájila Alena Dernerová (SD-SN), která doposud byla místopředsedkyní zdravotnického výboru v senátu.

Mandát s letošními volbami do senátu skončil třem členům senátního zdravotnického výboru – Janu Žaloudíkovi, který již post neobhajoval, Lumíru Kantorovi, jenž znovu kandidoval v Olomouci, a Aleně Dernerové, která ale vyšla z volebního boje v Mostě neúspěšně (více jsme psali zde). Senátorem za mostecký obvod se místo ní stane starosta Mostu Jan Paparega (ProMOST), který získal 58,79 procenta hlasů. Dernerová se podle ČTK bude po odchodu ze senátu věnovat svým pacientům. Pokud ji Paparega požádá, je připravena mu s novou funkcí pomoci.

Senátorem za Olomouc naopak zůstane Lumír Kantor (KDU-ČSL), který ve druhém kole senátních voleb získal 60,07 procenta hlasů. Podobně jako před šesti lety se Kantor ve druhém kole střetl se záchranářem a poslancem Milanem Brázdilem (ANO), kterého nakonec stejně jako v roce 2016 porazil. Brázdil dostal ve druhém kole 39,92 procenta hlasů.

Z prvního kola postupoval Kantor jako druhý se ziskem 26,06 procenta hlasů, Brázdil byl první, volilo ho v prvním kole 32,46 procenta voličů. Brázdil zvítězil v prvním kole i v roce 2016, i tehdy ale nakonec druhé kolo opanoval Kantor, jejž tehdy do horní komory vynesl zisk 52,44 procenta voličských hlasů.

Šedesátiletý Lumír Kantor vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, jeho oborem se stala neonatologie. Nejdříve působil jako dětský lékař v Přerově, od roku 1993 pracuje ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde je od roku 1997 primářem Novorozeneckého oddělení s JIP. Kantor je také soudním znalcem, vyučuje na Lékařské fakultě UP v Olomouci a působí v obecně prospěšných společnostech a nadacích.

Pět nových tváří

Nově v senátu za obvod Praha 10 zasedne kardiochirurg Jan Pirk. Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Dosavadní senátorka Renata Chmelová (STAN) dostala 39,55 procenta hlasů, a křeslo v horní komoře tak neobhájila. V prvním kole získal Pirk 44,77 procenta hlasů, druhá Chmelová 24,35 procenta hlasů. Pirk po dnešním sečtení výsledků sdělil, že se stal senátorem nejen těch, kteří jej volili, ale i těch, kteří dali hlas jiným kandidátům. „Slibuji, že budu v Senátu bojovat o zdraví nás všech cestami, které jsem vám ve svém volebním programu představil,“ dodal.

74letý Jan Pirk byl dlouholetým přednostou kardiocentra pražského IKEM. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, začínal jako chirurg v nemocnici v Nymburce, v roce 1974 do IKEM na Kliniku kardiovaskulární chirurgie. V letech 1991 až 2017 byl jejím přednostou, mezi roky 1995 a 2021 řídil celé Kardiocentrum IKEM. Na kontě má přes 7000 operací, z toho několik stovek úspěšných transplantací srdce. Pirk mimo jiné jako první v ČR provedl v roce 2007 kombinovanou transplantaci srdce a plic. Lékaři IKEM pod jeho vedením také v roce 2012 jako první na světě voperovali pacientovi místo srdce dvě speciální čerpadla na baterie, pacient přežil 200 dní (Pirk za tuto operaci získal cenu Lékař roku). V listopadu 2017 pak odborníci z IKEM transplantovali pacientovi umělé srdce místo jeho orgánu, který úplně odstranili, ČR se stala třetí zemí, kde takový zákrok lékaři provedli.

Kritiku vzbudily jeho názory na pandemii covidu, který Pirk prodělal už počátkem května 2020. Covid označil za nemoc podobnou chřipce a za svým názorem si stál i po prodělání nemoci. Byl jedním ze signatářů prohlášení, v němž v květnu 2021 některé osobnosti vyzvaly k uvolňování opatření, protože mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku.

Další novou tváří bude v senátu za volební obvod Tábor Marek Slabý, který ve druhém kole senátních voleb získal 53,47 procenta hlasů. Druhý Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012) dostal 46,52 procenta hlasů. „Ten souboj byl tak těžký, že jsem ani nesledoval technické náležitosti. To znamená, co a kdy mě čeká a kdy a kam budu muset jít,“ řekl ČTK Slabý. V prvním kole získal Slabý 30 procent hlasů, druhý Větrovský 22,67 procenta hlasů.

Slabý se chce v horní komoře Parlamentu ČR věnovat především zdravotnictví, sociální oblasti a krizovému řízení. „Teď zrovna jsem připomínkoval dva zákony a hádal jsem se s ministerstvem práce a sociálních věcí, takže jsem rád, že budu moc číst tu legislativu z první ruky a budu mít možnost se k ní skutečně vyjádřit,“ uvedl Slabý. Dodal, že stále platí, že chce zkusit zkombinovat práci ředitele záchranné služby a pozici senátora. Pokud by ale zjistil, že se nelze plně věnovat oběma oborům, funkce ředitele by se vzdal.

57letý Marek Slabý vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze, později získal čtyři atestace a také tituly MBA na pražském institutu CEMI a LL.M. na pražské Academy of Health care Management. Pracoval na ARO v táborské nemocnici a v Zdravotnické záchranné službě Tábor, kde se stal v roce 2000 ředitelem. V roce 2005 byl jmenován ředitelem ZZS Jihočeského kraje.

Je či byl členem řady odborných lékařských organizací a skupin, dlouhodobě přitom zastává post prezidenta Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR. Řadu let vyučoval na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, je též soudním znalcem v oboru anesteziologie a resuscitace a urgentní medicína.

Tématem bude dětská obezita či paliativní péče

Dalším lékařem, který nově usedne do senátorského křesla, je Bohuslav Procházka za volební obvod Kutná Hora. Ten ve druhém kole získal 50,62 procenta hlasů. Svůj mandát neobhájil v těsném souboji dosavadní člen horní komory Jaromír Strnad (ČSSD), který dostal 49,37 procenta hlasů. Z prvního kola postupoval Procházka jako druhý se ziskem 20,38 procenta hlasů, zatímco obhájce mandátu měl 31,57 procenta hlasů.

„Lidé určitě slyšeli na dvě velká témata, která byla základem mé volební kampaně, a to nedostatek dětských lékařů a problém dětské obezity,“ řekl ČTK Procházka.

61letý Bohuslav Procházka vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze. Pracuje jako dětský lékař se specializací na dětskou kardiologii. Celý život se věnuje civilizačním chorobám a jejich prevencím u dětí. Působí také například v Akreditační komisi Ministerstva zdravotnictví a v atestačních komisích.

Za Frýdek-Místek se senátorem stane kardiolog Zdeněk Matušek, který dnes získal 50,98 procenta hlasů. Druhý Stanislav Folwarczny (ODS) dostal 49,01 procenta hlasů. V prvním kole získal Matušek 42,33 procenta hlasů, druhý Folwarczny 31,83 procenta hlasů.

V Senátu se chce Matušek věnovat zdravotnictví, kterému nejvíc rozumí a je mu nejblíž. „Chtěl bych být členem výboru pro zdravotnictví a věnovat se otázkám zdravotnictví,“ řekl Matušek.

44letý Zdeněk Matušek vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, studia dokončil v roce 2003. Má atestaci v oboru kardiologie, vnitřní lékařství. V letech 2018 až 2020 byl ředitelem nemocnice v Třinci. Od roku 2014 je podle obchodního rejstříku jednatelem společnosti Galenica Medical.

Vedle pěti lékařů se do senátu probojovala i jedna lékařka. Ve volebním obvodu Karlovy Vary zvítězila Věra Procházková, která dnes získala 67,97 procenta hlasů. Druhá Eva Chromcová (SPD) dostala 32,02 procenta hlasů. V prvním kole získala Procházková 25,86 procenta hlasů, druhá Chromcová 14,12 procenta hlasů.

„Jako lékařka bych se chtěla věnovat zdravotnictví, lázeňství, protože jsem z Karlových Varů, z lázeňského trojúhelníku,“ řekla. Věnovat by se chtěla také zákonu o paliativní péči, která je pro ni srdeční záležitostí. „A samozřejmě sport – já jsem sportovec, byla jsem u zrodu Národní sportovní agentury jako poslanec,“ dodala Procházková.

68letá Věra Procházková vystudovala Lékařskou fakultu UK v Plzni, později získala dvě atestace v oboru anesteziologie a resuscitace. Pracovala na ARO v Nemocnici Sokolov, byla zde i ředitelkou a jednatelkou. Působila také ve statutárních orgánech společnosti Karlovarská krajská nemocnice, krátce byla i předsedkyní představenstva.

Byla členkou strany Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, za kterou neúspěšně kandidovala do karlovarského i krajského zastupitelstva. V roce 2016 se stala členkou hnutí ANO, za které byla v roce 2016 zvolena do zastupitelstva Karlovarského kraje a o rok později do poslanecké sněmovny. Mandáty v roce 2020, respektive 2021, neobhájila. Ve sněmovně byla členkou ústavně právního výboru a výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Mimo jiné byla také předsedkyní podvýboru pro sport a místopředsedkyní podvýborů pro zdravotnické záchranné služby a pro heraldiku a vexilologii.

Úvodní foto: Senát ČR

-mk, čtk-