Šumperk.info

polojasno polojasno, 0°C

Dnes je pátek 26.4 a svátek má Oto

Aktuality:


Organizátoři připravují Rybovu mši, svolávají zpěváky a muzikanty

3. 10. 2022 v 14:55 - Šumperští nadšenci v čele s organizátorem oblíbených Klášterních hudebních slavností a cyklu koncertů Klasika Viva Romanem Janků se pustili do přípravy provedení slavné České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Především svolávají zpěváky a muzikanty.
FOTO: sumperk.cz
FOTO: sumperk.cz

„Zveme zpěváky a hudebníky do Šumperského vánočního sboru, který vzniká jednou ročně právě u příležitosti provedení Rybovy mše,“ uvedl Roman Janků, který se ujal dirigentské taktovky vznikajícího tělesa.

Koncertu, který je plánován na Boží hod vánoční, tedy 25. prosince od 16.30 hodin, budou předcházet zkoušky. O jejich termínu budeme včas informovat. Koncert i zkoušky se budou konat v klášterním kostele v Šumperku.

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ vánočního sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního špičkového dětského sboru Motýli Šumperk, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci. Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Prievidzi.

Po pauze způsobené koronavirem, předal dirigentskou taktovku Vít Rozehnal, Romanu Janků: „Chceme navázat na tradici vánočního provedení Rybovy České mše vánoční v Šumperku, případně i v okolí. Těším se na viděnou se všemi zpěváky i hudebníky.“

Zpěváci a hudebníci se mohou hlásit již nyní na e-mail: rybovka21@seznam.cz, pořadatelé uvítají informace o tom, do jakého hlasu se ve smíšeném sboru zařadí, případně na jaký nástroj hrají a zda potřebují notový materiál. Zájemci o provedení vánoční mše, kteří se již v loňském roce přihlásili, nemusí přihlášku posílat, pořadatelé je mají v evidenci. Stačí když potvrdí účast.

Šumperský vánoční sbor pod vedením Víta Rozehnala


Autor: MÚ Šumperk Zdroj: https://www.sumperk.cz/cs/zivo...kanty.html

Reklama


Reklama

Komerční sdělení

Šumperk.info na Facebooku

Přidejte se k nám na facebooku.

Reklama

Reklama