Koaliční hra o trůn místostarostky Řezníčkové (ANO) pokračuje

Sestavování koalice ve Žďáru nad Sázavou se mění na hru o trůny. ODS se snaží vytlačit hnutí ANO z koalice požadavkem křesla místostarosty pro lídra kandidátky Jana Mokříše. V ohrožení je tak křeslo místostarostky Ludmily Řezníčkové.

„Podporuji setrvání paní Řezníčkové ve funkci místostarostky,“ uvedl žďárský zastupitel Jaroslav Hedvičák (ANO). „Paní Řezníčková má i mojí podporu,“ oznámil radní Zlesák (ANO).

“ Krajské předsednictvo hnutí ANO nezasahuje do personálního obsazení dohodnutých koalic. Moji podporu mají všichni lídři a jejich vyjednávací týmy se zastupitelskými kluby. Já jsem pouze pravidelně informován. Samozřejmě, že našim cílem je vytvoření funkčních koalic, aby jsme mohli aktivně prosazovat náš program a být ku prospěchu všem občanům na Vysočině,“ uvedl krajský předseda hnutí ANO Martin Kukla.

Pro sestavení koalice ve Žďáru nad Sázavou je potřeba nejméně čtrnáct hlasů, dosud vládla koalice se starostou Mrkosem šestnácti hlasy. Vítězné uskupení se starostou Martinem Mrkosem získalo devět mandátů, hnutí ANO má šest mandátů.

„Snaha je o širokou koalici včetně ANO,“ naznačil místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL). Do nové koalice mohou lidovci dodat tři mandáty lídra Dvořáka, poslankyně Bělohlávkové a senátora Klementa.

ODS a TOP09 disponují třemi mandáty, jedním z nových zastupitelů je místní advokát Miloš Jirman. „Nemám o sestavování koalice žádné bližší informace,“ uvedl žďárský zastupitel Miloš Jirman (TOP09). Sestavování koalice podle zastupitele Jirmana vyjednává místní předsedkyně Lenka Šimo. Šimo ale nezvedala telefon.

Do sestavování koalice na žďárské radnici by mohlo promluvit i dosud opoziční Změna 2018. Setkání lídra Žďáru nad Sázavou-Živé město Martina Mrkose a lídra Změny 2018 Miroslava Šabarta je naplánováno na nejbližší dobu. Ovšem Změna 2018 má dlouhodobé problémy s působením hnutí ANO ve vedení města. A místostarostka Ludmila Řezníčková je pro Změnu 2018 těžko představitelná v jakékoliv funkci ve vedení města.



Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů