Na šachty OKD se vracejí horníci. Doly prodlužují těžbu černého uhlí a doplňují stavy

Doly na Karvinsku se chystají na prodloužení těžby černého uhlí a nabírají nové horníky. I když jinde v průmyslu je o lidi nouze, ve společnosti OKD to neplatí. Zájemců se hlásí hodně. Přednost mají ti, kteří už v minulosti fárali.

Karviná Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horník

Horník | Foto: ironwas | Zdroj: Shutterstock

Ján Šaliga právě končí jednu z prvních směn jako staronový horník. Už v OKD před lety pracoval a předtím i brigádničil. O náboru se dozvěděl náhodou. „Říkal mi o tom kamarád,“ poznamenal. Na posledním činném černouhelném dole ČSM chce vydržet co nejdéle.

Přehrát

00:00 / 00:00

V OKD natáčel reportér Martin Knitl

Počet zájemců, kteří od léta přišli, se blíží ke dvěma stovkám. Šanci má kvůli požadavkům zhruba každý třetí, potvrdil personální ředitel OKD Radomír Štix. V důlní firmě teď pracuje 3300 lidí.

„Zaměřujeme se jednak na zaměstnance z regionu a samozřejmě na zaměstnance z příhraniční oblasti z Polska, zejména se zkušeností s prací v dole. S aktuálním počtem zaměstnanců, který máme, počítáme i pro rok 2023. Zatím se nám daří veškeré odcházející zaměstnance průběžně nahrazovat,“ upřesnil Štix.

Plán těžby v příštím roce je 1,3 milionu tun černého uhlí. A zajištění dobývání minimálně pro následující dvě topné sezony. Uhlí z Karvinska z velké části zůstává v Moravskoslezském kraji, v teplárnách a železárnách.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme