[ Zavřít ] 


 

RSS Kanál

 

Worok jde po datech vysoce postavených v Asii KE STAŽENÍ

ESET odhalil novou špionážní skupinu Worok. Ta se zdá stojí za útoky na přední společnosti v oblastech telekomunikace, bankovnictví, námořnictva, energetiky, obrany, ale i na vládní organizace. Cíle útoků se nacházejí převážně v Asii, ale také na Blízkém východě a v Africe.

 

Worok jde po datech vysoce postavených v Asii (Zdroj: Wikipedia.org)

Výzkumníci společnosti ESET nedávno odhalili cílené útoky, které využívaly dosud neznámé nástroje, zacílené na několik předních společností a vládní organizace nacházející se převážně v Asii, ale také na Blízkém východě a v Africe. Tyto útoky spáchala dosud nezdokumentovaná kyberšpionážní skupina, kterou ESET nazval Worok.

Podle telemetrie společnosti ESET byla skupina aktivní nejméně od roku 2020 a ve svých operacích i nadále pokračuje. Mezi jejími oběťmi jsou firmy z odvětví telekomunikace, bankovnictví, námořnictva, energetiky, obrany, ale také veřejné a vládní instituce. V některých případech zneužila skupina Worok k získání prvotního přístupu ke svým cílům nechvalně známé zranitelnosti ProxyShell.

Oběti skupiny Worok se nacházejí především v Asii, na Blízkém východě a v Africe.

Mapa geolokalizace cílů skupiny Worok (Zdroj: WeLiveSecurity.com)

Mapa geolokalizace cílů skupiny Worok (Zdroj: WeLiveSecurity.com)
 

Thibaut Passilly, výzkumník Eset upřesnil, co patrně bylo výběrovým kritériem cílů Worok:

„Domníváme se, že útočníci si vybírají své oběti na základě toho, že jde o vysoce postavené cíle ze soukromé a veřejné sféry - a to napříč sektory. Ovšem zvláštní důraz skupina evidentně přikládá státním organizacím.“

Worok je špionážní skupina, která vyvíjí své vlastní nástroje a zneužívá stávající prostředky ke kompromitování svých cílů. Do vlastního arzenálu hackerů patří dva loadery - CLRLoad a PNGLoad, jakož i backdoor PowHeartBeat.

CLRLoad a PNGLoad

CLRLoad je loader použitý v první fázi útoků z roku 2021. V roce 2022 byl ve většině případů nahrazen backdoorem PowHeartBeat. PNGload je loader využívaný ve druhé fázi a pomocí steganografie (metody skryté komunikace) obnovuje škodlivý kód ukrytý v PNG obrázcích.

PowHeartBeat

PowHeartBeat je plně vybaven backdoor zapsaný v platformě PowerShell. Ke své kamufláži využívá několik technik včetně komprese, kódování a šifrování. Tento backdoor disponuje více schopnostmi, mezi něž patří provádění příkazů a nakládání se soubory.

Dokáže například nahrávat i stahovat soubory na zkompromitovaná zařízení, posílat informace o souborech (trasa, délka, čas vytvoření, přístupové časy, obsah) na řídící server a mazat, přejmenovávat či přemísťovat soubory.

Oběti Worok

Worok před rokem 2020 cílil vlády a firmy kritických oblastí průmyslu ve vícero zemích. Mezi květnem 2021 a lednem 2022 pak došlo k výraznému utlumení kyberútoků, ale v únoru 2022 se skupina Worok opět vrátila k činnosti. Z důvodů utajení jmenuje Eset zasažené společnosti jen velmi obecně - byly to:

  • do roku 2020: 
    • telekomunikační společnost ve východní Asii, 
    • banka v centrální Asii, 
    • námořní společnost v jihovýchodní Asii, 
    • vládní instituce na Blízkém východě, 
    • soukromá společnost v jižní Africe; 
  • od února 2022: 
    • energetickou společnost v centrální Asii, 
    • veřejnou instituci v jihovýchodní Asii.“

Zdroje

  • WeLiveSecurity.com
  • ESET, Public domain, via Wikimedia Commons

 

 

Tento program naleznete ke stažení v našem katalogu www.instaluj.cz

 

 

 

 

 

AI generátor obrázků Freepik: fotorealističtější a rychlejší

Aktualizace AI generátoru obrázků od Freepiku přináší revoluční zlepšení v rychlosti a fotorealističnosti, což umožní grafickým designérům, marketérům a grafikům tvorbu vizuálů s nepřekonatelnou přesností a detaily. Jaké možnosti...

Spotify nabídne AI playlisty

Spotify rozšiřuje hranice personalizované hudby zaváděním AI playlistů, což je beta funkce umožňující Premium uživatelům ve Spojeném království a Austrálii transformovat jakýkoliv nápad na perfektně na míru šitý playlist. Díky...

Microsoft a OpenAI postaví datacentrum se superpočítačem za 100 mld. USD

Microsoft a OpenAI chystají postavit datacentrum se superpočítačem za 100 miliard dolarů. Ambiciózní projekt, známý jako Stargate, slibuje posunout hranice toho, co je možné v datovém zpracování a umělé inteligenci. S plánovaným spuštěním...

Google zvažuje zpoplatnění AI vyhledávání

Svět technologií je opět v pohybu, přičemž gigant Google vážně uvažuje o zásadním kroku - zpoplatnění pokročilých funkcí vyhledávání, které využívají umělou inteligenci (AI). Takovýto krok by mohl změnit základy toho, jak...


 
© 2005-2024 PS Media s.r.o. - digital world
 

reklama