Bradley Stratton - Někdejší frontman Circus Praha a Snake Eaters ovlivnil řadu českých hudebníků

Vydáno 04.10.2022 | autor: Roman Jireš

Někdejší frontman kapel Circus Praha a Snake Eaters Bradley Stratton patřil do skupiny Američanů, kteří v 90. letech zasáhli do kulturního života v České republice. Bývalý student filozofie a náboženství, který ve školní kapele hrál na saxofon, ovlivnil řadu českých hudebníků. Velikost jeho významu pro tuzemskou muziku si mnozí z nich uvědomili po zprávě, že Bradley Stratton 21. září ve věku 55 let podlehl infarktu.

Bradley Stratton - Někdejší frontman Circus Praha a Snake Eaters ovlivnil řadu českých hudebníků Bradley Stratton - Někdejší frontman Circus Praha a Snake Eaters ovlivnil řadu českých hudebníků

"To, co člověk prožije v pětadvaceti nebo třiceti letech, je pro něj zásadní. A já byl v té době v Praze. Kamarádi, které jsem tu našel, jsou mými nejlepšími kamarády dodnes. Když jsem se na konci devadesátých let vrátil do Ameriky, zkušenosti, které jsem získal v Praze, mi zásadně pomohly," konstatoval před časem hudebník, kterého k návratu domů podle jeho slov mimo jiné přiměla nemožnost sledovat oblíbené sportovní zápasy a nutnost postarat se o stárnoucí rodiče.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Čechy mu i v USA zůstaly hluboko v srdci, svědčí o tom mimo jiné fakt, že jeho sólové album před lety dostalo název Bohemian Radio a hostovali mu na něm například bubeník někdejší Snake Eaters Jaroslav Kvasnička nebo houslista Pavel Cingl, kteří v té době byli v té době u Strattona na návštěvě.

Mohl být světovou hvězdou

Po příjezdu do Prahy došlo k důležitému setkání Strattona s kytaristou Janem Ponocným. Spolu založili kapelu Circus Praha, nalezli domovskou scénu v Malostranské besedě a často koncertovali po celé republice. V roce 1995 Circus Praha debutoval eponymním albem plném silných Strattonových písní. O jejich dopadu svědčí mimo jiné to, že o rok později si Circus Praha v roce 1996 vybrali jako předskokany svého prvního českého koncertu Red Hot Chili Peppers.

Vedle Circusu Praha měl Stratton v Česku řadu dalších projektů. Jedním z nich byla skupina Snake Eaters, která vydala v roce 1996 album Simple Things a příležitostně s nimi koncertoval při svých pozdějších návštěvách Česka.
Strattonova hudba, případně anglické texty, se nacházejí na nahrávkách řady dalších umělců, zejména zpěvaček Anny K, Lenky Filipové, Lenky Nové, Alice Springs nebo Kláry Vytiskové. Dále se podílel na Modrém albu Mira Žbirky či produkoval elekronický projekt Aurobora.

"Nastartoval všechno, čím jsem se zabýval dalších dvacet let. Vydali jsme u Universalu desku Fly, ke které se nějak dostal Meky Žbirka. A protože se mu líbily kytary, pozval mě na natáčení alba Meky," uvedl Strattonův kamarád Ponocný pro server Headliner. Dodal, že při koncertech s Circus Praha měl poprvé pocit, že hraje s někým, kdo by mohl být světovou hvězdou. "Uvidíme se na druhým břehu, můj nejlepší kamaráde. Miluju tě," rozloučil se v angličtině na Facebooku Ponocný.

Vděční November 2nd

Velký význam měl Stratton pro kariéru kapely November 2nd, takže nepřekvapuje, že na jeho odchod velmi emotivně reagovala zpěvačka a kytaristka Saša Langošová. "Brad. Tohle bolí. Bylo mi patnáct, byl prosinec těsně před Vánoci a měla jsem být do devíti doma. V hranické Besedě byl koncert Cirkusu Praha. Pořádal ho Roman Helcl, tehdy jsem ho ještě neznala. Že zařídil tuhle akci, měl můj obdiv. V devět jsem doma nebyla. Nešlo odejít. Byla jsem uhranutá, koncert mě rozsekal a já věděla, že tohle je ono. Odpověď na všechny otázky existence a vesmíru byla ukrytá někde v hudebním energetickém víru, který se valil z pódia a unášel mě. Nevím kam, ale správným směrem," vzpomínala.

O rok později už byla Langošová členkou November 2nd a Cirkus Praha si je vzali pod křídla jako předkapelu. "Vlastně jsme tehdy byli The Second of November a byl to Brad (jeho fotku vystřiženou z lidovek jsem měla ve školním penále), kdo nás přejmenoval na November 2nd, protože the second of November nikdo neříká. Hm, to nám ve škole neřekli," podotkla.

Langošová si od Strattona mimo jiné půjčoval kytaru, když ještě neměla vlastní, a zpívala s ním na koncertě vokály. "Éra Cirkusu Praha byla nezapomenutelná. Devadesátky, svoboda, láska, co s pravdou vždycky zvítězí, a muzika, co boří všechny nespravedlnosti světa. A jo, byli jsme mladí. Nesnesitelně mladí. A pak to najednou skončilo, Brad se vrátil do Ameriky, tlačilo se o to víc, aby kapely zpívaly česky, Helena Vondráčková se vrátila na špičku popularity...ok, souvislost tady možná není přímo příčinná, ale náhodná taky úplně ne," konstatovala.

Text: Roman Jireš, foto: archiv iREPORT, Romana Helcla a Honzy Ponocného
Témata: Brad Stratton, Circus Praha, Snake Eaters, November 2nd

zavřít