V Rudolfinu se uskutečnil inaugurační koncert šéfdirigenta SOČR Popelky

foto Inaugurační kon­cert nového šéfdirigenta rozhlasových symfoniků Petra Popelky, 3. října 2022, Rudolfinum, Praha.

Praha - V zaplněném pražském Rudolfinu se dnes uskutečnil inaugurační koncert nového šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) Petra Popelky. Na zahajovacím koncertu 96. sezony v Houslovém koncertu Johannese Brahmse vystoupil uznávaný německý houslista Frank Peter Zimmermann. Dále SOČR provedl monumentální symfonickou báseň Pelléas a Mélisanda od Arnolda Schönberga.

Fotogalerie

Zimmermann, který hraje s orchestry, jako jsou Berlínští či Vídeňští filharmonikové, zahrál na nástroj z dílny Antonia Stradivariho. Jeho vystoupení vyvolalo bouřlivý ohlas publika, které si vytleskalo přídavek.

Brahmsův Houslový koncert vznikl v roce 1878. V německé hudbě je toto dílo řazeno do čtveřice nejlepších houslových koncertů vedle Beethovenova, Mendelssohnova a Bruchova. Skladba věnovaná jednomu z nejuznávanějších houslistů své doby, Brahmsovu příteli Josephu Joachimovi, se v časech premiéry dočkala od některých renomovaných umělců označení "nehratelná" či "napsaná proti houslím".

Pro druhou polovinu večera zvolil šéfdirigent Popelka symfonickou báseň Pelléas a Mélisanda od Schönberga, jednoho z nejvlivnějších skladatelů v hudbě 20. století, jehož metodu zvanou dodekafonie rozpracovali nejen jeho žáci, ale také poválečná avantgarda.

Popelka v sezoně 2019/20 působil u orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku, kde byl asistentem šéfdirigenta Alana Gilberta. Od další sezony se stal šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a také hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava. K tomu spolupracuje s řadou dalších renomovaných těles a věnuje se také opernímu repertoáru, například v drážďanské Semperoper a pražském Národním divadle.

V 96. sezoně SOČR post hlavního hostujícího dirigenta zaujme Robert Jindra, který působí od roku 2001 v Národním divadle v Praze. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, dirigoval v Norské opeře v Oslu nebo ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. V září 2022 přebral místo hudebního ředitele Opery Národního divadla.

SOČR připravil pro sezonu 2022/2023 ve svých koncertních řadách 27 vystoupení v Rudolfinu, Anežském klášteru, ve Studiu 1 Českého rozhlasu a ve studiu Dox+. V dalších projektech přivítá Popelka hosty zvučných jmen, jako jsou violoncellista Jean-Guihen Queyras při provedení Koncertu h moll Antonína Dvořáka, klavírista Nicolas Hodges, který ve světové premiéře zahraje novou kompozici od Martina Smolky, nebo houslistka Patricia Kopačinská, která přednese hudbu jubilanta Györgye Ligetiho.

Očekávané bude hostování violoncellisty Daniela Müllera-Schotta, který bude účinkovat nejen na závěrečném koncertu sezony 12. června 2023 v koncertní řadě R - Klasika, ale v jeho předvečer i 11. června příštího roku v komorním projektu ve Studiu 1 Českého rozhlasu, kde se šéfdirigent Popelka představí jako kontrabasista a klavírista. Více informací se nachází na stránkách orchestru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď