Chybí nám větší sebevědomí a nadhled, hodnotí výkon volejbalistek na mistrovství světa trenér Hroch

Jedno vítězství a čtyři porážky. S takovou bilancí odjíždějí české volejbalistky z mistrovství světa v Nizozemsku. Nad síly reprezentace byly ve skupině týmy Brazílie, Japonska, Argentiny a Číny. Až v posledním utkání - už bez šance postoupit do osmifinále, Češky porazily Kolumbii. Přesto asistenta trenéra Martina Hrocha některé české volejbalistky svojí hrou zaujaly.

Arnhem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Mlejnková

Michaela Mlejnková | Zdroj: Profimedia

České volejbalistky skončily na mistrovství světa už po základní skupině, když vyhrály jen závěrečné utkání s Kolumbií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak trenér českých volejbalistek zhodnotil jejich výkony na mistrovství světa

„Z českého nároďáku nechci nikoho vysunovat nahoru, protože myslím, že všechny holky zaslouží nejen za mistrovství světa, ale i za těch pět měsíců, klobouk dolů. Jestli mě tam někdo zaujal, tak to byly dvě hráčky - Daniela Digrinová na liberu a Ela Koulisiani na bloku,“ hodnotí výkony v reprezentaci pro Radiožurnál Hroch.

A v čem podle něj český výběr zaostává za giganty světového volejbalu?

„My si na ně nevěříme. Myslím, že bychom měli vystoupit z komfortní zóny a prostě si říct, že je můžeme porazit, můžeme vyhrát set nebo dva sety. To si řekneme jednou, dvakrát a potřetí je třeba zdoláme,“ myslí si kouč.

A to znamená, že prostor ke zlepšení u českého národního týmu žen určitě je. Obrovskou výhodou může být, že aktuální kádr je perspektivní.

„Na mistrovství světa jsme tam zařadili mladé hráčky, které jsou velkým příslibem do budoucna. Chybí nám ale větší sebevědomí a nadhled. Některé týmy bychom měli porážet - nechci říct - s prstem v nose, ale neměli bychom je považovat za své soupeře,“ dodává trenér českých volejbalistek.

‚Nedovedu si představit tým, který by to nevyužíval.‘ Volejbalistkám pomáhá s taktikou ve hře i statistika

Číst článek

Vyhlídky do budoucna

A naopak do zápasů proti týmům ze světové ligy nebo ze špičky Evropy by měly české volejbalistky chodit ne s tím, že chtějí překvapit, ale že chtějí vyhrát.

Vybrat správně nastavené hráčky, a to ať už po fyzické ale hlavně psychické stránce, je běh na dlouhou trať a je to poměrně obtížné. Zdá se ale, že český volejbalový svaz má v čele s předsedou Markem Pakostou řešení.

„Věřím tomu, že v tomhle nám pomůže nově vzniklý projekt LOH 2028, který jsme spouštěli letošní rok a tam se zaměřujeme na výběr a práci s vhodnými hráčkami od ročníku 2006 a níže,“ vysvětlil projekt Národní sportovní agentury šéf českého volejbalu Marek Pakosta.

Díky vítězství nad Kolumbií v posledním zápase na letošním mistrovství světa to vypadá, že Češky se příští rok dostanou do kvalifikace o olympijské hry.

Mikuláš Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme