InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vimperské náměstí se znovuzrodilo po ničivém požáru v roce 1904 během jediného roku

VIMPERK – Poznat historii vimperského náměstí a jeho domů měli lidé možnost při nedělním Dnu architektury. Před městským infocentrem se sešla sice jen hrstka zájemců, o to zajímavější ale prohlídka byla. Účastníci se nedozvěděli jen suché informace z brožury, ale i řadu zajímavostí a perliček. Nahlédnout mohli i do hladomorny a prohlédnout si dvůr jedné z bývalých selských usedlostí. Erudovaným průvodcem byl historik Ladislav Čepička.

 

Sláva vimperské tiskárny

Sláva Vimperka započala před 538 lety, kdy zde potulný pasovský tiskař Johann Alacraw vydal své tři tisky. Vimperk se tak po Plzni stal patrně druhým českým městem, kde se tiskly knihy. Dva z jeho latinských tisků jsou vystaveny v muzeu na zámku.

Od roku 1563 patřil Vimperk Vilémovi z Rožmberka, od roku 1630 Eggenbergům a od roku 1798 až do vyvlastňování ve 20. století patřilo hlubocké větvi rodu Schwarzenbergů. V roce 1855 navázal na starou knihařskou tradici Jan Steinbrener, který ve městě založil tiskárnu, jenž se zabývala hlavně tiskem modlitebních knih, kalendářů a později i dětských knih. Roku 1930 vytiskla přes 34 milionů kalendářů, přes 96 milionů modlitebních knih v mnoha jazycích a proslavila se zejména tiskem miniaturních bibliofilských knížek a Koránů. V současné době je objekt tiskáren z velké části opraven a nachází se v něm Penzion Volyňka. Nakladatelství J. Steinbrenner bylo po roce 1945 přeneseno do hornorakouského města Schärdingu.

Požár zničil náměstí

Současný značně nesourodý vzhled náměstí vznikl po roce 1904, kdy město postihl nejničivější požár v jeho historii. Plameny tehdy zničily přibližně polovinu měšťanských domů kolem náměstí a zbytku domů poškodil nadzemní části. Štíty z doby renesance, baroka i starší byly při rekonstrukci nahrazeny povětšinou secesní architekturou a původní zůstaly jen sklepy. Orientace protáhlého náměstí budící dojem rozšířené ulice není náhodná. Ulice, které pokračují z náměstí, totiž svěřovaly k Horní a Dolní městské bráně.

„Zkáza náměstí započala ve středu 24. července 1904 v horním stavení náměstí. Říká se, že hospodyně pekla vdolky a jiskra přeskočila z černé kuchyně, ve kterých se zde tehdy běžně vařívalo, z komína na půdu. A po senech, která tam byla uložena, se rychle šířila dál. Během půl hodiny byla půlka náměstí v plamenech. Při požáru zahynulo pět lidí, kteří nestačili z hořících domů utéct," přibližuje smutnou událost historik Ladislav Čepička.

Šestnáct hasičských sborů z Vimperka a okolí za pomoci 32 požárních stříkaček zdolalo požár po urputném dvaačtyřicetihodinovém boji. Přičemž bylo zapotřebí celkem 4 100 metrů hadic a toto důkladné kropení střech domů v dolní části náměstí a tehdejší Radniční ulice (dnes ulice Svornosti) zabránilo, aby požár zachvátil celé město. Oheň se zastavil až u domu č.p. 8 na jedné straně a u domu č.p. 41 na straně druhé, postiženy byly ještě domy v okolí náměstí, zejména na západě a severu. Dolní část města zůstala uchráněna.

Do roka bylo opraveno

 

„Bez přístřeší, potravin, oblečení a základních prostředků zůstalo celkem 248 rodin, které čítaly 1040 rodinných příslušníků. O všechny se ale dokázalo město postarat. A díky nezměrnému úsilí a velké veřejné sbírce, do které přispívala města z mnoha míst Rakouska-Uherska, se ale podařilo náměstí v neuvěřitelně krátké době obnovit. Už v roce 1905, při návštěvě císaře pána, bylo náměstí prakticky kompletně opravené," dodává historik Čepička.
Ten návštěvníky procházky zavedl také na dvorek jednoho z bývalých obydlí sedláků, kde zůstal zachován původní ráz stavení, včetně hospodářských místností.

Pokud chcete poznat historii vimperského náměstí, jehož dominantou je zvonice, která zde byla prvně vystavěna kolem roku 1500 a následně upravena roku 1866 a dvě historické kašny z 18. století, které napájely město vodou, zajeďte se na náměstí podívat osobně. Určitě nebudete litovat. Navíc si zde můžete dopřát posezení v útulné kavárně, jejíž majitel se podílel na vybudování vycházkového okruhu nebo ochutnat Hořické trubičky, které zde začala vyrábět vnučka jejich vynálezce, která se z Podkrkonoší přestěhovala do centra Šumavy.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace