Z PRVNÍ RUKY: 40. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 40. týden 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Vimperk – v ulici Zlatá stezka / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 


 

 

8. října – Výběr z médií: rušení vlakových přejezdů, profese senátorů a XXL sanitka pro extrémně obézní pacienty

V českém tisku se v sobotu dočtete, že mnoho firem kvůli možnému zdražování plánuje vánoční večírky dříve než v prosinci, píše Mf Dnes. Správa železnic pokračuje v rušení vlakových přejezdů, informuje web Zdopravy.cz. A deník Právo si všímá nejčastěji zastoupených profesí mezi senátory. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

VAROVÁNÍ: Nové falešné weby napodobují doménu MPSV. Dosud jsme jich zablokovali desítky

V poslední době vznikly nové falešné internetové stránky, které se tváří jako web Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV). Odkazy na ně lidé často dostávají SMS zprávami nebo e-maily. Tyto weby nabízí „formuláře“ k příspěvku na bydlení a uživatele nabádají, aby se přihlásil bankovní identitou. Jde ale o podvod a lidé tak mohou přijít o peníze na svých účtech. MPSV spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost, sdružením CZ.NIC i policií. Zatím se podařilo zablokovat desítky falešných webů.

(tz-mpsv)


 

Stavební produkce zmírnila pokles

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 0,4 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,1 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 6,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 12,0 % bytů méně. Dokončeno bylo o 60,9 % bytů více.

„Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 % a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 %. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ

„Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 38 mld. Kč a meziročně klesla o 6,3 %. Loni v srpnu bylo ale povoleno větší množství velkých staveb. Po jejich odečtu by orientační hodnota meziročně rostla o 15 % a růst by si zachovala i po zohlednění cenového vývoje,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Další informace v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-srpen-2022

(tz-čsú)


 

Vývoz a dovoz zboží vzrostl meziročně o čtvrtinu

Podle předběžných údajů skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 28,2 mld. Kč, který byl meziročně o 0,4 mld. Kč větší.

„Po více než roce měl vývoz zboží meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz. Přesto to nestačilo k tomu, aby obchodní bilance skončila kladným výsledkem. Loni v srpnu byla totiž hodnota vývozu nejnižší ze všech měsíců v roce,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Další informace v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-srpen-2022

(tz-čsú)


 

Růst průmyslu ovlivnilo snížení produkce v loňském srpnu

Průmyslová produkce v srpnu meziročně reálně vzrostla o 7,2 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,8 %. V kumulaci za oba prázdninové měsíce produkce meziročně vzrostla o 4,0 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,7 %.

„Vyšší tempo růstu průmyslové produkce v srpnu bylo ovlivněno zejména nízkou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokud bychom od tohoto vlivu odhlédli, průmyslová produkce by podobně jako v minulých měsících vzrostla meziročně pouze mírně,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Napříč průmyslovými odvětvími je vývoj různorodý. Ve výrobě strojů a zařízení a výrobě elektrických zařízení se zvýšení poptávky projevuje již delší dobu. Pokles produkce naopak zaznamenáváme v některých energeticky náročných odvětvích, například ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další informace v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-srpen-2022

(tz-čsú)


 

Ve 2. čtvrtletí došlo k nárůstu zajištěných padělků

(Praha, 7. říjen 2022) Česká obchodní inspekce pokračovala ve 2. čtvrtletí 2022 v kontrolách, které obchodníkům zakazují nabízet a prodávat padělané zboží.

Celkem uskutečnila 281 kontrol a u 107 kontrol zjistila porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což je 38,1 %. Oproti 1. čtvrtletí došlo k nárůstu o 9,4 %.  Inspektoři kromě sankčních opatření zajistili 11 133 kusů padělků, což je o 8 533 kusů padělků více než v 1. čtvrtletí 2022. Z hlediska sortimentu docházelo nejčastěji k porušení práv duševního vlastnictví u oděvů,  textilních výrobků a stoupl také počet zajištěných výrobků kožené galanterie a obuvi.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

7. října – Výběr z médií: zájem o soukromá letadla v Česku, návrat ke dřevu a uhlí a antarktický pokrývač

V českém tisku se v pátek dočtete, že zájem o soukromá letadla v Česku roste, píše deník E15. Sto tisíc lidí se podle Mf Dnes vrací zpět ke dřevu a uhlí. A podle Práva se hledá antarktický pokrývač. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo hlavní část očkovací kampaně “Očkujeme se pro život beze strachu”

Ministerstvo zdravotnictví spouští hlavní část očkovací kampaně. Ta je zaměřena obecně na podporu očkování, tedy nejen na očkování proti covid-19.

První fáze kampaně na podporu očkování proti covid-19 byla zahájena v srpnu, a to především na sociálních sítích. Její podzimní a hlavní fázi spouští ministerstvo dnešním dnem. Tato část kampaně proběhne ve veřejných sdělovacích prostředcích i na outdoorových plochách. Je načasována před očekávanou podzimní vlnou covid-19, a také v okamžiku, kdy jsou v celé republice k dispozici nejnovější očkovací látky. Vizuální podobu kampaně navrhla a připravila agentura McCann Prague, nákup mediálního prostoru zajišťuje agentura Remmark. Součástí kampaně jsou vizuály pro očkovací místa, návrhy inzerátů, a především televizní a rozhlasové spoty se známým hercem Petrem Čtvrtníčkem, který má sám s covidem vlastní zkušenosti. Kampaň je zaměřena ale i na podporu očkování obecně s důrazem na prevenci.

„Přeočkovat se druhou posilovací dávkou u praktiků nebo v sítí očkovacích míst mohou lidé od 12 let, a to i bez objednání. V současné chvíli máme k dispozici nejnovější varianty vakcín proti covid-19. Očkování chrání proti vážnému průběhu tohoto onemocnění, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Přeočkování je prováděno mRNA vakcínami Comirnaty a Spikevax a je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

“Oslovil jsem herce Petra Čtvrtníčka a jsem rád, že se stal hlavní tváří naší informační a osvětové kampaně. Petr si sám prošel těžkým průběhem onemocnění covid-19, o což se prostřednictvím této kampaně chce podělit. Kampaň představuje i další skutečné příběhy osob, které mají svou vlastní zkušenost s epidemií covid-19,” komentuje kampaň ředitel komunikace Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Důležitou součást kampaně je i důraz na prevenci. Zejména jde o dodržování hygienických zásad obvyklých pro sezónu respiračních infekcí, tj. dodržování rozestupů, nošení ochrany dýchacích cest v nedostatečně větraných místech s větším výskytem osob, ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory a další základní opatření respirační hygieny a v neposlední řadě i ohleduplnosti k ostatním.

„Očkování doporučujeme zejména osobám starším 60 let, chronicky nemocným a dalším osobám s vyšším rizikem závažného průběhu. Covid-19 je stále mezi námi a představuje riziko pro veřejné zdraví. Vakcinace neslibuje konec covidu, ale očkováním jsme dokázali “zkrotit” i jiná onemocnění, pomozte nám “zkrotit” i covid. Chceme přesvědčit občany, aby se nechali očkovat pro své zdraví, čímž předejdeme zahlcení nemocnic i vážným zdravotním rizikům. Očkování chápeme jako základní nástroj ochrany před těžkým průběhem covidu-19 a jeho zdravotními i celospolečenskými riziky,” uzavírá náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

(tz-mz)


 

Projekt Obědy do škol pomáhá už sedmým rokem. V tomto školním roce znovu zajistí tisícům dětí obědy zdarma

Díky projektu Obědy do škol, který organizuje MPSV, budou i v aktuálním školním roce zdarma obědvat děti, jejichž rodiče si nemohou dovolit hradit stravné z vlastních zdrojů. V projektu participují všechny kraje v České republice, důležité je ale také zapojení samotných škol.

Oproti loňským 929 se letos připojilo 1 204 školských zařízení, což je zatím s přehledem nejvíce za celou dobu fungování projektu. Rozpočet byl navíc zvýšen z původních 65 milionů na 137 milionů korun. Reagujeme tak mimo jiné na zvýšení cen potravin, a tím i obědů.

(tz-mpsv)


 

Koronavirus na jihu Čech

Od úterka v Jihočeském kraji přibylo celkem 394 potvrzených případů COVID-19. V kraji bylo za celé období pandemie prokázáno celkem 265 279 onemocnění. Z toho je 259 816 osob vyléčených (+49). Hlášeno bylo v souvislosti s COVID-19 jedno úmrtí na Českobudějovicku. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 411 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 3 052, od úterý došlo k nárůstu o 344 aktivních případů.

K dnešku byla v kraji týdenní incidence, počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 175 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-1). Celorepublikový průměr byl 164 případů (-7) na sto tisíc obyvatel ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají hl. m. Praha se 180 případy na sto tisíc obyvatel (-11), Královéhradecký má 216 (+5), Pardubický 183 (-6), Ústecký 177 (-11), Plzeňský 181 (-11), Jihomoravský 173 (-9), nejnižší incidence k dnešku byla v Karlovarském kraji, kde byly 104 případy na sto tisíc obyvatel regionu (-14).

Co se týče aktuálních regionálních údajů, od úterý došlo v kraji k nárůstu počtu aktivních případů o 344. Na Prachaticku bylo 214 aktivních případů (+22), 206 aktivních případů je na Českokrumlovsku (+23), na Strakonicku je 313 otevřených případů (+11), 469 bylo na Písecku (+67), 422 je na Jindřichohradecku (+41), 520 na Táborsku (+71) a 908 aktivních případů je k dnešku na Českobudějovicku (+103).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 139 780 žen (+206) a 125 499 mužů (+188). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 82 724 osob s trvalým pobytem na Českobudějovicku (+118), 41 241 osob je z Táborska (+85), 37 327 z Jindřichohradecka (+47), 31 681 z Písecka (+71), 30 260 ze Strakonicka (+25), 21 979 z Českokrumlovska (+23) a 20 067 z Prachaticka (+25). Mezi kojenci do jednoho roku bylo potvrzeno od začátku pandemie 394 případů (+3), v kategorii dětí 1-4 roky 5 596 (+2), v kategorii 5-9 let 13 965 (0), ve skupině 10-14 let 19 783 (+2), v kategorii 15-19 let 17 137 (+5), v kategorii 20-24 let 13 701 (+14), v kategorii 25-34 let 36 446 (+44), v kategorii 35-44 let 46 394 (+52), v kategorii 45-54 let 46 357 (+72), v kategorii 55-64 let 31 169 (+74), v kategorii 65–74 let 19 829 (+66) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 14 508 případů (+60).

(tz-khs)


 

U internetových prodejců stále dochází k porušování zákonů

(Praha, 6. říjen 2022) Česká obchodní inspekce se i ve 2. čtvrtletí 2022 zaměřila na dodržování platné legislativy v oblasti internetového obchodování. Celkem uskutečnila 245 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 203 případech, což je 82,9 %.

Oproti 1. čtvrtletí 2022 došlo k nárůstu porušení právních předpisů u kontrolovaných prodejců. Kontroly ČOI nejsou v žádném případě obrazem trhu, protože kontroly ČOI jsou cílené často právě na weby, na které je více podání spotřebitelů a inspektoři se vracejí také na internetové stránky, kde v minulosti zjistili pochybení.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Pokles maloobchodních tržeb pokračoval

Meziročně se tržby v maloobchodě v srpnu snížily reálně o 8,8 %, meziměsíčně klesly o 0,7 %.

„K meziročnímu poklesu tržeb v maloobchodě přispěl vývoj prodeje potravin i nepotravinářského zboží. Tržby těchto odvětví klesaly nepřetržitě již čtvrtý měsíc a v srpnu se pokles ještě prohloubil. Na snížení maloobchodních tržeb se podílel i nižší prodej pohonných hmot, avšak oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Pokles maloobchodních tržeb pokračoval ve všech sortimentních skupinách prodejen s výjimkou prodejen s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Také internetovým obchodům se tržby snížily,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další informace v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-srpen-2022

(tz-čsú)


 

6. října – Výběr z médií: obavy operátorů z blackoutu, otrav houbami přibývá a hledání lékaře přes pojišťovnu

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že operátoři v Česku se připravují na případné výpadky elektřiny, píše deník E15. Otrav houbami podle Mf Dnes přibývá. A tisíce lidí hledají lékaře přes svou pojišťovnu, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Pomoc existuje a není ostuda si o ni říct. Startuje osvětová kampaň Mít domov

Kampaň Mít domov informuje o tom, jak si v současné nelehké době udržet bydlení nebo jak jej získat. Na www.mitdomov.cz nabízí nejen srozumitelný seznam možné pomoci a důležitých kontaktů, ale také praktické tipy, jak šetřit energie nebo neplýtvat jídlem. Informační kampaň v těchto dnech realizuje projekt Podpora sociálního bydlení, který zastřešuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Plně si uvědomujeme tíživou situaci rodin od velkých až po malé domácnosti a snažíme se, aby současnou energetickou krizi lidé zvládli co možná nejlépe. Nejvíce se zdražování dotkne jednočlenných a dvoučlenných domácností s nízkým příjmem, které vydají většinu peněz právě za bydlení a náklady s ním související. Typicky se jedná o samoživitele, osamělé seniory nebo lidi s handicapem. Přesně kvůli nim jsme zvýšili normativy na bydlení tak, aby jim příspěvek na bydlení poskytoval co možná nejúčinnější a přesně zacílenou pomoc. Stačí si o něj jen požádat. Je možné to udělat elektronicky za pomoci online formuláře nebo dokumenty vyplnit na příslušném Úřadu práce. O příspěvek lze žádat až tři měsíce zpětně,” uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pět problémů = pět důležitých témat kampaně

Mít domov otevírá pět hlavních témat: Teplo, Bezpečí, Jistota, Zázemí a Bydlení. Každé z nich představuje důležitou součást domova a také konkrétní problém, se kterým se mohou lidé potýkat. Kampaň poběží během celého podzimu 2022 a setkat se s ní můžete ve veřejném prostoru, v online a tištěných médiích. Upozorňuje mimo jiné i na problematiku dostupnosti bydlení v Česku, možnosti obecního bydlení, sociálního bydlení a zamýšlí se nad tím, jak situaci zlepšit. Prevence ztráty bydlení je totiž velmi důležitá, stejně jako nestydět se říct si o pomoc.

Kampaň nabízí přehledné informace, jak se s konkrétním problémem nebo životní situací vypořádat. Modelově rozebírá a vysvětluje možnosti státních dávek a příspěvků (kdy, kde a jak o ně zažádat), formy pomoci, které lze získat od neziskových organizací a od dalších podpůrných služeb. Odkazuje také na důležité akce, které mohou lidem pomoci nastartovat nový a lepší život, například na Milostivé léto II nebo na vládní program Deštník proti drahotě.

Kampaň se zabývá i přidruženými tématy, jako jsou finanční gramotnost, řešení sporů s dodavateli energií nebo mezi nájemníky a pronajímateli či také domácím násilím. Součástí informačního webu Mít domov jsou i tipy, jak šetřit energie a neplýtvat jídlem, včetně odkazů na Úsporné kuchařky – tipy a triky, jak šetřit potraviny, peněženku i planetu.

„Nedostatek dostupného bydlení je dlouhodobý problém, kterým se postupně zabývají všechny vlády a ani ta naše není a nebude výjimkou. Uvědomujeme si, že u nás chybí startovací byty, není dostatek sociálních bytů ani kvalitního nájemního bydlení nejen ve městech, ale i v menších obcích. Výstavbu často zdržuje dlouhé stavební řízení a řada dalších faktorů. Nyní je pro nás velkou výzvou, abychom s tímto roky nedostatečně řešeným problémem účinně pohnuli a dokázali, že se umíme postarat o všechny, kdo se aktuálně nachází ve špatné sociální situaci nebo prostě jen chtějí bydlet za cenově dostupný nájem,” dodal ministr Jurečka.

O projektu Podpora sociálního bydlení

Projekt MPSV Podpora sociálního bydlení od roku 2016 pomáhá zavádět a rozvíjet systém sociálního bydlení v ČR a poskytuje metodickou a informační podporu. Je založen na mezinárodní spolupráci a přenosu dobré praxe napříč ČR a na výzkumných aktivitách projektu. Stojí na konzultacích a spolupráci s klíčovými aktéry problematiky, například s šestnácti obcemi, které úspěšně zaváděly systémy sociálního bydlení v letech 2016–2020. Zabydlely 534 domácností, podpořily přes 1400 lidí a zaměstnaly 37 podpůrných sociálních pracovníků. V posledních třech letech projekt podporoval pět obcí a osm nestátních neziskových organizací, které poskytovaly podporu metodou Housing First. Pracovníci těchto 13 subjektů úspěšně pomohli najít domov 274 domácnostem, ve kterých žilo přes 700 lidí a z toho 320 dětí. Celkem tak i díky podpoře projektu MPSV našlo domov v sociálních bytech přes 800 domácností napříč celou republikou.

Projekt Podpora sociálního bydlení je financovaný z Operačního programu Zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Další informace naleznete na stránce projektu Podpora sociálního bydlení. K dispozici veřejnosti, zástupcům obcí či neziskových organizací je Kontaktní centrum sociálního bydlení na e-mailu socialni.bydleni@mpsv.cz nebo na telefonu +420 778 455 761. Projekt můžete sledovat také na Facebooku.

(tz-mpsv)


 

Vláda schválila zastropování cen energií. Pomůže jak domácnostem, tak firmám

Vláda schválila nařízení, které stanovuje pravidla pro zastropování cen energií. Pomůže tak s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům. Vláda také zrušila příspěvek na elektřinu, plyn a teplo (tzv. úsporný tarif) pro příští rok. Ten nahradí podpora s vyšší finanční alokací ve formě zastropování cen energií.

„Zastropování cen bude platit po celý rok 2023, s tím, že nařízení nám umožní toto období případně prodloužit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na 100 % své spotřeby elektřiny i plynu a zastropování cen se bude týkat také všech malých a středních podniků do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliardy korun.“

V případě elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty připojené na hladině nízkého napětí. Pro další malé a střední podniky napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí bude zastropování platit pro 80 % z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

U plynu bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a maloodběratele plynu s ročním odběrem plynu do 630 MWh. Zastropování ceny plynu bude dále platit pro všechny malé a střední podniky s ročním odběrem od 630 do 4 200 MWh, ale pouze na 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Zastropování cen energií se bude týkat kromě domácnosti a malých a středních podniků i dalších vybraných subjektů z řad vládních institucí, obcí, škol, poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, provozovatelů městské hromadné dopravy a dalších subjektů. Půjde o poskytovatele veřejných služeb, kteří tak budou mít zastropovánu celou svou spotřebu.

Vláda svým nařízením zastropovala také plyn využívaný v domovních kotelnách a plynových teplárnách.

Cena za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 5 Kč/KWh bez DPH, tedy 6,05/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc (poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu). U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 3 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc.

Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023. Dodavatelé však budou povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat jim upravený rozpis záloh. „Zastropování začne platit automaticky, lidé nebudou muset o nic žádat. Stejně tak tomu je u úsporného tarifu, který pomůže lidem zvládnout vysoké ceny energií před tím, než začne fungovat zastropování,“ dodává ministr Síkela.

Zákazník, který má sjednanou nižší cenu elektřiny či plynu, než je stanovený strop, hradí dodavateli sjednanou cenu podle smlouvy o dodávce nebo sdružených službách dodávky elektřiny či plynu. Stávající smluvní vztah zůstává nedotčen novou regulací – do té doby, dokud sjednaná nižší cena ve smlouvě platí.

Zavádí se také kontraktační povinnost – dodavatelé poslední instance budou mít povinnost nabídnout smlouvu na dodávky energií za zastropovanou cenu těm zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se nedaří uzavřít smlouvy na dodávky energií s jiným dodavatelem. Všem odběratelům, na které se vztahuje zastropování, budou mít všichni dodavatelé energie povinnost nabídnout maximální cenu, kterou stanovila vláda.

Pomoc domácnostem v podobě zastropování cen na příští rok nahradí původně vládou schválený příspěvek z úsporného tarifu. Pomoc v podobě zastropování cen energií bude výrazně rozsáhlejší, podle odhadů ministerstva financí by mohla dosáhnout výše až 130 miliard korun. Na úsporný tarif na rok 2023 bylo připraveno 22 miliard korun.

(tz-mpo)


 

Veletrhy For Toys, For Babies: tisíce hraček a produktů pro děti

Praha 5. října 2022 (PROTEXT) – Veletrh For Toys a For Babies: Tisíce hraček a produktů pro děti každého věku, malé sběratele i hravé rodiny.

To nejlepší pro děti všech věkových kategorií, tisíce tipů na vánoční dárky i zábava pro celou rodinu. Veletrhy For Toys a For Babies, které se konají od 6. do 9. října v PVA EXPO PRAHA, nabídnou novinky, nejnovější hračky i potřeby pro nejmenší, sportovní potřeby a také možnost setkání s odborníky, kteří poradí, jak podpořit vývoj a zdraví dítěte. Jaké zajímavosti se představí v Letňanech? Oficiálními vozy veletrhů For Toys a For Babies jsou automobily značky FORD.

Nejširší portfolio hraček a her se každý rok sejde na veletrhu For Toys. Také letošní 12. ročník této události bude nabitý novinkami od významných značek. Široký výběr zboží za výhodné veletržní ceny přinese skvělé tipy na dárky pro děti, ale i pro hravé dospěláky. A letos se navíc premiérově koná projekt JARMARK HRAČEK, kde na svých stáncích v historické tržnici nabídnou vystavovatelé tradiční hračky a k nim také dílničky a další aktivity pro děti. Nebudou chybět například sady pro výrobu vlastního krasohledu, nepřeberné množství vystřihovánek, DIY sady, květinové víly a skřítci z Rumunska. Malé návštěvníky zaujmou také dřevěné stavebnice, maňásci, látkové hračky či vyřezávaná zvířátka. Představeny budou v rámci jarmarku i vítězné výrobky ze soutěže Správná hračka.

Významnou událostí veletrhu bude pro malé sběratele akce Poké Tour, v jejímž rámci bude možné zúčastnit se turnaje v TCG i sledovat Mistrovství ČR v Pokémon kartách. Své služby v PVA EXPO PRAHA nabídne znalec falešných karet, poradí také odborníci ve sběratelské poradně. Nabitý program doladí Pokémon quiz, tombola, bingo, puzzle a pro nejmenší dětský koutek a maskoti Pikachu a Shining Charizard.

Na For Toys bude v provozu také BaaVi herna plná Montessori hraček pro venkovní i vnitřní zábavu. Široký výběr čeká také na nejmenší členy rodiny, kteří mají rádi látkové či plyšové hračky. Akční ratolesti budou mít na výběr z odrážedel i sportovních potřeb a pro chytré hlavičky nebude chybět nabídka logických i paměťových her. Rodiny, které rády tráví čas u stolních her, ocení velké množství deskovek. V Letňanech nebudou chybět ani knihy.

Kompletní sortiment pro nejmenší

Rodiče, kteří mají doma ty nejmenší ratolesti, ocení možnost výhodných nákupů veškerého sortimentu potřeb pro děti a kojence na veletrhu For Babies. Na letňanském výstavišti bude široký výběr kočárků, autosedaček, podzimních a zimních kolekcí dětského oblečení, interaktivních hraček a mnoho dalšího. Jeden z partnerů veletrhu, značka Linteo Baby, přinese kromě širokého spektra svých produktů také příjemné překvapení pro všechny přítomné rodiče i děti. V sobotu 8. října navštíví PVA EXPO PRAHA tvář značky, zpěvačka Monika Bagárová. Oblíbená umělkyně návštěvníkům veletrhu zazpívá u stánku Linteo Baby v dopoledních i odpoledních hodinách a chybět nebude ani autogramiáda. Kdo se už nemůže dočkat Vánoc, bude mít možnost připravit si s celou rodinou vánoční purpuru na workshopu, který chystá firma Leros. K dispozici pro pohodlí rodičů i dětí bude dětský koutek.

Souběžně s veletrhy For Toys a For Babies se koná také veletrh For Games, na kterém se představí novinky ze světa herních konzolí, PC, hardwaru a to nejlepší napříč příslušenstvími všech herních platforem.


 

Mzdy učitelů dále rostou, ale pomaleji

Učitelé v regionálním školství pobírali po započtení všech příplatků a odměn v roce 2021 průměrnou hrubou měsíční mzdu ve výši téměř 47 tisíc korun, tedy meziročně o osm procent více. Zatímco výdělky učitelů na základních a středních školách se v minulém roce výrazně přiblížily hranici 50 tisíc korun, pedagogové v mateřských školách berou stále v průměru méně než 40 tisíc.

„Po letech 2018 až 2020, kdy mzda učitelů rostla dvojciferným tempem, došlo v následujícím období ke zpomalení. Minulý rok si učitelé  v regionálním školství meziročně polepšili o 8,1 %, v absolutním vyjádření o 3 525 korun,“ říká Jitka Wichová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/mzdy-ucitelu-dale-rostou-ale-pomaleji

(tz-čsú)


 

5. října – Výběr z médií: online podvody, svatomartinské hody v ohrožení a agresivita převaděčů běženců stoupá

V českém tisku se ve středu dočtete, že internetových podvodů v Česku přibylo za poslední dva roky čtyřnásobně, píše Mf Dnes. Tradice svatomartinského menu je letos v ohrožení, upozorňuje Deník. A v Česku roste agresivita převaděčů běženců, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Druhý ročník projektu Vánoční beránek právě startuje

České Budějovice 4. října 2022 (PROTEXT) – Nadační fond Gratia z Českých Budějovic připravil druhý ročník úspěšného projektu Vánoční beránek. Startuje 3. 10. 2022 a přinese dárky pod stromeček těm dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit.

„Rodič zaregistruje přání svého dítěte na webu www.vanocniberanek.cz, dárce si vybere konkrétní dítě, které chce obdarovat, a Nadační fond Gratia se postará o to, aby dítě dárek pod stromeček dostalo,“ přibližuje princip projektu prezidentka NF Gratia MUDr. Olga Janovská.

Díky štědrým dárcům si loni pod stromečkem rozbalilo svůj vysněný dárek téměř 600 dětí. Za dva měsíce před Vánoci se podařilo propojit dárce s 582 dětmi, které díky nim měly skutečně veselé Vánoce. Jednotliví dárci i firmy přispěli neuvěřitelnými 500 tis. Kč.

„V souvislosti s energetickou krizí a inflací řada rodin řeší existenční problémy a nemohou si dovolit připravit svým dětem Vánoce, na jaké byly zvyklé. Se stejným problémem se potýkají i rodiny samoživitelů. Pokud je nákup vysněného dárku za hranou jejich finančních možností, rádi jim pomůžeme,“ objasňuje myšlenku Vánočního beránka Olga Janovská. „Inspirovali jsme se projektem Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, který plní přání babičkám a dědečkům v domovech seniorů. My chceme dělat radost dětem, a tím alespoň trochu ulevit od starostí jejich rodičům.“ V pondělí 3. 10. spustil NF Gratia webové stránky www.vanocniberanek.cz, kde rodiče mohou registrovat svoje děti. Na této webové stránce bude zveřejněna databáze dětských přání, kterou bude nadační fond průběžně doplňovat.

„Každý, kdo bude chtít pomoci, si vybere konkrétní dítě a splní mu přání. Dárce pak odešle peníze na účet Nadačního fondu Gratia a o ostatní už se postaráme. Objednáme vybraný dárek a pošleme ho rodičům. Všechny peníze použijeme ze 100 % ve prospěch dětí,“ ujišťuje prezidentka Nadačního fondu Gratia.

Podmínkami akce je věk dítěte do 14 let a doložení, že se rodič nachází v tísnivé životní situaci. Rodiče by měli zároveň souhlasit s tím, že na webových stránkách nadačního fondu bude zveřejněna fotka a křestní jméno dítěte a také krátký příběh, proč si dítě přeje právě tento dárek a z jakého důvodu mu ho Ježíšek nemůže přinést.

Celá akce potrvá do 16. 12., kdy databázi Gratia uzavře.

Nadační fond Gratia vznikl pod záštitou skupiny Všeobecný lékař, ryze české rodinné zdravotnické společnosti, která poskytuje ambulantní péči a docházkovou službu praktického lékaře na území celé České republiky. Společnost založili manželé prim. MUDr. Olga Janovská a Ing. Tomáš Janovský, kteří jsou i zakladateli Nadačního fondu Gratia.

NF Gratia je tu proto, aby rodičům samoživitelům či rodičům, kteří se ocitli v náhlé hmotné nouzi, poskytl finanční, materiální, konzultační a odbornou právní pomoc a podpořil jejich restart do dalšího úspěšného a naplněného života.


 

Koronavirus na jihu Čech

Od pátku do pondělka v Jihočeském kraji přibylo celkem 652 potvrzených případů COVID-19. V kraji bylo za celé období pandemie prokázáno celkem 264 586 onemocnění. Z toho je 259 505 osob vyléčených (+727). Hlášena byla v souvislosti s COVID-19 dvě úmrtí starších osob z Českobudějovicka. Dosud bylo v kraji potvrzeno 2 410 úmrtí pacientů s COVID-19. Aktivních případů bylo k dnešku 2 671, od pátku do pondělí došlo k poklesu o 77 aktivních případů.

K dnešku byla v kraji týdenní incidence, počet případů za posledních sedm dní, přepočtený na sto tisíc obyvatel regionu, 173 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Celorepublikový průměr byl 170 případů na sto tisíc obyvatel ČR. Vyšší incidenci než je celorepublikový průměr mají hl. m. Praha se 188 případy na sto tisíc obyvatel, Královéhradecký má 218, Pardubický 190, Ústecký 183, Plzeňský 191, Jihomoravský 179, nejnižší incidence k dnešku byla v Karlovarském kraji (123).

Co se týče aktuálních regionálních údajů, od pátku došlo v kraji k poklesu počtu aktivních případů o 77. Na Prachaticku bylo 180 aktivních případů (+3), 170 aktivních případů je na Českokrumlovsku (-30), na Strakonicku je 282 otevřených případů (-8), 404 bylo na Písecku (-10), 393 je na Jindřichohradecku (-2), 447 na Táborsku (-3) a 795 aktivních případů je k dnešku na Českobudějovicku (-27).

V kraji bylo onemocnění dosud potvrzeno u 139 425 žen (+387) a 125 161 mužů (+265). V dosavadním průběhu pandemie bylo potvrzeno onemocnění celkem u 82 520 osob s trvalým pobytem na Českobudějovicku (+195), 41 119 osob je z Táborska (+116), 37 234 z Jindřichohradecka (+90), 31 572 z Písecka (+111), 30 193 ze Strakonicka (+54), 21 930 z Českokrumlovska (+39) a 20 018 z Prachaticka (+47). Mezi kojenci do jednoho roku bylo potvrzeno od začátku pandemie 388 případů (+6), v kategorii dětí 1-4 roky 5 592 (+7), v kategorii 5-9 let 13 961 (+3), ve skupině 10-14 let 19 778 (+4), v kategorii 15-19 let 17 132 (+8), v kategorii 20-24 let 13 676 (+22), v kategorii 25-34 let 36 377 (+70), v kategorii 35-44 let 46 297 (+95), v kategorii 45-54 let 46 225 (+137), v kategorii 55-64 let 31 034 (+118), v kategorii 65–74 let 19 721 (+103) a ve skupině seniorů nad 75 let to bylo 14 405 případů (+79).

(tz-khs)


 

Pozvání na podzimní přednáškový cyklus strakonického muzea

Historie voroplavby – 6. 10. v 17.00 hodin, víceúčelový sál muzea

Přednáší pan Jan Pöschl a Spolek „VLTAVAN“ v Purkarci.

Členové ve spolkovém kroji seznámí posluchače se samotným Spolkem Vltavan v Purkarci, představí jeho činnost, historii, plavení dřeva a voroplavbu.

Nebude chybět fotografická dokumentace a ukázky plaveckého nářadí.

 

Maltézský řád ve světě – 20. 10. v 17.00 hodin, víceúčelový sál muzea

Přednáší PhDr. Milan Buben.

Původ a vznik řádu ve Svaté zemi. Jeho působení, vyhnání křesťanů ze Svaté země, vytvoření řádového státu na Rhodu a na Maltě.

Po zániku těchto států vliv a význam řádu až po současnost.

Vstupné na přednášky: 20/10 Kč (Spolek přátel muzea zdarma).

(tz-mspst)


 

ČOI prokázala častější porušení zákazu prodeje alkoholu nezletilým

(Praha, 4. říjen 2022) Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 2. čtvrtletí 2022 dodržování zákona, který zakazuje prodej alkoholu a tabáku mladistvým osobám, zákona o povinném značení lihu, zákona o spotřebních daních a dalších právních předpisů.

Celkem uskutečnila inspekce 2 009 kontrol a v téměř polovině případů zjistila porušení zákona. K 89 kontrolám ČOI přizvala osoby mladší 18 let, z toho v 59 případech zjistila prodej alkoholických nápojů mladistvým, což je výrazný nárůst oproti 1. čtvrtletí 2022.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Chřipka se nikdy nevzdává, připomíná občanům kampaň

Česká republika se dlouhodobě potýká s dramaticky nízkou proočkovaností proti chřipce. Důvodem je zejména mylný dojem občanů, že chřipka je banální onemocnění. Přitom každoročně postihuje sta tisíce lidí a má průměrně každý rok na svědomí 1 500 životů. Proto vznikla kampaň s názvem „Chřipka se nikdy nevzdává“, která má za cíl občanům připomenout, že chřipka je virové onemocnění, které není radno podceňovat, a že nejúčinnější ochranou proti němu je očkování.

Virus chřipky se v České republice vyskytuje každoročně v zimních měsících, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Očkování je proto vhodné každý rok na podzim před začátkem chřipkové sezóny. „Právě teď je ten nejvhodnější čas, kdy se jít nechat naočkovat, a to jak proti chřipce, tak proti onemocnění COVID-19, protože začíná sezóna respiračních onemocnění,“ apeluje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. „Očkování proti chřipce je sice dobrovolné, ale zachraňuje životy,“ dodal.

Chřipka bývá chybně zaměňována s nachlazením, které je mnohem méně závažné a obvykle začíná postupně s „ucpaným nosem“ nebo rýmou a bolestmi v krku. Naopak chřipka je vysoce infekční onemocnění s rychlým nástupem doprovázené horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, kloubů, svalů a výraznou únavou. Zdraví jedinci se obvykle uzdraví do 7 dnů, únavnost ale může přetrvávat až 2-3 týdny. Ovšem u řady nemocných může vést chřipka k hospitalizaci nebo úmrtím. Každý rok onemocní chřipkou v průměru 5–10 % dospělých a čtvrtina dětí.

Chřipka postihuje všechny věkové skupiny populace a její průběh je značně variabilní od mírného až po smrtící. Závažně probíhající onemocnění se může vyskytnout nejen u chronicky nemocných osob a seniorů, ale i u zdravých dětí nebo dospělých. Nejdůležitější metodou prevence chřipky a jejích komplikací je očkování. Bohužel proočkovanost u nás není dobrá a je 2 až 3krát nižší v porovnání se západními zeměmi,“ uvedl Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu a zástupce České republiky v evropské síti pro chřipku a doplnil: „Zkušenosti z jižní polokoule mohou naznačit, jaký průběh by mohla mít chřipková sezóna letos u nás. Ačkoliv byla chřipka dva roky v pozadí, u protinožců se letos na jaře vrátila v plné síle.“

Prioritně by se měli očkovat osoby nad 65 let, osoby s přidruženým onemocněním např. srdce, cév, ledvin, plic, dále lidé s cukrovkou, osoby se závažnou poruchou imunity a osoby, které žijí v kolektivních sociálních zařízeních. Těmto skupinám je také očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Chtěl bych všechny pacienty pozvat k praktickým lékařům na očkování. Nyní je k tomu ideální období. Velkou výhodou je, že lze očkovat současně jak proti onemocnění COVID-19, tak proti chřipce. Očkují všichni praktičtí lékaři a pokud by pacient neměl svého lékaře, nebo by se zrovna nacházel mimo místo, kde má svého lékaře, může zajít na očkování k jakémukoliv nejbližšímu praktickému lékaři a ten ho naočkuje,“ vyzval občany k očkování předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Připomínám, že do kategorie plně hrazeného očkování proti chřipce nově od ledna letošního roku spadají i zdravotníci a další odborní pracovníci ve zdravotnictví. Mezi pojištěnci, kteří mají očkování proti chřipce hrazené, evidujeme rostoucí zájem. V roce 2012 jsme proplatili očkování za zhruba 270 tisíc takových klientů a v loňském roce, tedy po deseti letech, to bylo již 390 tisíc klientů, což je nárůst o více než 40 %. Ostatním pojištěncům zdravotní pojišťovny na očkování proti chřipce přispívají, VZP například do výše 200 Kč,“ doplnila tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Z průzkumu agentury Median pro Českou lékárnickou komoru (ČLnK) k postoji české populace k očkování proti chřipce ze srpna tohoto roku vyplynulo, že neočkovaní lidé chřipku významně podceňují a že zkušenost s těžkým průběhem onemocnění či ochrana blízkého člověk před chřipkou jsou hlavními impulsy pro to, aby se lidé nechali naočkovat. Drtivá většina respondentů se nikdy proti chřipce neočkovala (70 %). A tito lidé ani letos neplánují změnu. „Mezi neočkovanými uvažují o očkování jen necelá 3 % dotazovaných. Jako důvod neočkovaní uvádí, že nemívají chřipku, mají nedůvěru v očkování a také, že nepatří mezi rizikové skupiny. Lékárníci budou stejně jako během covidové pandemie i v případě chřipky edukovat své pacienty o rizicích tohoto onemocnění a preventivních opatřeních, včetně očkování,“ uvedl Martin Kopecký, viceprezident České lékárnické komory.

Chřipka je také ekonomický problém. Model Institutu pro zdravotní ekonomiku říká, že pokud by se proočkovanost dostala na doporučenou úroveň 75 % u rizikové populace, tak by bylo možné zabránit 2 tisícům úmrtí ročně a desítkám tisíc hospitalizací. Pokud by byla proočkovanost alespoň 25 % u rizikové populace, tak by zdravotní pojišťovny ušetřily za jednu sezónu přes 200 milionů korun na svých nákladech, které vynakládají na léčbu chřipky. „Pokud bychom se hypoteticky dostali u nerizikové pracující populace na 50% proočkovanost, tak bychom dokázali zabránit 260 tisícům případům chřipky a mnoha dnům pracovní neschopnosti, jejíž náklady nesou zejména zaměstnavatelé. To, co by zaměstnavatelé a zaměstnanci ušetřili na ztrátě pracovního výkonu, by se pohybovalo kolem 2 miliard korun,“ uvedl Tomáš Doležal, ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku.

Výrobci v letošním roce dodají na český trh přes milion dávek vakcín proti chřipce,“ informoval ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel. „Výroba se opakuje každý rok, protože virus chřipky se neustále mění a složení vakcín je nutné přizpůsobit očekávaným variantám viru. Výroba vakcíny proti chřipce probíhá v Evropě, kde má dlouhou tradici. Vyrábí se zde již přes 70 let,“ uzavřel Vrubel.

O kampani

Do osvětové kampaně „Chřipka se nikdy nevzdává“ se zapojilo Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Česká lékárnická komora a výrobci. Kampaň míří na širokou veřejnost a poběží až do konce listopadu, a to na internetu formou bannerové a Youtube reklamy, v rádiu v podobě spotů a také v ordinacích praktických lékařů, diabetologů, kde jsou k dispozici letáčky pro pacienty a plakáty v čekárnách. V lékárnách jsou umístěné letáky s desaterem, jak předejít chřipce, a na obrazovkách běží animovaný spot. V rámci kampaně byla vytvořena speciální webová stránka www.ockovani-chripka.cz.

(tz-mz)


 

Jubilejní veletrh For Games 2022

Praha 4. října 2022 (PROTEXT) – Jubilejní veletrh FOR GAMES 2022: Představí novinky interaktivní zábavy i hráčskou špičku v Česku

Již podesáté se v PVA EXPO PRAHA sejdou významné značky a osobnosti ze světa herních konzolí, videoher a veškerého příslušenství interaktivní zábavy. Veletrh FOR GAMES, který se koná ve dnech 6. až 9. října, kromě trendů oboru představí nejlepší hráčskou špičku v rámci České republiky v doprovodném programu. Akce navíc přinese inspiraci pro vánoční dárky, ale i zábavu pro celou rodinu. Oficiálními vozy veletrhu FOR GAMES jsou automobily značky FORD.

Nejen starší děti, ale také dospělí milovníci videoher a interaktivní zábavy budou mít svůj sváteční den, a to na veletrhu FOR GAMES. Akce bude i letos místem, kde se představí novinky ze světa herních konzolí, PC, hardwaru a to nejlepší napříč příslušenstvími všech herních platforem. Famózní bude také doprovodný program, v rámci něhož po loňském úspěšném ročníku na FOR GAMES vyvrcholí největší tuzemská esportová liga. Před tisícovkami fanoušků si změří síly česká hráčská špička.

Diváci se můžou těšit nejen na nejlepší domácí týmy v herních titulech Counter-Strike nebo Dota 2. Program se bude konat na velkolepém pódiu a přinese nezapomenutelný zážitek, slibují organizátoři Sazka eLEAGUE. Na veletrhu FOR GAMES proběhne cosplay soutěž a pro návštěvníky budou připraveny stánky s herním a filmovým merchem. Nabitý program desátého ročníku veletrhu obohatí i turnaj ve stolním fotbálku pořádaný organizacemi Streets4Kids a TableGOODball, který se bude v Letňanech konat 6. a 9. října. Mimo soutěžní dny si mohou návštěvníci zahrát na stolech Rosengart a Roberto Sport. Informace o veletrhu a programu na www.forgames.cz.


 

Dny otevřených ateliérů 2022 v Jihočeském kraji

Pouze jednou za rok máte možnost navštívit některý z vybraných ateliérů a osobně se tak potkat s umělci, kteří žijí a tvoří v jižních Čechách. Poznejte práci výtvarníků, řemeslníků, designérů či architektů. Užijte si bohatý doprovodný program, workshopy a komentované prohlídky. Navštivte DesignMarket – setkání s tvůrci a autory, kteří pravidelně v unikátních prostorách Tiskárny Karmášek představují originální šperky, oblečení, módní doplňky a další umělecké práce.

15. ročník Dnů otevřených ateliérů 7.-9. října 2022 jsme letos zaměřili tematicky na knihu. Zahájíme jej opět ve výstavní síni Tiskárny Karmášek v Českých Budějovicích, tentokrát výstavou ilustrací z nové knihy Evy Volfové Přišij, střihni, vypárej aneb Nitka a zatoulaný knoflíček, kterou vytvořila společně s Terezou Horváthovou. Neznamená to však, že přijdete o své oblíbené výtvarníky, designery nebo řemeslníky. I ti letos otevírají opět své ateliéry a dílny a těší se na vás. Rádi bychom vám představili blíže právě ty, kteří se knize věnují. Ilustrátory, knihvazače, tvůrce exlibris… I oblíbený designmarket bude letos trochu jiný. Nazvali jsme jej designBOOKmarket a potkáte zde malá česká nakladatelství společně s jihočeskými výtvarníky a designery. Nebude chybět ani diskuzní fórum, zaměřené na téma Vnímat knihu.

Program DOA2022

15. ročník Dnů otevřených ateliérů proběhne 7.– 9. října 2022
Srdečně vás zveme na slavnostní zahájení DOA2022 a vernisáž výstavy ilustrací Evy Volfové Přišij, střihni, vypárej aneb Nitka a zatoulaný knoflíček, které se uskuteční v pátek 7. října 2022 od 18.00 hodin ve Výstavní síni Tiskárny Karmášek v Českých Budějovicích a do ateliérů, které otevřou o víkendu 8.–9. října 2022 (seznam naleznete zde).

Doprovodný program

Diskuzní fórum 
V pátek 7. října 2022 se od 10.00 do 15.00 uskuteční diskuzní fórum na téma Vnímat knihu ve Výstavní síni Tiskárny Karmášek, České Budějovice.
od 10.00 do 12.00 Knihy pro děti (Tereza Horváthová, Bára Čermáková, nakladatelství BAOBAB)
od 13.00 do 15.00 Ex Libris (Květoslava Cempírková), Malí nakladatelé z jižních Čech (Štěpán Ondřich / Edice B, Jan Cempírek / Pikador BOOKS)

DesignBOOKmarket
V neděli 9. října 2022 navštivte od 13.00 do 17.00, designBOOKmarket, nádvoří Tiskárny Karmášek, České Budějovice (v případě nepřízně počasí se designBOOKmarket přesouvá do Jihočeské vědecké knihovny, Lidická 1, České Budějovice, komentované prohlídky a workshop budou realizovány v uvedených časech v Tiskárně Karmášek.)
13.00 zahájení designBOOKmarketu
14.00 komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Štěpánem Ondřichem a autorkou Evou Volfovou; 14.30 výtvarný workshop s Evou Volfovou přímo ve výstavě
16.00 komentovaná prohlídka tiskárny s Jaroslavem Karmáškem ml.

Katalog DOA2022 
www.dnyotevrenychatelieru.cz 

Záštitu převzal náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch, pořadatel: Odbor kultury a památkové péče, Krajský úřad Jihočeského kraje ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií.

DOA v jižních Čechách navazují na projekt přeshraniční kulturní spolupráce z roku 2007, jehož myšlenka nadále pokračuje i v rámci partnerských krajů Vysočina, Jihomoravského kraje a spolkové země Dolní Rakousko.

(tz-jč)


 

4. října – Výběr z médií: ukrajinské firmy v Česku, chybějící paxlovid a více trestně stíhaných vězeňských dozorců

V českém tisku se v úterý dočtete, že některé ukrajinské firmy se přesunuly do Česka, píše deník E15. Lék proti covidu-19 paxlovid zatím není podle Deníku N dostupný ve většině lékáren v Česku. A v Česku přibývá trestně stíhaných dozorců, upozorňují Hospodářské noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Sdělení Nemocnice Prachatice

Vzhledem k narůstajícímu počtu onemocnění COVID-19 je od 3. 10. 2022 z rozhodnutí vedení nemocnice požadováno používání respirátoru FFP2 u návštěv vstupujících na oddělení Nemocnice Prachatice, a.s.. Děkujeme za pochopení.

(fb)


 

Stavební spoření od Buřinky bez poplatku za sjednání

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Stavební spoření od Buřinky bez poplatku za sjednání, s bonusem 2500 Kč a garantovaným úrokem 2,5% ročně

Od 1. října Stavební spořitelna České spořitelny neúčtuje poplatek za uzavření stavebního spoření. Zdarma klient sjedná stavebko nejen přes web Buřinky, v internetovém bankovnictví George, ale také na pobočce České spořitelny nebo prostřednictvím externího partnera. Současně až do 31. prosince 2022 Buřinka prodlužuje akci s bonusem 2500 Kč pro novou smlouvu o stavebním spoření. Zhodnocení vkladů tak dosáhne až 6,8 % ročně při započítání bonusu, maximální státní podpory 2000 Kč každý rok, 2,5% úročení vkladů, a to včetně poplatku za vedení účtu.

“V Buřince vyznáváme princip platební svobody. Doporučujeme pravidelné měsíční spoření, ale pokud klientovi aktuální situace neumožňuje měsíčně spořit, nemusí. Upomínat ani sankcionovat ho nebudeme. Pro plnou státní podporu se počítají peníze vložené za celý rok,” uvádí Jiří Neumann ředitel Vkladů a řízení změn v Buřince. Nejpohodlněji lze stavební spoření uzavřít v internetovém a mobilním bankovnictví George. Není třeba nic dokládat a celý proces je ukončený do pár minut. “Uzavřít smlouvu tak klient může, kdykoli mu to vyhovuje,” doplňuje Jiří Neumann.

Co je třeba pro získání bonusu 2500 Kč

– Nejpozději do 31. 12. 2022 si sjednat novou smlouvu o stavebním spoření v internetovém bankovnictví George, online na našem webu, osobně v kterékoli pobočce České spořitelny nebo u některého z externích partnerů Buřinky. Zároveň klient musí dodržet minimální délku spoření 2 roky.

– Bonus 2500 Kč k nové smlouvě klient obdrží do 1 měsíce od uzavření smlouvy bez jakýchkoliv dalších podmínek. Nárok na bonus vzniká již sepsáním smlouvy, a to pouze na první smlouvu klienta sjednanou během této akce.

Buřinka je jediná stavební spořitelna, která umožňuje sjednat stavební spoření pro děti zcela online, aniž by klient byl uživatelem internetového bankovnictví George. Ke smlouvě stačí připojit kopii rodného listu dítěte. Vše lze jednoduše a rychle vyřídit na www.burinka.cz. U dětských smluv také není třeba po uplynutí šestileté vázací doby zakládat smlouvu novou, ale je možné pokračovat v té stávající. Stále také platí, že pro děti má Buřinka ještě výhodnější podmínky platné do 31. října 2022. Více zde.

Více informací najdete na webu www.burinka.cz.


 

Majitel módní značky BANDI podporuje studenty při jejich vzdělání

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Majitel módní značky BANDI podporuje studenty při jejich vzdělání. Nyní dotací 6500 Kč na oblečení.

V současné době, kdy se zvyšují ceny energií, potravin, spotřebního zboží a dalších položek, je ekonomická situace v některých domácnostech nelehká. Především pro matky samoživitelky je tento stav velice složitý. I přesto všechno se každý rodič snaží zabezpečit pro svého potomka-studenta řádné oblečení, které potřebuje na různé události při studiu. Pro některé domácnosti může jejich koupě znamenat větší zátěž na rodinný rozpočet.

Majitel módní značky BANDI si je této situace vědom. Proto se rozhodl podpořit studenty slevou a dotací na oblek ve výši 6500 Kč. “Vzdělání je pro společnost nesmírně důležité. Pokud jej nebudeme podporovat, nedáváme příliš prostoru dalším generacím na dobrý a kvalitní život,” říká Andrej Bandi Vámoš. “Rád bych touto cestou pomohl rodinám čelit současné ekonomické situaci. Pevně věřím, že jim to pomůže při pořizování oblečení, které potřebují jejich děti při svých studiích,” upřesnil.

Jedinečná příležitost pro studenty

Pokud jste student a potřebujete si pořídit kvalitní pánský oblek, využijte slevu a dotaci BANDI v celkové výši 6500 Kč. Při koupi značkového pánského obleku BANDI Arcadio, z nové kolekce 2022, v hodnotě 13.999 Kč zaplatíte pouhých 7499 Kč a máte o studenta postaráno. Nejenže se v obleku bude cítit pohodlně, ale navíc i vypadat skvěle.

Toto je ojedinělá příležitost nejen pro studenty všech gymnázií, středních a vysokých škol, ale také pro studenty učňovských škol.

Každý student potřebuje oblečení, které využije například při maturitním večírku, maturitní zkoušce, v tanečních, či při zkouškách a promoci. Je důležité vědět, že správné oblečení vždy posílí sebevědomí studenta a jeho výsledky.

A jak získat na značkový pánský oblek BANDI Arcadio dotaci a slevu?

Podmínky získání dotace

Dotaci je možné čerpat pouze s vyplněnou a potvrzenou žádostí o dotaci, spolu se studentským průkazem. Pozor, dotace je omezená skladovou zásobou! Proto neváhejte a přijďte si pro značkový pánský oblek do vaší nejbližší prodejny BANDI. Odborní poradci v prodejnách vám pomohou s výběrem nejen velikosti obleku, ale také košile, kravaty, obuvi a doplňků. Aby studentovi padlo oblečení přímo na tělo, je k dispozici v každé značkové prodejně BANDI krejčová, která v případě potřeby provede nezbytné úpravy. Pro bližší informace o dotaci a podmínkách jejího čerpání navštivte stránky www.bandi.com.


 

Studie ukázala, jak snížit spotřebu elektřiny při praní

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Vhodným nastavením pracího programu mohou domácnosti ušetřit náklady na elektrickou energii. Potvrzují to výsledky aktuální studie mezinárodní organizace GINETEX, která nechala udělat studii v nezávislé laboratoři ve Švýcarsku, aby zjistila, jaké jsou energeticky nejúčinnější programy praček a jak můžeme praní prádla přizpůsobit pro větší úspory domácnosti. Spotřebu elektřiny nejvíce ovlivňuje teplota praní. Když se sníží teplota ze 40 °C na 30 °C, dojde k úspoře třiceti procent energie. Při praní na 60 °C se zvyšuje spotřeba energie o více než polovinu.

Vyplatí se počkat a naplnit plnou pračku Studie ukazuje, že stejný prací program ve zcela zaplněné pračce šetří 50 až 70 % elektrické energie oproti polovičnímu naplnění pračky. „Testy také ukázaly, že program rychlého praní, určený pouze k rychlému vyprání několika kusů prádla, spotřebuje v závislosti na zvolené teplotě méně elektřiny než běžný program. Čím nižší teplota praní, tím větší úspora,“ upřesňuje Ladislava Zaklová, výkonná ředitelka SOTEX GINETEX. Praní prádla při vyšších teplotách než je 40 °C může pomoci odstranit obtížné skvrny, ale vede k výrazně vyšší spotřebě energie (60 °C: + 50 %; 90 °C: více než dvojnásobek spotřebované energie). Proto se doporučují pouze pro velmi znečištěné textilie, pokud to informace na etiketě povolují.

Vyšší rychlost odstředění vody je energeticky náročnější, ale zkracuje dobu sušení Jeden z hlavních výsledků studie Testex se týká energie spotřebované během cyklu odstřeďování. Jeho vliv na spotřebu energie zůstává relativní a liší se podle zvolených rychlostí odstřeďování (které se liší podle modelů praček). Vyšší rychlost ve skutečnosti spotřebuje více elektřiny, ale je účinnější při správném odstředění prádla a odstranění zbytkové vody. Zkracuje tak dobu sušení, ať už se jedná o přirozené sušení na vzduchu nebo v sušičce. Platí, že čím účinnější je odstřeďování, tím kratší je cyklus sušení.

Rychlost odstřeďování a použití sušičky je vždy nutné zvolit podle typu textilu. Vyšší rychlosti mohou způsobit vážné pomačkání některých tkanin, ale to zůstává vratné. U jiných, jako je vlna – kterou je třeba ošetřovat podle specifického programu – bude potřebná nízká rychlost, maximálně 400 ot./min, aby se zachovala kvalita vláken textilie (a tím i její životnost) na maximum.

O GINETEX a SOTEX GINETEX

GINETEX je mezinárodní organizace, která vyvinula a je správcem symbolů ošetřování pro textilní výrobky. V České republice ji zastupuje SOTEX GINETEX, který svým členům, českým firmám, uděluje licenci pro používání symbolů údržby na etiketě oděvů. Tyto symboly jsou mezinárodní ochrannou známkou. SOTEX je vlastníkem jediné značky kvality pro textil QZ – Zaručená kvalita, která je součástí vládního programu Česká kvalita. SOTEX radí českým firmám, jak správně označovat výrobky v souladu s platnou legislativou a také dodržovat informační čistotu symbolů ošetřování, aby nedocházelo k jejich deformaci a přerušení informačního řetězce. SOTEX má nyní 850 členských firem.


 

Na zimu je plynu dostatek, v energetických úsporách jde stát příkladem

Vláda zajistila dostatek plynu na zimu a zastropovala ceny energií. Důležitou roli v zajišťování energetické bezpečnosti hrají také energetické úspory, ve kterých jde Ministerstvo průmyslu a obchodu příkladem. Resort zavedl úsporná opatření už na začátku tohoto roku, spotřebu plynu snížil oproti předcházejícím třem letem o pětinu, elektřiny spotřebovalo MPO o 13 procent méně.

Máme za sebou nejchladnější druhou polovinu září od roku 2018, průměrné denní teploty se už v polovině září propadly pod 10 stupňů Celsia. Čím nižší je teplota, tím vyšší je spotřeba plynuI navzdory ukončení dodávek plynu z Nord Stream 1 se nám podařilo zajistit dostatek plynu na celou zimu, aktuálně je v zásobnících přes tři miliardy kubíků. Namísto plynu z Ruska k nám nyní proudí plyn z Norska a LNG z Belgie a Nizozemska,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Výrazný podíl na tomto optimistickém vývoji má snižování spotřeby plynu každého z nás. A za to chci českým občanům a firmám poděkovat. Za prvních osm měsíců tohoto roku byla spotřeba plynu v Česku o 18 procent nižší než loni. Je nejnižší od roku 2016.“

Kromě naplnění zásobníků s plynem se podařilo ve spolupráci s ČEZ získat podíl v LNG terminálu na holandském pobřeží. „Jedná se o první LNG terminál zprovozněný v Evropě od začátku ruské agrese proti Ukrajině. A celé řadě zemí by se taky hodil, získat se ho ale povedlo právě nám. V případě snížení spotřeby o pětinu, což je teď poměrně reálné, by ale dodávky z tohoto LNG terminálu zajistily až 40 procent roční spotřeby plynu. První loď s LNG terminálem pro Česko již do Eemshavenu dorazila. V říjnu počítáme s dalšími dvěma, v listopadu se třemi a takto by se jejich počty měly střídat každý měsíc. Každá loď přitom doveze 100 milionů metrů krychlových plynu,“ říká ministr Síkela.

V energetických úsporách jde vláda příkladem, vznikl tak manuál, který má orgánům státní správy sloužit jako návod, jak dosáhnout snížení spotřeby energií. MPO připravilo i rady a tipy pro domácnosti a také pro firmy. Manuály a další informace nejen k úsporám jsou k dispozici na webu www.energiezamene.cz. Využít je možné také linku 1212, kde mohou lidé získat informace nejen k úsporám, ale také o pomoci s vysokými cenami energií. Zdarma s úsporami poradí i energetičtí konzultanti EKIS, kteří nově budou jezdit po celé republice, využít tyto služby mohou jak jednotlivci, tak firmy.

„Na MPO jsme úsporná opatření zavedli už na začátku letošního roku. V chladnějších měsících v kancelářích udržujeme teplotu mezi 19 a 21 stupni Celsia. Ještě nižší teplotu máme na chodbách, toaletách nebo ve skladech,“ říká náměstek Petr Třešňák a dodává: „Teplotu vody máme sníženou na 45 stupňů s tím, že ji jednou týdně zvýšíme, abychom zamezili poškození legionellou. Mimo pracovní dobu je cirkulace teplé vody úplně vypnutá. Nejde o drastická opatření, ale oproti průměrné spotřebě v posledních třech letech se nám letos podařilo snížit spotřebu plynu celkem o pětinu. U elektřiny se nám povedlo snížit spotřebu oproti průměru předešlých tří let o více než o 13 procent.“ MPO využívá LED osvětlení s pohybovými čidly, vypnulo slavnostní osvětlení budovy a osvětlení kopule. Osvětlení uvnitř budovy se vypíná ihned po odchodu posledních zaměstnanců z budovy. Aktuálně se také instaluje účinné těsnění na rámy oken.

Firmy mohou na úsporná opatření žádat o dotace z OP TAK. Připraveno je deset miliard korun na pomoc s investicemi do zvýšení energetické účinnosti, do zateplení, vyššího využívání obnovitelných zdrojů nebo snižování energetické náročnosti výroby. Podrobnosti k této výzvě jsou zde.

(tz-mpo)


 

Novým ředitelem České obchodní inspekce se stal Jan Štěpánek

Ústředním ředitelem České obchodní inspekce (ČOI) byl od 1. října 2022 jmenován Jan Štěpánek. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vybral Štěpánka ze tří nejvhodnějších kandidátů, které vybrala výběrová komise v souladu se zákonem o státní službě.

„Pan Štěpánek prošel nejlépe sítem náročného výběrového řízení. Věřím, že své kvality zúročí i v nové funkci. Očekávám, že Česká obchodní inspekce pod jeho vedením bude důrazně chránit zájmy spotřebitelů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jan Štěpánek absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, vzdělání si doplnil studiem Základy managementu jakosti. Je dlouholetým zkušeným pracovníkem ČOI. Do svého jmenování byl téměř devět let ředitelem inspektorátu ČOI pro Středočeský kraj a hlavní město Prahu, předtím ředitelem Ústředního inspektorátu.

Stěžejním záměrem strategie kontrolní činnosti bude podle Štěpánka aktivní a efektivní výkon dozoru zejména v oblastech, kde se spotřebitel nedokáže bránit sám nebo jen v omezené míře. Patří sem například bezpečnost výrobků uváděných na trh, prodej zboží porušujícího některého práva duševního vlastnictví, internetový prodej či používání nekalých obchodních praktik – zejména na úkor bezbranných či znevýhodněných skupin spotřebitelů (seniorů, dětí apod.)

(tz-mpo)


 

Hospodaření vládních institucí bylo v 2. čtvrtletí 2022 v nepatrném přebytku

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo ve druhém čtvrtletí roku 2022 v nepatrném přebytku odpovídající úrovni 0,03 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí stoupla meziročně o 1,4 p. b. na 44,0 % HDP.

„Hospodaření vládních institucí v druhém čtvrtletí roku 2022 skončilo v nepatrném přebytku ve výši 0,5 mld. Kč. Meziroční míra zadlužení sektoru vládních institucí stoupla o 1,4 procentních bodů a dosáhla výše 44,0 % HDP. Na výsledku hospodaření se podepsalo především zvýšení příjmů z daní,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Další informace naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-2-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

Saldo hospodaření vládních institucí za rok 2021 skončilo v deficitu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2021 schodkem ve výši 5,1 % HDP. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2021 úrovně 42,0 % HDP, při meziročním nárůstu o 4,3 procentního bodu (p. b.).

„Deficit hospodaření vládních institucí za rok 2021 ve výši 5,1 % HDP byl způsoben především zvýšenými výdaji na sociální dávky a náhrady zaměstnancům. Oproti jarním notifikacím se liší o – 0,8 p. b z důvodu aktualizovaných informací o dani z příjmu právnických a fyzických osob. Výše dluhu zůstala beze změny na úrovni 42,0 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Další informace naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/notifikace-deficitu-a-dluhu-vladnich-instituci-2021-druhe-notifikace-udaje-zaslane-eurostatu

(tz-čsú)


 

Elixír do škol a VŠCHT Praha společně podporují učitele chemie

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Nezisková organizace Elixír do škol, která se od roku 2013 věnuje podpoře výuky fyziky a digitálních technologií, a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze zahájily společně projekt chemických center zejména pro učitele základních a středních škol. Centra jsou místem kolegiálního vzdělávání, kde se setkávají kantoři v regionech a pod vedením zkušeného kolegy sdílejí příklady dobré praxe, inspirují a učí se navzájem. Setkání v centrech probíhají 1x měsíčně ve školním roce a jsou pro účastníky zdarma. Program je akreditován MŠMT v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

“Chemie je experimentální věda, která bublá, hřeje, chladí, hoří, bouchá a je barevná. Chemie je skutečně každý den všude kolem nás. Přesto se žáci ve školách spíš než se zajímavými pokusy z každodenního života setkávají s teoretickou výukou, často odtrženou od reality. Chemický Elixír si klade za cíl vrátit chemické pokusy do výuky, nalít učitelům inspiraci do žil a v konečném důsledku probudit v žácích přirozenou zvídavost a touhu po poznání principů fungování světa kolem nás,” říká Petr Holzhauser, odborný garant projektu za VŠCHT Praha.

Od září 2022 funguje deset chemických center – v Praze, Ostravě, Plzni, Sokolově, Litoměřicích, Rumburku, Letohradu, Jirkově, Ledči nad Sázavou a Šumicích na Uherskohradišťsku. Úvodní setkání nabídla témata jako cukrovinky a chemie, hrátky s oxidem uhličitým a dusíkem či variace na chemické jo-jo.

“Chcete v hodinách experimentovat? Hledáte nápady na pokusy? Máte vylepšení známých experimentů nebo nové experimenty? Chybí vám zkušenosti? Nevíte, jaké žákovské pokusy jsou vhodné pro ZŠ a SŠ? Nejste si jistí, s jakými chemikáliemi a v jakých koncentracích mohou žáci pracovat? Potřebujete poradit a podpořit při výuce chemie? Chcete propojit chemii s dalšími předměty – fyzikou, biologií či výtvarnou výchovou? Přijďte, těšíme se na vás,” zve na setkání pedagožka Renáta Ottová, garantka pro chemická centra v Elixíru do škol a vedoucí jednoho z nich v Praze 6.

Finančními partnery projektu se staly společnosti Lach-Ner, Contipro, BorsodChem, Mondi, Synthomer, Nadace ORLEN Unipetrol, Ústecký kraj, město Sokolov a Nadace České spořitelny jako zakladatel a hlavní donor Elixíru do škol.

“Elixír slaví v tomto školním roce své 10. jubileum. Je úžasné vidět, co vše se za ty společné roky podařilo – vzniklo více než 30 nových center, přibrali jsme digitální nadšence, pedagogy z mateřských škol, prvního stupně a nyní se k nám přidávají chemikáři. Je pro mě ctí být posledních 5 let součástí této skvělé party, která vznikla a začala růst kolem Heuréky a dnes tvoří jádro profesní sítě učitelů v Česku a je nekonečnou studnicí inspirace, dobré nálady, vzájemné podpory a spolupráce. Moc se těším na další pětiletku společné proměny vzdělávání odspodu,” doplňuje Petra Prošková, ředitelka Elixíru do škol.


 

Šestý ročník jednoho z největších rybářských závodů na světě

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Sportovní rybář a cestovatel Jakub Vágner a jeho sestra Tereza doufají, že tento týden bude na Novomlýnské nádrži v rámci šampionátu Stairs2Hell pokořena bájná hranice úlovku kapra přesahujícího 30 kilogramů.

Na Novomlýnské nádrži (rybářský revír Dyje 5) byl v neděli 2. října 2022 odstartován již šestý ročník jednoho z největších rybářských závodů na světě “Stairs2Hell”. Za organizací tohoto šampionátu stojí početný tým v čele s rybářem a cestovatelem Jakubem Vágnerem, jeho sestrou Terezou Aster Vágnerovou, Vítem Černým a Petrem Šurkem.

“Připadá mi to už jako jakási posvátná pouť, kdy každý správný kaprař vyráží první týden v říjnu na Pálavu, aby zažil atmosféru Stairs2Hell,” zmiňoval při zahájení ředitel závodu Petr Šurek.

Jakub Vágner i Petr Šurek se dlouhodobě věnují vzdělávání mládeže. European Carp Fishing Association proto v rámci unikátní spolupráce s Moravským rybářským svazem podporuje každoročně činnost dětských rybářských kroužků.

“Nesmírně si vážíme stabilní podpory místních institucí a obcí, jejichž spolupráce je v rámci organizace závodu klíčová. Děkujeme tak především Moravskému rybářskému svazu, Povodí Moravy, Jihomoravskému kraji, obcím Strachotín, Šakvice, Přítluky, Milovice a Dolní Věstonice,” říká jednatelka společnosti European Carp Fishing Association Tereza Aster Vágnerová.

Šampionátu se v letošním roce účastní 100 týmů z Rakouska, Německa, Polska, Slovenska, Nizozemí, Maďarska, Slovinska, Belgie, Bulharska a České republiky. Ty byly losováním rozděleny do šesti sektorů. Pro rozmístění tolika závodníků okolo jezera muselo být utvořeno několik kolon o celkové délce přes dva kilometry.

Bodovanou rybou je kapr o hmotnosti 7 a více kilogramů. První tři místa obsadí týmy s nejvyšším součtem tří největších úlovků. Nejlepší týmy budou vyhlášeny i v rámci výše zmíněných sektorů. Připravené jsou hodnotné ceny za těžbu – tu vyhraje tým s nejvyšším součtem všech ulovených bodovaných kaprů. Celkový vítěz závodu získá výhru 20.000 EUR, poháry a věcné ceny od partnerů závodu.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám apelují pořadatelé na striktní dodržování pravidel. Závodníci musí mít na vodě neustále zapnuté vesty, dodržovat noční osvětlení lodi a jeden ze závodníků musí vždy zůstat na břehu. Povinnou výbavou každého týmu je také lékárnička.

Závod klade důraz na čistotu okolí a krátkodobé i dlouhodobé dopady závodu. Jedním z nejdůležitějších pravidel je například zákaz jakéhokoliv poškozování koruny hráze, přesouvání kamenů apod. Součástí realizačního týmu je také podpůrný technický tým v čele s Filipem Knopem, který zajišťuje čistotu průběhu závodu. Tato problematika je začleněna i do pravidel závodu. Pokud by tým po sobě zanechal na lovném místě odpadky, nemohl by již v dalších letech na Stairs2Hell soutěžit.

Velmi podstatné je dodržování fairplay. Každý ulovený kapr nad 20 kg musí být potvrzen také členem sousedního týmu.

A to nejdůležitější nakonec. Už po první hodině závodu byl uloven bodovaný kapr o hmotnosti téměř 10 kilogramů. Toho si připsal tým CT Pletiva Dobrý, který chytá na lovném místě č. 46.


 

Svátek přátel krásných časomír, Salon Exceptional Watches

Praha 3. října 2022 (PROTEXT) – Svátek přátel krásných časomír, 8. ročník Salon Exceptional Watches, 21. a 22. října 2022 v pražském Paláci Žofín

Salon Exceptional Watches Praha 2022 opět přivede fandy hodinek do paláce Žofín, do Prahy, do České republiky. Jeho 8. ročník nepřehlédnutelně zapadá do kalendáře letošních přinejmenším evropských výstav. Vždyť bezprostředně “sousedí” s expozicí Geneva Watch Days, která se konala na přelomu srpna a září ve Švýcarsku. Poté se příznivci časomír sejdou v Praze – SEW se koná 21. a 22. října, aby týden na to zamířili do Frankfurtu v Německu. Tři velké akce na konci léta, mezi nimiž se SEW Praha rozhodně neztratí, jak počtem vystavovatelů, asi tisícovkou představených hodinek, zájmem návštěvníků, tak sérií přednášek odborníků.

“Jsme velmi rádi, že vás už teď můžeme navnadit na celou řadu zajímavých vystavovatelů ze Švýcarska, Japonska, Německa, Francie a dalších zemí. Konkrétně můžeme prozradit, že uvidíte novinky populárních značek, jako je Chopard, Zenith, Perrelet nebo třeba Sinn či stále rostoucí Norqain,“ prozrazuje Jan Pokorný, ředitel výstavy. „Letos se nám ale podařilo domluvit i s malými ateliéry, a tak se bude prezentovat i nezávislý hodinář Philippe Narbel, německé studio Dornblüth & Sohn, Reservoir a nebo třeba německý tvůrce velkých hodin a planetárií Hermle,” dodává.

Samozřejmě v neposlední řadě budou lákavé nové modely také domácích výrobců tikajících klenotů. Tradičně se bude prezentovat Prim Manufacture 1949, Robot, Chronotechna nebo ateliér Prokop & Brož, jehož zakázková výroba dávno překročila hranice naší země.

Návštěvníci výstavy opět jako jediní dostanou šanci rozhodnout o tom, které hodinky si podle nich zaslouží titul hodinky roku, tedy Watch of the year 2022. Svůj hlas budou moci uplatnit při hlavní hlasovací soutěži, která se odehraje přímo na výstavě. Jedině její návštěvníci mohou prostřednictvím hlasovacích lístků rozhodnout, kterému modelu z asi tří desítek vystavujících hodinářských značek dají svůj hlas a hlavní cenu. “Ať už budete posuzovat techniku, design, či další atributy, které činí v komplexu to, čemu říkáme – krásné hodinky,” dodává Igor Sirota zodpovědný za doprovodný program, přednášky a soutěž Watch of the year 2022.

Zástupci hodinářských značek představí na asi desítce přednášek, které jsou nedílnou součástí SEW Praha, své novinky, technická řešení. O těch budou hovořit i čeští odborníci, A tak si budete moci poslechnout to, zda a do kterých hodinek lze investovat a s jakou návratností, že lunety a číselníky svedou víc než jen malou násobilku. Víte, že některé modely a značky mají výnosnost vyšší než akcie nebo než koupě Ferrari 488? Na tyto a další otázky budeme hledat odpovědi. Připraveny jsou i další přednášky.

Lze tedy konstatovat, že 8. ročník největší výstavy luxusních hodinek ve střední a východní Evropě, který se odehraje 21. a 22. října 2022 v pražském Paláci Žofín, opět má co nabídnout, čím zaujmout přátele krásných časomír.


 

3. října – Výběr z médií: peníze na obranu ze zákona, špatná finanční gramotnost a vzácné žaludy

V českém tisku se v pondělí dočtete, že dvě procenta HDP na obranu by stát mohl dávat povinně ze zákona. Píšou o tom Hospodářské noviny. Špatné finanční návyky se v rodinách podle Mf Dnes předávají z generace na generaci. Ochránci sbírají u Žehuně na Kolínsku vzácné žaludy, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře