Elena Ferrante hledá v eseji Dantovo žebro formu svého psaní

4. říjen 2022

Eseje bestsellerové italské spisovatelky Eleny Ferrante se tentokrát dotýkají samotného Danta Alighieriho, jednoho z nejvýznamnějších italských básníků a autora Božské komedie. Spisovatelka v něm našla něco, co se sama rozhodla následovat. I ona totiž byla posedlá hledáním formy svého psaní. 

„Připadalo mi, že tajemství jeho energického jazyka plného zhuštěných plamenných slovních obratů, často tak rychlých, že zachycují toho druhého v prchavém gestu, v postoji plném sotva postřehnutelných citů, ať už kladných, či záporných, tkvělo právě ve vcítění,“ píše.

Čtěte také

„Dantovský popis není nikdy pouhým popisem, nýbrž transplantací sebe sama. Okamžik trvající pár vteřin, v němž se srdce vydere z nitra ven.

A některé dialogy, zvláště pokud jsou hutné s půlveršovými replikami, jsou jistým druhem zběsilého vrstvení a vzájemných protikladů. Vynořují se z nitra a míří mimo něj, přičemž je kupředu žene snaha o porozumění ve smyslu uchopení a vstřebávání každé věci živé i neživé, pokleskům i děsům.“ 

Poslechněte si celý magazín Ex libris, ve kterém představíme eseje bestsellerové italské spisovatelky Na okraji. Dávají nahlédnout do úvah o psaní, obsahují konkrétní rady i triky a odkrývají zdroje inspirace. Autorka o sobě prozradila mnohé, i když stále pracuje v anonymitě. Přečetla a připravila Michaela Krčmová.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio

Související