Povolební jednání: Jednosměrka, možná spíš slepá ulička

Očekávaným, byť ne zcela bezproblémovým směrem se po oznámení výsledků komunálních voleb vyvinula situace ve Znojmě. Bez nějakého většího vyjednávání bylo oznámeno memorandum o koalici mezi vítězným ANO, SPD a hnutím Znojmáci. Tři dámy, které tyto subjekty vedou, Ivana Solařová, Petra Svedíková – Vávrová a Bohumila Beranová společně podepsaly krátký text memoranda, které ale rozpoutalo vlnu rezignací.


Jako první se ozval Jan Šťastník z ANO. „Po dvoudenním morálním dilematu jsem se rozhodl, že nemohu podpořit koaliční spolupráci s SPD, proto jsem se rozhodl opustit klub zastupitelů ANO a zůstat nezávislým zastupitelem,“ uvedl Jan Šťastník, a tím se počet mandátů, kterými ohlášená koalice disponuje, smrskl na pouhých šestnáct, tedy tu nejtěsnější možnou většinu. Jeden z nejlepších politických komentátorů na jižní Moravě Martin Moštěk to okomentoval lakonicky: „Je přirozeně zcela legitimní vládnout ve městě s nejnižší možnou většinou. Koalice se tím jenom zavazuje k tomu, že její zastupitelé na čtyři roky pojedou na dovolenou nejdál na Vranov, zakáží si i jen pouhou chřipku a na všem se vždy zcela dohodnou předem. Jinak se jim může stávat, že si při jednání zastupitelstva neschválí ani program. To bude faktor utvářející jak fungování vedení města, tak obsah a rozsah jeho agendy,“ nastínil realitu budoucího vedení města Martin Moštěk.


Po Šťastníkovi oznámil nemožnost fungovat v ohlášené koalici také Jiří Padalík z hnutí Znojmáci. Ten na zastupitelský mandát rezignoval zcela. „Povolební situace v našem městě je složitá a volební vyjednávání nevedou k žádným dobrým výsledkům. Jako kandidát Znojmáků jsem se zavázal, že podpořím změnu. Mé celoživotní postoje mi však neumožňují, abych tuto změnu realizoval v rodící se koalici Znojmáků s ANO 2011 a SPD. Věřte, je to pro mě velmi těžký krok. Do voleb jsem šel s odhodláním a těšil jsem se na to, až budeme s naším týmem realizovat program Znojmáků. Těšil jsem ase též na spolupráci s dalšími zastupiteli, odborníky z městského úřadu i aktivních lidí z řad veřejnosti. Ve Znojmě jsem se narodil a žiji zde celý život. Vnímám potenciál našeho města a i já nejsem spokojený s řešením mnoha problémů. Chtěl jsem přispět ke změně. Program Znojmáků nadále podporuji, ale už nebudu aktivně hájit barvy vznikající koalice s ANO a SPD, se kterou se neztotožňuji,“ vysvětlil své důvody k odstoupení Jiří Padalík. Jeho místo v zastupitelstvu měl zaujmout další středoškolský profesor Bruno Kotrnetz. Ten se ale též okamžitě vzdal mandátu bez bližšího komentáře. Do zastupitelstva se tak za Znojmáky dostal až čtvrtý v pořadí lékař Bert Bartas.


Na rezignaci Padalíka i Kotrntze reagovali dva dosavadní místostarostové Jan Grois a Karel Podzimek, jejichž jména by mohla být problémem pro vznik případné koalice bez SPD. „Právě jsem se dozvěděl o rezignaci pana Jiřího Padalíka na mandát. Jeho důvody chápu. Cítím morální povinnost odblokovat vzniklou situaci a umožnit vznik demokratické koalice bez SPD. Odcházím proto ze zastupitelského klubu Naše Znojmo, budu pouze řadovým zastupitelem a jsem připraven podpořit každou demokratickou koalici bez SPD. Po 12 letech v politice se nutně stanete polarizujícím, ale rovněž víte, kdy je nutné ustoupit a udělat správnou věc,“ oznámil Jan Grois.


V podobném duchu se vyjádřil také Karel Podzimek. „Po vlně rezignací pana Padalíka a pana Kotrnetze za hnutí Znojmáci, odchodu Jana Šťastníka ze zastupitelského klubu ANO a gestu Jana Groise cítím, že je mou povinností reagovat a přispět k odblokování patové situace, která vede ke vzniku koalice s SPD. Abych otevřel k prostor k jednání, jsem připraven podpořit vznik demokratické koalice. ODS a KDU ČSL má skvělé osobnosti a manažery, jako je František Koudela, Pavel Jajtner a Miroslav Kavka, kteří jsou připraveni jednat a pracovat pro občany. Budu respektovat výsledky jednání našeho týmu pod vedením Františka Koudely. Pojďme odblokovat situaci, která nabírá absurdních rozměrů a snižuje víru voličů v demokracii,“ konstatoval Karel Podzimek.


Následně lídr hnutí SPOLU František Koudela vyzval k vytvoření velké koalice. „Přikláním se k široké koalici. Vždyť nás čeká velmi těžké období, kdy bude potřeba každého z nás, aby se nám ve Znojmě žilo dobře. Nechceme tu velké demonstrace, nechceme rozdělování obyvatel a dohadování se, kdo za to rozdělování může,“ zdůraznil František Koudela. Lídryně vítězného hnutí ANO Ivana Solařová ale opakovaně prohlásila, že na zveřejněné koalici trvá a nehodlá se domlouvat s nikým jiným hlavně ne s nikým z dosavadního vedení radnice. V nové koalici chceme spolupracovat s důvěryhodnými partnery, na které se dá spolehnout a jejich slovo či podaná ruka mají váhu,“ uvedla například Ivana Solařová.

REKLAMA