Propadák Starostů i Babišova ANO, SPD bez senátora. Deset postřehů z voleb do Senátu

Senát

Kdo uspěl ve druhém kole senátních voleb?

Propadák hnutí STAN, prohra ANO i Andreje Babiše, SPD zůstává bez senátora a ČSSD zbyl jen jeden. O víkendu se uskutečnilo druhé kolo senátních voleb, které přineslo několik zajímavých okamžiků i změn. CNN Prima NEWS přináší deset postřehů.

1. Propadák Starostů

Po celkem úspěšných komunálních volbách hnutí STAN zaznamenalo v senátních volbách propadák. Z šesti mandátů, které obhajovalo, ho znovu získal pouze Michael Canov (SLK) na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN) místo v Senátu neobhájily. Tři kandidáti neuspěli už v prvním kole. Šéf hnutí Vít Rakušan CNN Prima NEWS řekl, že ho výsledek netěší. Zároveň je ale rád, že ve většině uspěli demokratičtí kandidáti.

Starostové přesto zůstanou druhou nejsilnější senátní frakcí. I s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (navržen TOP 09), který obhájil senátorské křeslo již v prvním kole minulý týden, budou mít 20 členů.

Podobný propadák zaznamenali už po prvním kole minulý týden i Piráti. Ti se do druhého kola neprobojovali vůbec. Klub hnutí Senátor 21 a Pirátů obhajoval ve druhém kole dvě ze sedmi míst. Ve finále měl tři adepty za hnutí Senátor 21, zvítězil jen jeden – historik Martin Krsek.

2. SPD zůstává bez senátora

Hnutí SPD zůstává bez senátora. Do druhého kola se jako jediná probojovala Eva Chromcová. Ta ale prohrála závěrečný duel s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou v obvodu Karlovy Vary. Šéf hnutí Tomio Okamura označil fakt, že se jeho kandidátka dostala do druhého kola, za „pozitivní výzvu pro příští volby“.

3. „Krutá“ prohra ANO i Babiše

Šéf ANO Andrej Babiš se radoval z úspěchu v prvním kole senátních voleb, kdy se do horní komory dostal rovnou senátor Ladislav Václavec a dalších 17 kandidátů postoupilo. Ve druhém kole se k Václavcovi ale přidali už jen dva další, a tak Babiš zažil „krutou prohru“. Poprvé v historii ale ANO může sestavit senátorský klub, protože má v komoře potřebných pět zástupců.

Za nejdůležitější považoval expremiér střet v Jihlavě, kde se proti šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi postavila jeho kandidátka Jana Nagyová (ANO), která je s Babišem obviněná v kauze Čapí hnízdo. Šéf ANO ji na Vysočinu přijel několikrát podpořit, ve čtvrtek se tam dokonce sjelo několik představitelů z jeho stínové vlády. Rozdával tam klobásy a pivo zdarma. Novinářům tvrdil, že na výsledek v Jihlavě je opravdu zvědavý.

Vystrčil ale ve druhém kole nakonec získal přes 60 procent hlasů, zatímco Nagyová necelých 40. Premiér Petr Fiala (ODS) volby označil za „osobní prohru Andreje Babiše“. Expremiér prohru uznal. Komentátoři spekulují o tom, že z prohry může vyvodit i důsledky pro svou eventuální prezidentskou kandidaturu.

4. ČSSD zbyl jeden senátor

Sociální demokracie ve volbách v poslední době sklízí jeden neúspěch za druhým. Poté, co se loni v říjnu strana neprobojovala do Poslanecké sněmovny, se jí minulý týden příliš nevydařily ani komunální volby. Ve druhém kole senátních voleb neuspěl ze sociálních demokratů nikdo. Jediným senátorem ČSSD tak zůstane bohumínský Petr Vícha.

Sociální demokraté přitom měli ještě před 12 lety v Senátu nadpoloviční většinu. Kvůli úbytku senátorů přijdou o 1,8 milionu korun za rok, což může být pro stranu citelné. Už nyní se potýká s finančními problémy a rozprodává majetek.

5. Vystrčil znovu v čele Senátu?

Šéfem Senátu by mohl další dva roky zůstat díky vítězství nad Janou Nagyovou (ANO) Vystrčil. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS ale v sobotu odpoledne řekl, že zatím neví, zda bude pokračovat jako předseda Senátu.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala ovšem později na tiskové konferenci prohlásil, že Vystrčil se nejspíš znovu postaví do čela horní komory. Klub ODS a TOP 09 je nejpočetnější, a tak bude moct předsedu znovu navrhnout.

6. Vláda „referendum“ vyhrála

Opoziční hnutí ANO a SPD volby označila jako „referendum o vládě“. Ta jej ale tím pádem vyhrála. Strany koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) dohromady získaly 18 mandátů, hnutí STAN jeden.

Frakce ODS a TOP 09 zůstane nejsilnějším klubem, mohla by mít nejméně 32 členů. Posílit by je mohl navíc nový táborský senátor Marek Slabý (za Tábor 2020), který kandidoval s podporou koalice Spolu. Klub by podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové mohl posílit i nově zvolený senátor Jan Paparega za ProMOST.

Většinu v 81členné horní komoře pak bude mít klub ODS a TOP 09 s klubem KDU-ČSL a nezávislí, který si udržel pozici třetí nejpočetnější frakce a bude mít dál 12 senátorů. Obě dvě frakce by mohly mít dohromady až 46 členů.

7. Uspěly známé tváře

Z výsledků druhého kola voleb také plyne, že uspěly známé tváře. V obvodu Brno-město 55 vyhrál herec Tomáš Töpfer (ODS), který je známý například ze seriálu Četnické humoresky. Získal 52,79 procenta hlasů, porazil tak Bořka Semráda z hnutí ANO. Podle komentátorů mohlo Töpferovi pomoct i to, že se Četnické humoresky natáčely v okolí Brna, nebo to, že je v současné době Česká televize reprízuje.

Ve volebním obvodu Praha 10 zase zvítězil chirurg Jan Pirk (TOP 09), který ve druhém kole porazil se 60,44 procenta hlasů dosavadní senátorku Renatu Chmelovou (STAN). Pirk v roce 2021 po více než pětadvaceti letech skončil jako přednosta kardiocentra IKEM. Během pandemie koronaviru se k ní často vyjadřoval do médií. Vládu Andreje Babiše kritizoval za plošná opatření i za povinnost nosit roušky.

V prvním kole voleb ale neuspěl například žokej Josef Váňa, který několikrát vyhrál Velkou pardubickou. Kandidoval na Plzeňsku za hnutí ANO.

8. Dvě kontroverzní kandidátky

Z nezávislých kandidátů usednou do Senátu dvě kontroverzní kandidátky. Těmi jsou někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kolářová a právnička Jana Zwyrtek Hamplová.

Kovářová zvítězila v obvodu Plzeň-město. Na Twitteru nedávno uvedla, že „sexuální obtěžování je přirozené chování všech samců a samiček“ nebo, že „komu vtip nebo plácnutí po zadku připadají nevhodnými, musí si s tím poradit sám“.

Zwyrtek Hamplová uspěla na Kroměřížsku. Během pandemie covidu na sebe upozornila jako kritička přijímaných opatření. V poslední době se také ukazuje na protivládních demonstracích po boku extremistů.

9. Nejvíc zvolených žen

V horní komoře po volbách zasedne 15 žen. Letos jich bylo zvoleno devět, což je nejvíce při pravidelných dvouletých obměnách Senátu. Finálové duely výhradně s ženským zastoupením byly na Karlovarsku, Mělnicku, Kroměřížsku a Hodonínsku.

Dosud rekordní počet senátorek byl v horní komoře po předchozích volbách v roce 2016, kdy jich bylo 16. O dva roky později jejich počet klesl na 13, po předloňských volbách jich bylo 12.

10. Nejstarší obsazení Senátu

Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek stoupl, nově to je 59 let. Nejstarším je čtyřiasedmdesátiletý kardiochirurg Jan Pirk (navržen TOP 09). Je zhruba o tři týdny starší než místopředseda Senátu Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů, který mandát obhájil už v prvním kole. Nejmladším je jednačtyřicetiletý mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Tagy:
politika Andrej Babiš TOP 09 ODS ČSSD Senát volby ANO 2011 senátní volby Starostové a nezávislí Svoboda a přímá demokracie Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky