Štval mě Poznar, vzpomíná Břečka. Atmosféru derby okusí po čtyřech letech

  6:58
Porážka, dvě remízy. Osobní bilance Tomáše Břečky, který se v létě vrátil po čtyřech letech do Slovácka, je v ligových derby se Zlínem pasivní. Stoper, jenž působil předchozí dvě sezony v turecké Kasimpase, věří, že ji teď vylepší.

Tomáš Břečka při derby v roce 2017 | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

„Slovácko hrálo předchozí dvě sezony ve skupině o titul, kam kvalitou patříme i teď, Zlín se pohyboval dole. Jedeme si pro tři body, remíza by pro nás byla málo,“ pronesl Břečka před nedělním dostaveníčkem na Letné.

Derby se Zlínem bylo pro oba kluby vždycky zápasem sezony. Jak ho vnímáte teď, v kontextu atraktivních utkání Konferenční ligy?
Když si řekneme, že hrajeme s Nice, Kolínem, Partizanem, tak Zlín tak nezní. Ale jak se sezona v lize vyvinula, je to pro nás momentálně jeden z nejdůležitějších zápasů podzimu, ne-li celé sezony. Dlouho jsme nevyhráli, v tabulce jsme spadli. V derby to můžeme zlomit a zase se vyšvihnout nahoru.

ONLINE: Zlín vs. Slovácko

podrobná reportáž v neděli od 16:00

Slovácko začalo vítězit v derby, až když jste odešel do Jablonec. Máte speciální motivaci?
Takhle to nevnímám. Potřebujeme body, odevzdat dobrý výkon. Derby je důležité pro fanoušky. Nám může hodně pomoct v sebevědomí.

Odehrál jste tři derby. Co si z nich vybavíte?
Hlavně Tomáše Poznara. (úsměv) V derby byl vždycky namotivovaný, chodil tvrdě do soubojů. S Vukim (Vukadinovič), který se teď vrátil, a Železníkem, tvořili velice nepříjemnou útočnou trojku.

Ani jeden tým není v lize v pohodě. Dělí vás od sebe jen dva body. Jaký čekáte zápas?
Dost jsme toho v reprezentační přestávce odtrénovali. A kluci, kteří předtím odehráli hodně zápasů, dostali v prvním týdnu volno a odpočinuli si. Věřím, že zápas bude v naší režii, že se nepřizpůsobíme nakopávané hře Zlína a budeme diktovat tempo zápasu.

Už jste stoprocentně připravený po hektickém návratu z Turecka?
Ještě jsem musel pár věcí s přesunem dořešit. Také jsem potrénoval, takže mi pauza přišla vhod. První týden po návratu jsem se rozkoukával, první zápas jsem absolvoval za béčko a hned jel do Kolína. Dlouho jsem nehrál, potřebuji nabrat sebevědomí, hlavně v práci s míčem. Chce to čas.

Tomáš Břečka (vlevo) sváděl souboje se zlínským Tomášem Poznarem i v dresu Jablonce.

V Kolíně jste šel do hry po půl hodině místo zraněného Daníčka. Nebyl to pro vás trochu šok?
Nečekal jsem to. Neměl jsem ani čas se pořádně rozcvičit, skočil jsem do hry rovnýma nohama bez zápasového vytížení. Prvních patnáct minut jsem se rozkoukával, nechytal jsem tempo. Pak už to bylo lepší a šlo to nahoru.

Během týdnem jste odehrál zápasy v Evropské lize, české lize a MSFL. Jak těžké je přepínat mezi soutěžemi naprosto rozdílné úrovně a sledovanosti?
Je zážitek nastoupit v Kolíně před 50 tisíci diváky a je rozdíl pak hrát za béčko ve třetí lize. Ale takhle to neberu. Za juniorku jsem šel, abych nabral zápasovou kondici.

Jak budete vzpomínat na angažmá v Turecku?
Začátek byl skvělý. Kromě covidu všechno perfektně šlapalo. Pravidelně jsem hrával. Poznával novou kulturu. Postupně to ale šlo dolů a poslední půlrok byl vyloženě špatný. Chytal jsem signály, že to nedopadne dobře. V globále jsem ale s tureckou zkušeností spokojený. Jsem rád, že jsem do toho šel. Život v Istanbulu byl skvělý. Nemůžu si stěžovat.

Jak si stojí Kasimpasa v istanbulské konkurenci?
Špičkou jsou Besiktas, Galatasaray, Fenerbahce. Za nimi pak menší kluby. Kasimpasa nemá nijak početnou fanouškovskou základnu. Srovnal bych ji k Dukle v Praze.

Bylo těžké se vyvázat ze smlouvy?
Řešilo se to od konce května. Pořád se to táhlo. S podmínkami, které nabídli, jsme s agentem nesouhlasili. Když jsme pak řekli, že je bereme, tak že už neplatí. Vypadalo to, že mě chtějí podusit v béčku. Byla to hra. Zkoušeli všechno. Ale nechtěl jsem tam zůstat za žádnou cenu, takže jsme ustoupili a nechali tam dost peněz.

O návratu jinam než na Slovácko jste neuvažoval?
Pár nabídek jsem měl, ale Slovácko bylo od začátku na prvním místě. Když se Šumi (sportovní manažer Slovácka Šumulikoski – pozn. autora) dozvěděl, že chci z Turecka pryč, hned mi volal. Slovácko mi dávalo největší smysl.

Jak moc se klub za čtyři roky od vašeho odchodu změnil?
Za mých časů hrávalo Slovácko o záchranu. Teď je nastavení úplně jiné. Záchrana není téma. Myšlení všech v klubu se změnilo. Nikdo to neříká nahlas, ale cílem je hrát nadstavbu v mistrovské skupině.

Hrajete po boku Michala Kadlece. Asi byste neřekl, že ho ještě stihnete na hřišti, že?
Tak tohle bych nečekal. Když jsem hrál v Jablonci, tak říkal, že bude končit. Ale když ho vidím v tréninku a na hřišti, jak hraje skvěle, tak věřím, že minimálně ještě příští sezonu bude hrát.

Hned po derby musíte přepnout na zápas Konferenční ligy v Nice. Co říkáte na to, že se bude hrát ve Francii bez diváků jako trest za jejich řádění z utkání s Kolínem?
V době covidu jsme si na to trošku zvykli, takže to není takový šok. Ale strašně nás mrzí, že tak krásný stadion bude prázdný. Udělali blbost, za kterou pykají, a ve finále to nejvíce odnese Slovácko, které za nic nemůže. A hlavně fanoušci, kteří se do Francie těšili a už si koupili letenky.

Zlínská smůla. Slovácko přijede v plné síle

Mohli by si stěžovat na nepřízeň losu. Zatímco předchozí soupeři Slovácka mohli využít a zhusta také využili únavy vítěze MOL Cupu z nabitého programu v evropských pohárech, fotbalisté FC Trinity Zlín vyzvou účastníka Konferenční ligy v neděli od 16 hodin po dvoutýdenní reprezentační přestávce.

„Takhle jsem nad tím neuvažoval. Derby je specifické a Slovácko by se na něj připravilo tak jako tak. Beru to tak, že přijede silný soupeř a věřím, že nás poženou naši fanoušci,“ doufá trenér Zlína Jan Jelínek.

Jenom týden poté, co se na Zimním stadioně Luďka Čajky střetli hokejisté Zlína se Vsetínem v Chance lize, se odehraje krajské derby ve druhém z nejsledovanějších sportů.

Zlínský trenér Jan Jelínek se raduje po výhře nad Pardubicemi.

Hokejovou klasiku sledovalo vyprodané hlediště, na duel o fotbalového vládce kraje včera ještě zbývaly vstupenky. Ten poslední, na jaře ve Zlíně, vyhráli překvapivě domácí fotbalisté díky vlastní brance hostujícího gólmana Fryštáka a přerušili tak šňůru tří vítězství Slovácka ve vzájemných zápasech.

„Favorita jsme zaskočili a využili domácí prostředí,“ prohodil Jelínek, který se po předchozích dvou nezdarech dočkal premiérové výhry v derby.

I teď budou hosté z Uherského Hradiště favority, byť se jim úvodní třetina soutěže nepovedla a do utkání jdou z 12. místa ligové tabulky. Zlín je na tom ale ještě o dva body hůře, aktuálně mu patří 14. barážová příčka s jediným vítězstvím nad posledními Pardubicemi.

„Je to zklamání. Dva remízové zápasy jsme měli dovést do vítězného konce. Nedaří se nám najít rovnováhu mezi obranou a útokem. Když udržíme nulu, nedáme gól. Když vstřelíme dva, dostaneme dva, nebo tři,“ shrnul Jelínek, jehož tým nevykazuje ani průměr jedné branky na zápas. „Šancí máme dost, ale na góly se strašně nadřeme.“

V derby mu budou chybět dlouhodobí marodi Tkáč s Fantišem a distancovaní Hlinka se Silným. Do sestavy se tak zřejmě vrátí viník domácí porážky s Brnem Didiba.

„Měli jsme s ním pohovor, všem se omluvil, chce to odčinit. A nemáme tak široký kádr, abychom tak kvalitního hráče v nominaci opomenuli.“

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 25 20 3 2 57:20 63
2. SK Slavia PrahaSlavia 25 19 5 1 53:17 62
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 25 17 3 5 61:29 54
4. 1. FC SlováckoSlovácko 25 11 6 8 34:29 39
5. FC Baník OstravaOstrava 25 11 4 10 34:28 37
6. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 25 10 6 9 42:39 36
7. SK Sigma OlomoucOlomouc 25 9 6 10 34:34 33
8. FK TepliceTeplice 25 8 8 9 26:29 32
9. FC Slovan LiberecLiberec 25 8 8 9 35:39 32
10. FK JablonecJablonec 25 6 10 9 32:38 28
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 25 6 10 9 22:33 28
12. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 25 6 9 10 27:35 27
13. FK PardubicePardubice 25 6 5 14 23:36 23
14. FC ZlínZlín 25 4 8 13 30:54 20
15. MFK KarvináKarviná 25 5 4 16 25:47 19
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 25 5 3 17 26:54 18

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Česko - Arménie 2:1, fotbalisté prohrávali, výhru trefil střídající Chorý

26. března 2024  18:48,  aktualizováno  21:57

Druhý zápas, druhé vítězství. Čeští fotbalisté pod trenérem Ivanem Haškem opět prohrávali, ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zázrak, Haaland mluví! Jsou lepší než my, řekl o Češích. Nory na tiskovce zaskočil

21. března 2024  14:04

Oslo (Od našeho zpravodaje) Na rozdíl od kouče Stäleho Solbakkena, který přítomné norské novináře z dálky s úsměvem zdravil, se...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Skončím, až mě fotbal přestane bavit nebo až mi to nepůjde, říká Messi

28. března 2024  15:50

Fotbal na nejvyšší úrovní hraje dvacátým rokem, za necelé tři měsíce mu bude sedmatřicet. Tak jak...

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

28. března 2024  12:54

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na...

Bavil se jen naoko. Richarlison otevřeně o depresích: Psycholog mi zachránil život

28. března 2024  12:48

Možná si ještě vybavíte, jak na fotbalovém šampionátu v Kataru bavil sebe i fanoušky. Dařilo se mu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...