Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřela indiánská herečka a aktivistka Sacheen Littlefeather. Za Marlona Branda v roce 1973 odmítla Oscara

Sacheen Littlefeather čte odmítavý dopis od Marlona Branda na předávání Oscarů v roce 1973 foto: Profimedia.cz

Indiánská aktivistka za občanská práva a herečka z kmene Apačů Marie Louise Cruzová, známá jako Sacheen Littlefeather, zemřela ve věku 75 let. Na Twitteru to v noci na dnešek oznámila Americká filmová akademie.
  8:23

Akademie se letos v srpnu herečce omluvila za urážky, kterým čelila po svém projevu o zobrazování původních obyvatel Ameriky v hollywoodských filmech při předávání filmových cen Oscar v roce 1973.

„Až odejdu, vždy si pamatujte, že kdykoli se postavíte za svou pravdu, udržíte můj hlas a hlasy našich národů a lidí naživu,“ připomněla Akademie v příspěvku starší prohlášení umělkyně.

Aktivistka a herečka v roce 1973 v přímém televizním přenosu odmítla Oscara, kterého získal Marlon Brando za film Kmotr. Brando odmítl ocenění za nejlepšího herce kvůli špatné reprezentaci původních obyvatel Ameriky americkým filmovým průmyslem a poslal místo sebe tehdy 26letou Cruzovou oděnou do tradičních šatů a mokasín z jelenice. Diváci Cruzovou při projevu vypískali z pódia. Brando byl první herec, který odmítl převzít Oscara, uvedla AFP.

Herečce z kmene Apačů se po půl století omluvili za vystoupení na Oscarech

Podle listu The Guardian měla Cruzová rakovinu prsu. V loňském rozhovoru britskému média řekla, že je velmi nemocná, má bolesti a paměť jí přestává sloužit.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!