metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 18 °C

Čtvrtek 9. května 2024. Svátek má Ctibor

Devoto na Designbloku představí tři zásadní spolupráce: Ukami, Kubrick a OFFset

  15:23
Praha 3. října 2022 (PROTEXT) - Nábytkářská firma Devoto na letošním Designbloku představí tři designérské spolupráce – samostojný modulární úložný systém Ukami, který navrhla architektka Anna Matoušková, a kolekce Kubrick a OFFset vytvořené multidisciplinárním studiem IHOR. Vše bude k vidění v superstudiu Gabriel Loci, místnosti 111B.

Anna Matoušková vyvinula pro Devoto systém Ukami, který kompenzuje potřeby aktuálního životního stylu. Moduly, ze kterých je složen, lze flexibilně skládat, organizovat, přestavovat, demontovat a znovu sestavit podle konkrétních potřeb uživatele. Systém je navržený z jednoduchých komponentů v kombinaci rámů z masivního dřeva a úložných prvků z deskového materiálu, které jsou vzájemně propojeny speciálně vyvinutými ocelovými prvky.

Genialita Ukami spočívá, jako vždy, v jednoduchosti. Masivní dřevo, probarvené desky vysoké tvrdosti a ocelové propojovací prvky tvoří kombinaci, které nic nechybí ani nepřebývá. Moduly jsou dostupné ve dvou různých šířkách s možností konfigurace vnitřních prvků. Ukami tak ukáže své kvality jak v moderním obýváku či studentském pokoji, tak i v komerčním prostoru, nebo v prostorách moderních kanceláří. Je možné volit mezi otevřeným systémem polic a jednoduchého stolu, nebo uzavřenými prvky komody a výsuvů.

„Pokud hledáte designový kousek, který bez potíží přežije všechna stěhování, styly, domácnosti, kanceláře a generace, tady ho máte! Ukami je modulární úložný systém, kterého jednotlivé části můžete libovolně skládat, organizovat, přestavovat, demontovat a znovu sestavovat podle nálady a potřeb, a to donekonečna,“ říká autorka a architektka Anna Matoušková.

„Díky své formě výroby jsou nosné hranoly z tvrdého masivního dřeva i deskové komponenty ze speciálně probarvených HDF (High-density fiberboard) desek šetrné k životnímu prostředí. Dřevěné prvky jsou kompletně vyrobeny i opracovány v zázemí firmy Devoto, ocelové propojovací prvky pro nás vyrábí český dodavatel,“ dodává Lukáš Lédl z Devoto.

Systém Ukami přichází ve třech barevných varintách: Ukami Light, Ukami Dark, Ukami Easy

Ukami Light

Světlá varianta přírodního charakteru, která decentně doplní každý interiér a nechá vyniknout všemu, co do ní vystavíte. Nosné hranoly z tvrdého bukového dřeva jsou doplněny horizontálními prvky z tvrdého deskového materiálu v šedé barvě. Ve stejné barvě jsou i ocelové kotvící prvky.

Ukami Dark

Tmavá varianta je originálním řešením pro ty, co se v interiéru nebojí experimentovat. Na obarvení nosných hranolů jsme použili v nábytkářství málo používanou japonskou techniku Shou-sugi-ban. Jedná se o tradiční úpravu dřeva opalováním, díky níž jsme dosáhli maximální odolnosti a barevné stálosti materiálu. Hranoly tak získaly specificky matně černý odstín, který je zafixovaný šetrnou povrchovou úpravou. Vnitřní prvky tvoří probarvené desky vysoké tvrdosti v černé barvě doplněny černými ocelovými spojkami.

Ukami Easy

Alternativní světlá varianta vycházející z Ukami Light. Horizontální prvky jsou vytvořeny z materiálu LTD – antibakteriální dřevomateriál ve světle šedé barvě s ladícími světle šedými ocelovými prvky.

Druhou neméně atraktivní spoluprací je kolekce Kubric ve spolupráci se studiem IHOR. Inspiraci našla v rutinním míjení kubistické vily od Josefa Chocholy na pražské Výtoni. Pasivní vnímání jedinečné kubistické architektury se nejdříve projevilo v kresbách a následně v materiálových testech. Kolekce pracuje s běžným dřevěným hranolem, který pouhým pootočením vytváří vlastní estetickou linku a potlačuje kubistickou dekorativnost. Určitým dekorem se tak stává samotný truhlářských spoj, který představuje signifikantní vizuální i konstrukční prvek.

Základním stavebním kamenem kolekce Kubric je běžný dřevěný hranol, který pouhým pootočením vytváří vlastní estetickou linku. Tato minimalistická hříčka znamená signifikantní vizuální prvek, který díky lomu světla umožňuje schovat reálnou hmotu dřeva. Celá konstrukce tak působí výrazně, a přesto subtilně.

Práce se základním prvkem (dřevěným hranolem) minimalizuje odpad z výroby, zároveň enormně zvyšuje důraz na preciznost a kvalitu výroby. Proto kolekce čekala na odvážného výrobce, který by splnil tato kritéria, standardizoval výrobní proces a začlenil kolekci do své produkce.

Kolekci Kubric momentálně tvoří stoly různých velikostí, připravené na nikdy nekončící rodinné příběhy, oslavy, ospalé snídaně, ale také setkávání s přáteli v kavárnách či restauracích. „Věříme, že si Kubric najde cestu do domácností i komerčních prostor a že je příjemně zvelebí. Rodina Kubric se pak v blízké době rozroste také o knihovnu, na což se moc těšíme,“ uzavírá Lukáš Lédl z firmy Devoto.

Se studiem IHOR vznikla také kolekce stolů a lavic OFFset, která je svěžím pohledem na klasickou typologii deskových stolů. Inspirace pro hlavní vizuální prvek, který udává estetiku celé kolekce, vzešla ze samotné práce s deskovým materiálem. „Odkládáním rozličných odřezků při prototypování jiných produktů nám u stěny vznikla paleta materiálů, která při letním světle získávala kvality dekonstruktivistických obrazů. Vrstvení materiálů zároveň dodávalo celému výjevu hloubku a potenciál pro další zpracování,“ upřesňuje Ihor Sabadosh ze studia IHOR.

U kolekce jsme se cíleně soustředili na vytvoření produktů, které užívají snadno zpracovatelný deskový materiál. Řešení finálního produktu, umožňuje uskladnění a přepravu v plochém balení, které minimalizuje náklady na přepravu i dopad přepravy na životní prostředí.

O Devoto

DEVOTO znamená oddaný. Dřevu, řemeslu, vlastní cestě. Vyrábíme nadčasový nábytek pro děti i dospělé a stavíme inteligentní dřevostavby různých typů a velikostí. Jsme ryze česká značka a neustále objevujeme nové možnosti, jak dělat věci jinak a lépe. Našim zákazníkům chceme nabízet precizní zpracování, ale také zcela nový pohled na svět. Takový, aby díky němu objevili svůj vlastní prostor. Značka DEVOTO je věrná filozofii minimalismu a s radostí ji předává svým zákazníkům. Kdo se přidá, ten pochopí, že krásné věci se neodkládají na později, protože je lepší užívat je dnes a denně.

O Anně Matouškové

Anna Matoušková je architektka a interiérová designérka. Působení na pražské FA ČVUT si obohatila cennou zkušeností při studiu na FAUP v portugalském Portu. Důležitou praxi získala během práce pro architektonický ateliér ADR pod vedením architekta Aleše Lapky. Zde se věnovala především rekonstrukcím památkově chráněných objektů a tvorbě interiérů pro rezidenční i komerční využití. Za důležitou zkušenost považuje spolupráci s progresivním studiem architektky a designérky Lenky Míkové, kde se mimo atraktivních projektů pro soukromé investory věnovala také navrhování výstav a uměleckých instalací.

Aktuálně působí ve firmě Devoto, pro kterou ve spolupráci s kreativním týmem konstruktérů navrhla kolekci modulárního úložného systému ‘Ukami’. Zároveň se podílí na vývoji a designu drobných dřevostaveb z prefabrikovaných panelů.

Ve své práci ráda nachází jednoduchá a současně nevšední řešení. Za důležitý moment v roli designéra považuje mezioborovou spolupráci a odvahu překračovat hranice obvyklých možností.

O IHOR

IHOR je kolaborativní značka a multidisciplinární studio se zaměřením na design. Široké pole působnosti umožňuje řešení návrhů a vývoj produktů komplexně a do hloubky, zároveň rozmanitá paleta dovedností, znalostí a kontaktů posouvá jednotlivé produkty na další úroveň. Studio i značka jsou nositeli hodnot, které odráží přesvědčení nejen o důležitosti kvality života tady a teď, ale především vize a zodpovědnost vůči budoucnosti.

Zakladatelé Ihor Sabadosh a Sára Matysová jsou partneři, které pojí láska k estetice v podobě umění, designu a architektury. Oba jsou fascinováni barvami, materiály, technologiemi a řemeslem, které vychází ze základních principů udržitelnosti jako přirozené součásti našeho fungování ve světě.

Sára Matysová

Sára se narodila v Praze a svou lásku k umění dál prohlubovala studiem historie umění na Karlově univerzitě. Její touha tvořit a být aktivní součástí umělecké a designové scény vedla na UMPRUM, kde začala studovat v Ateliéru textilní tvorby. Její tvorba se pohybuje na hranici volného a užitého umění. Ráda překračuje hranice tradičního uvažování o textilu, experimentuje s materiály a objevuje zapomenuté techniky. Její práce je ceněna v Česku i zahraničí, mimo jiné na Dutch Design Weeku v Holandsku.

Ihor Sabadosh

Ihor, původem z Ukrajiny, prožil většinu svého života v Čechách, kde si zamiloval fotbal a architekturu, kterou následně studoval na ČVUT. Architekturu vždy vnímal v širším kontextu každodenního života, a proto studia dále rozšířil v Ateliéru designu interiéru a nábytku na UMPRUM. Tvoří zapáleně s vizí budoucnosti založenou na důkladném porozumění potřeb a problémů současnosti.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Každá trasa pražského metra je autonomní. Je to jeho vysoká přidaná hodnota

vydáno 8. května 2024  17:23

Umíte si představit, že by tu najednou nebylo? Metro je přirozenou součástí pražského života, neobejdou se bez něho ani domácí, ani turisté. Pražské je...  celý článek

Obrácený panelák spojuje linky metra. O jakou stanici se jedná? Přece Florenc

vydáno 8. května 2024  12:00

Při každodenní projížďce metrem vám možná ani nedochází, kolik práce za provozem vůbec stojí. Za nenápadnými plechovými dveřmi začíná jiný svět, kam se...  celý článek

Znalec podzemního království má slabost pro stanici Náměstí Republiky

vydáno 8. května 2024  6:02

Znalec podzemního království Síť pražského metra není tak rozsáhlá jako v jiných, mnohem větších metropolích. „Svou architekturou, informačním systémem, kvalitou provedení a...  celý článek

Do hokejových fanzón bude vstup zdarma, platit zde půjde ale pouze bezhotovostně

vydáno 7. května 2024  17:27

Pivo za 110 korun, koncerty každý den a sledování hokejových přenosů na velkých obrazovkách. Fan zóny před arénami v Praze i v Ostravě se stanou hlavními...  celý článek