Dluh Česka je 2,63 bilionu. Cizinci drží přes 27 procent

2090
Ceska
Foto: Pixabay.com

Zahraniční investoři drží 27,1 procenta českých státních dluhopisů. Od konce loňského roku jejich podíl na českém státním dluhu vzrostl o 0,6 procentního bodu. Celkové zadlužení Česka už přesáhlo 2,6 bilionu korun.

Z údajů Ministerstva financí ČR [MF ČR] dále vyplývá, že v absolutní hodnotě objem korunových dluhopisů v majetku zahraničních investorů vzrostl ke konci letošního srpna na 712,5 miliardy korun. Na konci roku 2021 to bylo 608 miliard korun. Stouplo i celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů [i státních pokladničních poukázek]. Ke konci srpna činilo podle MF ČR 2,63 bilionu korun.

Ještě v roce 2008 byl přitom státní dluh Česka kolem bilionu korun. V roce 2019 vzrostl na 1,6 bilionu. V uplynulých dvou „covidových letech“ pak stoupl téměř o bilion, aby ke konci loňského roku činil bezmála 2,5 bilionu korun.

Zájem o české korunové dluhopisy stále převyšuje jejich nabídku. Potvrdila to i zatím poslední emise ve druhé polovině září, kdy ministerstvo financí podle plánu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 14 miliard korun. Investoři přitom chtěli koupit dluhopisy za zhruba 22,5 miliardy korun

Zadlužení Česka pokračuje rychlým tempem

Potřeba dluhopisového financování státu vzniká kvůli zadlužení, které tvoří kumulované státní deficity. S růstem dluhu se pojí i větší náklady na obsluhu státního dluhu. V návrhu rozpočtu na příští rok, který prozatím počítá s deficitem 295 miliard korun, činí náklady na obsluhu dluhu 70 miliard korun, v letošním rozpočtu to bylo 50 miliard korun.

„Když se podíváme na tu aktuální situaci, tak můžeme říci, že deset miliard nových výdajů, které nebudou kryty daněmi nebo jinými nedaňovými příjmy, stojí v českých korunách 500 až 600 milionů ročně. Záleží, jaké zvolíte dluhové financování,“ vysvětlil v nedávném podcastu FinTag.cz ředitel odboru řízení státního dluhu MF ČR Petr Pavelek.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Nutno dodat, že ale už letošní státní rozpočet prochází novelizací a již nyní se počítá s vyšším než plánovaným deficitem. Petr Pavelek v podcastu FinTag.cz vyjádřil přesvědčení, že celkový státní dluh Česka bude atakovat v pětiletém horizontu tři biliony korun. To značí, že už v roce 2025 zaplatíme na úrocích 70 až 80 miliard korun ročně. Ne-li dříve…

Důvod, proč rostou náklady na financování státního dluhu, spočívá v jeho stálém zvyšování, ale nově i kvůli růstu úrokových sazeb ze strany ČNB. Ty zvedají výnosy u státních dluhopisů, které emituje spolu s pokladničními poukázkami MF ČR. Z nich státní rozpočet kryje náklady, které nevykrývá příjmy.

„Většina státního dluhu je v české koruně. Podíl dluhu v cizí měně je kolem sedmi procent. Nejde jen o státní dluhopisy, ale patří sem i půjčka od Evropské komise z loňska nebo půjčky od evropských institucí, jako je Evropská investiční banka,“ říká Petr Pavelek.

Podle něj neplatí, že by náklady na obsluhu státního dluhu byly z dlouhodobého hlediska výrazně levnější, pokud by MF ČR emitovalo více dluhopisů v eurech… Více v podcastu.

Podíl zahraničních investorů v minulých letech

Podíl dluhopisů v držení zahraničních investorů je letos stabilní. Roste ale objem vložených prostředků, který je nejvyšší od loňského června. Souvisí to s vývojem celkového zadlužení prostřednictvím dluhopisů, které se postupně zvyšuje.

Podíl zahraničních investorů začal výrazně růst v souvislosti s očekávaným koncem devizových intervencí České národní banky [ČNB] v roce 2017. Centrální banka je ukončila 6. dubna. Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů 51,35 procenta byl v září 2017. Za růstem podílu zahraničních investorů byla především sázka na posílení koruny po ukončení devizových intervencí ČNB. Největší objem českých dluhopisů drželi zahraniční investoři v polovině roku 2017, bylo to 726,7 miliardy korun.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Před začátkem kurzového režimu ČNB v roce 2013 byl průměrný objem dluhopisů držený zahraničními investory kolem 170 miliard korun, tedy kolem třinácti procent. Do konce letošního roku jsou splatné dluhopisy a státní pokladniční poukázky za 158,5 miliardy korun. V roce 2023 jsou splatné dluhopisy za 208,3 miliardy korun, vyplývá z dalších informací ministerstva financí. Stát splatné dluhopisy nahrazuje emisí nových. V říjnu ministerstvo financí plánuje vydat dluhopisy za 30 miliard korun, jejich splatnost je rozložena mezi roky 2026 a 2032.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Dluh není ani špatný, ani dobrý. Klasický finanční nástroj. Vždy záleží jen na tom, kvůli čemu, v jaké situaci a v jaké výši jste ho vytvořili. Nic víc.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here