Renata Prokopová z Ulice má dnes narozeniny. Skalní fanoušci si jistě na její roli v Ulici vzpomenou

Renata Prokopová z Ulice má dnes narozeniny. Skalní fanoušci si jistě na její roli v Ulici vzpomenou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pamatujete na lesbičku Karolínu z Ulice, která dala košem postavě Václava Rašilova? Možná už ne, protože je to velmi dávno, co v Ulici působila. Nic však nebrání tomu, abychom herečce Renatě Prokopové, která 2. října oslaví 42 let, popřáli všechno nejlepší!

Renata byla snad první lesbičkou v Ulici 

Možná už si nepamatujete na působení herečky Renaty Prokopové v Ulici a my se vám ani nedivíme. Vzhledem k tomu, že se seriál vysílá přes 17 dlouhých let, je jen málo pravděpodobné, že si na menší postavy vzpomenete. Jednou z nich totiž byla postavy Karolíny Fenclové, která jednu dobu chodila s policistou Kamilem Bařinkou (herec Václav Rašilov). Ani ten v Ulici neměl kdovíjaký prostor. Vzpomínáte? Karolína jednu dobu bydlela také u Farských a studovala psychologii? Byla to sympatická mladá dívka, která v sobě řešila velké dilema. Vnitřně totiž cítila, že je na holky. A vyjít s tím ven, to už potřebovalo velkou odvahu. 

Celý děj Karolíny se tedy točí kolem homosexuality. Tomu se Ulice nebrání ani později. Karolína hledá samu sebe. Potká hodného Kamila Bařinku, který by se vždy pro svou partnerku rozkrájel na milion kousků. Možná by jim to spolu i klapalo, kdyby však Karolína nebyla lesba. S tímto neměnným faktem nepohnul ani ochránce zákona Bařinka. Toho si můžete pamatovat z děje, který se v Ulici stal snad o rok později, a to z vyšetřování autonehody Terezy Jordánové a Máry. 

Karolína Fenclová byla lesba, která v Ulici působila někdy kolem roku 2007. Její dějová linka se prolínala s dějem Farských a scenáristé jí do cesty svedli i policistu Kamila Bařinku. S tím se však Karolína rozešla po tom, co v sobě našla sílu přiznat si, že je lesba.

Přiznání bylo velmi úlevné 

Díky tématu homosexuality, které herečka Renata Prokopová svou rolí do seriálu vnesla, se mohli diváci zamyslet nad tím, jak těžké je mít jinou sexuální orientaci. Už přiznání sama sobě je velice těžké, ale pokud se nechcete skrývat, musíte se přiznat i okolí. A jak to bude reagovat? To je právě to, čeho se dotyční nejvíce obávají. Herečka Renata Prokopová tak byla první lesbičkou v Ulici, ne však poslední. O podobný coming out se postaraly také herečky Miluše Šplechtová a Jitka Smutná nebo dříve herci Otakar Brousek ml. a Filip Blažek. 

Je vidět, i když se koukneme do minulosti, že je Ulice velice pestrým seriálem, ve kterém si diváci své téma vždycky najdou. Scenáristé se snaží o to, aby v každé sezóně byla témata co možná nejrůznorodější a tato snaha jim opravdu vychází. Vůbec nevadí, pokud jste si na lesbičku Karolínu nevzpomněli. I to je kouzlo nekonečného seriálu Ulice. Sem tam nám nějaká postava z mysli vypadne, ale když se znovu vytáhne na světlo, diváci mohou zavzpomínat, co se tehdy v Ulici zrovna dělo. 

Zdroj článku:
  • Autorský text