Na vesnici těžká váha, v metropoli muší. Obecní volby dávají voličům mimořádnou sílu, jenže jenom někde

Zatímco při volbě do pražského zastupitelstva rozhoduje o jednom mandátu přes pět tisíc voličů a preferenční hlasy jsou téměř k ničemu, v pětitisícovém městečku může silami v zastupitelstvu zahýbat kolem stovky voličů. O pětině křesel tam navíc rozhodnou křížky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby, ilustrační foto

Volby, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Můj hlas se v tom množství utopí, zní jeden z nejčastějších argumentů, proč nejít k volbám. V těch komunálních je ovšem váha jednoho hlasu až o několik řádů větší než v jiných typech:

Z tabulky zjistíte, kolik hlasů bylo potřeba na jeden mandát v každém ze 6385 zastupitelstev. Čím menší číslo, tím větší váha hlasu. Jednička by znamenala, že každý hlasující rozhodl o obsazení jednoho křesla.

Jak váha hlasu s velikostí obce klesá, naznačuje následující graf. Za rozptylem stojí jednak volební účast, u stejně velkých obcí má hlas při vyšší volební účasti nižší váhu. Druhým faktorem je počet členů zastupitelstva, obce mají při rozhodování o velikosti sboru značnou svobodu. Například ty pod 500 obyvatel můžou mít ze zákona pět až patnáct zastupitelů.

Křížky pro Vyškov 

Skokani voleb. Křížky pomáhají titulovaným, ženám a kandidátům ve středně velkých městech

Číst článek

Týdeník Respekt před volbami naznačoval, že křížkování v obecních volbách mate voliče a neumožňuje „vykřížkovat“ nepopulárního starostu. Volebního systému se zastal matematik René Levínský, podle kterého křížkování dobře funguje v zastupitelstvech měst a městských částí do zhruba 100 tisíc obyvatel.

V těchto volbách byl „sweet spot“ pro preferenční volbu mezi tisícem a 20 tisíci obyvatel; největšími městy, kde křížky podstatně změnily obsazení zastupitelstva, byly Rakovník, Louny, Písek, Bruntál či Vyškov. Určovaly v nich mezi čtvrtinou a třetinou mandátů.

Ve větších městech se letos přeskakovalo málo. V dřívějších obecních volbách přitom křížkování fungovalo i ve stotisícových krajských městech – v Hradci Králové a Pardubicích rozhodovaly i o deseti ze zhruba čtyřiceti křesel.

Tečky v grafu jsou jednotlivá zastupitelstva, červená linka průměrný podíl vykřížkovaných zastupitelů v obcích podobné velikosti.

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme