Novinky z MZK - říjen 2022

 

Milé čtenářky a milí čtenáři,

rádi bychom vás upozornili na rozšíření otevírací doby. Pondělí až pátek zůstane otevírací doba stejná, ale od 1. 10. 2022 budeme otevřeni i v soboty 9:00 – 17:00 hodin.  

Otevírací doba:
Po-Pá: 08:30 – 19:00
So: 09:00 – 17:00

Podrobný rozpis otevírací doby najdete vždy na www.mzk.cz/oteviracidoba.

Dobrou zprávou je, že 3. října bude opět zpřístupněna týmová studovna v 7. patře. Využití je možné po předchozí rezervaci studovny po přihlášení do vašeho čtenářského účtu zde: https://vufind.mzk.cz/MyResearch/ShortLoans.

Připomínáme také, že nabízíme registraci zdarma zájemcům do 20 let včetně, což mohou příhodně využít především studenti prvních ročníků na VŠ.

Níže vám přinášíme pravidelný přehled akcí a výstav na říjen, který je po naplněném září taktéž velice nabitý. Věříme, že si z nabídky akcí vyberete a těšíme se na setkání.

Příjemné říjnové dny vám přeje,

tým MZK.

 

Odvaž se poznat
19. 10. – 22. 12. / galerie, přízemí

Výstava se věnuje období osvícenství na Moravě, přibližně mezi léty 1740 a 1810. Jednou z charakteristik osvícenství je snaha o poznání světa a o proměnu společnosti skrze toto poznání, což shrnul Emmanuel Kant svým citátem "Odvaž se poznat". Nové znalosti a technologie se šířily napříč Evropou i mezi různými vrstvami společnosti. Vznikaly také nové spolky a instituce, umožňující vzdělávání a právě z této doby pochází myšlenka založení Moravského zemského muzea, u kterého vznikla i Moravská zemská knihovna. Výstava přibližuje, jak tento proces probíhal v moravském prostředí, ať už mezi šlechtici a vzdělanci nebo na venkově, a také roli, kterou v něm hrály tištěné publikace všeho druhu, knihy, noviny a časopisy nebo třeba  i mapy. Výstava bude slavnostně zahájena 19. 10. od 17:30 v galerii MZK v přízemí.

 

 

Odvaž se poznat /vernisáž/
19. 10. /17:30/ Galerie, přízemí

Moravská zemská knihovna Vás srdečně zve na vernisáž výstavy „Odvaž se poznat“, která se uskuteční 19. října 2022 od 17:30 v prostoru galerie MZK v přízemí. Jak se na Moravě promítla osvícenská snaha o poznání světa a vzdělávání společnosti? „Odvaž se poznat“ je nejen heslem předního myslitele doby osvícenství, Immanuela Kanta, ale i mottem této  výstavy. Součástí vernisáže bude kromě úvodního slova autorů i hudební vystoupení vokálně-instrumentálního tělesa Musica Figuralis.

Odvaž se poznat!

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí
19. 9. – 19. 11. / 5. a 6. patro

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Zajímá vás, jak odlišná jsou naše nářečí? Chcete se dozvědět více o řeči svého regionu? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s mapami nejohroženějších nářečních jevů i jevů stále živých. Tato výstava se se koná u příležitosti 70. výročí existence dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně.

 

Česká literatura v překladu 1989 – 2020
20. 9. – 22. 12. / 1. a 2. patro

„Je osudem malého národa a tedy malého jazyka, že o svoji pozici ve světové literatuře musí bojovat mnohem usilovněji než jazyky velké a že se musí smířit se skutečností, že v tomto zápase nemůže polevit” říká k tématu výstavy její autor, prof. PhDr. Tomáš Kubíček, PhD. Výstava Česká literatura v překladu 1989 - 2020 přináší na 7 oboustranných panelech vhled do současné situace českého jazyka na poli světové literatury. Výstava reflektuje historii i současnost překladatelské problematiky, pomocí grafů zachycuje zajímavé trendy ve vydávání české literatury v zahraničí a v neposlední řadě se zabývá nejpřekládanějšími českými autory.

 

Oči Brna: Michal V. Marek
13. 9. – 30. 10. / foyer, přízemí

Prof. RNDr. Ing. Michal V. Marek, DrSc., dr. h. c. je ředitelem a zakladatelem Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, členem Švédské královské akademie a působí na několika světových univerzitách. Multimediální prezentaci Oči Brna tentokrát věnujeme jeho životu a dílu, které se váže především k problematice dnes palčivě aktuální klimatické změny. Ačkoliv se vědecká komunita shoduje, že v současné době probíhá změna klimatu a významně se na ní podílí lidská činnost, veřejnost tento konsenzus nesdílí. V multimediální prezentaci vám proto nabízíme k nahlédnutí všechna dostupná díla prof. Marka a organizace CzechGlobe, doplněná o kurátorský výběr vědeckých a popularizačních titulů přibližujících problematiku klimatické změny napříč oborovým a názorovým spektrem.

 

Filmový pondělek: The Best of My Street Films
Pondělí 3. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Zajímá vás, které filmy rezonují ve společnosti a získávají ocenění na mezinárodních filmových festivalech? Výběr 6 nejlepších oceněných krátkých dokumentárních filmů organizace My Street Films vám představíme 3. 10. od 18 hodin v Konferenčním sále, kde bude také možnost o snímcích debatovat se zástupci My Street Films. Projekt My Street Films propojuje zájemce o filmovou tvorbu z řad široké veřejnosti s filmovými profesionály. Každý rok v rámci workshopů v Brně a Praze vznikají zajímavé autorské snímky, které se vždy v září utkávají v soutěži o nejlepší krátký dokumentární snímek My Street Films Award.

 

 

Vdechni knize nový život! /workshop/
Úterý 4. 10. /17:00/ Videokonferenční místnost, 4. patro

Workshop upcyklace starých knih. Inspirujeme vás, jak můžete kreativně využít knihy, které už nikdo nečte, ale je vám líto je vyhodit. Vyzkoušíte si různé techniky skládání, výrobu papírových ozdob nebo dekorativních závěsů. Materiál bude k dispozici, můžete si také přinést svoje knihy k přetvoření. Vlastní iniciativa je velmi vítána! Akce je pořádána v rámci Týdne knihoven a cyklu Udržitelnost. Na workshop není třeba se hlásit předem.

 

Dlouhá noc krátkých textů
Čtvrtek 6. 10. /19:00/ Konferenční sál, přízemí

Přijďte si poslechnout texty, písně, skeče v německém jazyce, nebo se sami zapojte. Dlouhá noc krátkých textů je pravidelná událost pořádána Rakouským institutem, Moravskou zemskou knihovnou a Ústavem germanistiky na Filozofické a Pedagogické fakultě, která se letos poprvé uskuteční na půdě knihovny. Program bude pouze německy. Pro víc informací pište zde: Richard.Gunis@mzk.cz

 

Filmový pondělek: Freies Land (2019)
Pondělí 10. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Píše se rok 1992 a ve východoněmeckém pohraničí zmizely beze stopy dvě nezletilé sestry. Nikoho to příliš netrápí, až do doby, kdy se najdou jejich těla. Komisaři Stein a Bach, každý z jiné části teď znovusjednocené republiky, se ujímají případu a zjistí, že zmizelá děvčata nejsou jediná. Napínavý thriller v německém originálu s českými titulky.

 

Výstava odborné zahraniční literatury
Úterý 11. 10. /8:30/ Zahraniční knihovny, 3. patro

Výstavka odborné zahraniční literatury představuje nové tituly z oblasti společenských, humanitních i přírodních věd, vydávané renomovanými zahraničními nakladatelstvími, a je určena zaměstnancům knihovny i odborné veřejnosti. Každý návštěvník má možnost vložením záložky navrhnout vybraný titul k nákupu do fondu knihovny.  

 

Veřejný šachový turnaj – děti
Úterý 11. 10. /15:00/ Šachový koutek Eduarda Lendla

Přiveďte své děti nebo vnoučata změřit síly v šachu při veřejném šachovém turnaji, který v MZK pořádá šachový klub Lokomotiva každé druhé úterý v měsíci. Turnaj se koná v Šachovém koutku Eduarda Lendla v 1. patře knihovny. Přihlásit se mohou děti narozené roku 2007 a mladší přímo na místě konání při prezenci.

 

Až zařve lev /promítání filmu s účastí režiséra/
Úterý 11. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Promítání filmu za účasti režiséra Jana E. Svatoše. V bezčasí Dantova očistce se potkávají dvě významné postavy českého středověku: král Přemysl II. Otakar a zapomenutý cestovatel, mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Originální středověká road-movie s mistrovským dialogem mezi svědomím krále a Odorikovou zvídavostí vás provede českým královstvím v době největšího územního rozmachu. Film také připomíná, že problémy řešené ve středověku jsou aktuální i v naší době: Ať je to tolerance k odlišným kulturám, plagiátorství nebo fake-news. Na základě dlouholetých rešerší a spolupráce s předními českými i zahraničními odborníky se divák seznámí s unikátními a pozapomenutými historickými artefakty připomínající nadčasovost génia přemyslovského rodu. Hlas historickým osobnostem geniálně propůjčili František Němec a Igor Bareš. Jako svatá Anežka Česká ve filmu promluví Daniela Kolářová.

 

 

Svět vědy: Komplexní čísla - historie a současné krásy
Středa 12. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Přednášku zahájíme stručným úvodem do komplexní mytologie a odhalíme rozdíl mezi Číňanem a krokodýlem. Po úspěšném souboji s renesančním přízrakem objevíme nejkrásnější vzorec na světě a nakonec nám miliardy cvičených komplexních čísel vyznačkují cestu do hlubin Mandelbrotovy množiny. Přednáší doc. PaedDr. D. Martišek, Ph. D.

 

Úvod do problematiky a databází ochranných známek
Čtvrtek 13. 10. /10:00/ Počítačová učebna, 6. patro

Na školení získáte základní informace k problematice ochrany průmyslového vlastnictví prostřednictvím ochranných známek (význam, co může být ochrannou známkou, druhy ochranných známek, přihlašování v ČR a v zahraničí, poplatky). Formou jednoduchých ukázek rovněž poznáte některé bezplatné databáze z uvedené oblasti. Účastníci si mohou práci s těmito databázemi prakticky vyzkoušet na počítači. Školení je určeno firmám, podnikatelům, pracovníkům výzkumu a vývoje, studentům a všem zájemcům z řad široké veřejnosti, kteří uvažují o ochraně své značky či o využití některé ochranné známky. Školení vede Mgr. Hana Churáčková, Ph.D., z Úřadu průmyslového vlastnictví ČR.

 

Kateřina Tučková: Bílá Voda /autorské čtení spojené s besedou/
Čtvrtek 13. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Jaké osudy skrývá pohraniční osada Bílá Voda? Pro kolik žen se stala nechtěným místem pobytu? Jak silná je víra, víra v člověka, víra v řád, víra v sebe sama? Svůj poslední román představí na půdě MZK jedna z nejčtenějších současných spisovatelek. "Psala jsem ten román s přestávkami deset let. Mezitím jsem četla materiály, které jsem objevila v archivech, mluvila s pamětníky, pobývala v klášteře a také prošla složitým duchovním hledáním, které mi pomohlo přiblížit se mým postavám i zevnitř. Myslím, že je to má nejprožitější kniha." — Kateřina Tučková o románu Bílá Voda. Přijďte si ji poslechnout a diskutovat.

 

 

Veřejný šachový turnaj
Sobota 15. 10. /9:30/ Konferenční sál, přízemí

Přijďte změřit síly s členy šachové komunity při pravidelném veřejném šachovém turnaji, který v MZK pořádá šachový klub Lokomotiva každou třetí sobotu v měsíci. Turnaj se koná v Konferenčním sále v přízemí knihovny. Hraje se dle švýcarského systému na 9 kol, tempo 2x12 minut na partii s přídavkem 5 vteřin na tah. Turnaj se hraje podle Pravidel FIDE pro rapid šach a započítává se na rapid ELO ČR. Přihlašování v den a na místě konání při prezenci.

 

ONLINE: Jak citovat?
Středa 19. 10. /16:00/

Na školení se dozvíte, jak citovat základní druhy dokumentů podle ČSN ISO 690.

 

Filmový pondělek: Oko nad Prahou /za účasti Elišky Kaplicky Fuchsové/
Pondělí 24. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

Promítání filmu Oko nad Prahou za účasti paní Elišky Kaplicky Fuchsové, která film uvede a bude možnost s ní na téma debatovat.

 

 

Svět vědy: Dalekohled Jamese Webba /přednáška/
Pondělí 31. 10. /18:00/ Konferenční sál, přízemí

V prosinci 2021 se vydal do vesmíru toužebně očekávaný dalekohled Jamese Webba. Od prvotní myšlenky po start uplynulo neuvěřitelných 32 let. Ze zamýšlené půl miliardy amerických dolarů se cena vyšplhala na 10 miliard dolarů a Webb se zařadil mezi nejdražší přístroje světa. Stane se novou ikonou současné astronomie? Přednáší prof. RNDr. P. Kulhánek, CSc.

 

Filmový pondělek: First Reformed (2017)
Pondělí 31. 10. /18:00/ Malý sál, 6. patro

Ernst Toller (Ethan Hawke) je nešťastný kněz z malého historického kostela na severu státu New York, jehož život se radikálně změní po setkání s Mary (Amanda Seyfried) a jejím manželem Michaelem, labilním ekologickým aktivistou. Poslední film Paula Schradera, autora scénáře filmu Taxikář od Martina Scorseseho. Film je promítán v angličtině s anglickými titulky. ENGLISH: A minister of a small congregation in upstate New York grapples with mounting despair brought on by tragedy, worldly concerns and a tormented past. The last film by Paul Schrader, the author of the screenplay for Martin Scorsese's Taxi Driver. The movie is screened in English with English subtitles.

Program se uskutečňuje za finanční podpory města Brna.

Poslední aktualizace: 24.11.2022, 11:15