Hlavní obsah

První slovenský kosmonaut Ivan Bella: Měsíc je ideální mezistanicí při letech do hloubi vesmíru

Přes dvě stě originálních artefaktů z vesmírných misí Spojených států a Sovětského svazu je k vidění na světové výstavě Cosmos Discovery v Bratislavě. Od soboty je přístupná veřejnosti v prostorech Incheba na petržalské straně Dunaje.

Výstava COSMOS DISCOVERY BRATISLAVAVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Výstavu si nenechal ujít ani první slovenský kosmonaut Ivan Bella, který letěl do kosmu v roce 1999. „Jsou zde krásné exponáty. Je to průřez objevováním vesmíru od prvopočátku, prvních letů do vesmíru až do dneška,“ řekl Bella Novinkám.

Foto: Ivan Vilček, Právo

První slovenský kosmonaut Ivan Bella

Připustil, že v brzké době nebude mít na Slovensku následovníka: „Ve slovenském programu momentálně není příprava na pilotované lety.“

První slovenský kosmonaut považuje za přirozené, že Američané opět plánují let na Měsíc: „Je to náš nejbližší satelit. Mohou si zde otestovat meziplanetární lety a Měsíc je ideální mezistanicí při letech do hloubi vesmíru.“

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ivan Bella letěl do vesmíru v roce 1999.

„Největší energetické náklady jsou vynaloženy k překonání gravitačního pole Země a překonání atmosféry. Vzhledem k tomu, že Měsíc je výrazně menší, jeho gravitační pole je výrazně nižší a nemá atmosféru, dají se tam navozit různé komponenty, z nichž se dají poskládat větší objekty, které pak mohou být vyslány do vesmíru,“ zdůraznil Bella.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lunochod na bratislavské výstavě

Výstava Cosmos Discovery provede návštěvníky všemi vesmírnými misemi, které probíhaly v dosavadní historii. Od prvního Sputniku, přes přistání na Měsíci až po dnešní projekty SpaceX. Mají tedy možnost prožít příběhy hrdinů, kteří překročili hranici atmosféry, prohlédnout si originální trysku rakety Saturn V, dotknout se řídící kabiny raketoplánu a vstoupit na palubu vesmírní stanice Mir.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Opportunity, vozidlo na průzkum Marsu

Na výstavě je k vidění také lunární vozidlo Lunochod, vozidlo na průzkum Marsu Opportunity, obrovský model rakety Saturn a tři originální moduly ruského Sojuzu. V závěrečné části nazvané Cosmoscamp si návštěvníci mohou vyzkoušet výcvik kosmonautů a nejmodernější 3D technologie.

Reklama

Související témata:
Ivan Bella

Výběr článků

Načítám