Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno bude mít nové přírodovědné gymnázium

Po třicetileté pauze vznikne v Brně nové veřejné gymnázium. Instituce, která rozšíří současnou střední školu, vyřeší podle Jihomoravského kraje problém s nedostatkem studijních míst v moravské metropoli. Zřízení gymnázia vyjde minimálně na 230 milionů korun.

Nové čtyřleté gymnázium začně fungovat v objektu bývalé obchodní akademie v Pionýrské ulici pod záštitou Střední průmyslové školy chemické. Škola bude lákat žáky se zájmem o přírodovědnou oblast. O obsahové koncepci gymnázia už jednali představitelé brněnských univerzit, příslušných ministerstev i ředitelé oborově relevantních firem, s nimiž bude škola úzce spolupracovat.

„Vznik zbrusu nového gymnázia je příležitost vnést do základů jeho koncepce to nejlepší ze současné vědy i praxe. Jižní Morava je dnes evropsky viditelným lídrem v přírodních vědách. Toto nové gymnázium dá novým generacím šanci posouvat to ještě dál,“ řekl k plánům náměstek jihomoravského hejtmana Jiří Nantl (ODS), který má ve své gesci oblast vzdělávání.

Budovu v Pionýrské ulici čeká kvůli plánům rekonstrukce. Jihomoravský kraj loni informoval, že na zřízení nového gymnázia poputuje minimálně 230 milionů korun. Vysoutěžená cena přetrvává podle mluvčí krajského úřadu Aleny Knotkové i letos. První žáky přivítá škola v roce 2024. „Počítáme s celkovou kapacitou až šesti set žáků, v ročníku chceme mít až pět tříd,“ řekla Drbně Knotková.

Jihomoravský kraj zřizuje v Brně devět veřejných gymnázií. Mezi nejprestižnější patří Gymnázium Brno-Řečkovice a Gymnázium Matyáše Lercha.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Benáčková

Štítky gymnázium, školství, přírodověda, Brno, Jihomoravský kraj, Jiří Nantl, ODS, Matyáš Lerch, Gymnázium Brno-Řečkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Michal Pokorný - no jasně! ale každé dítě nemá schopnost být it nebo "MANAGER!" :-) a umět, tedy opravdu UMĚT řemeslo, to teprve bude zlaťáků! a v brně na olomoucké a na jílové jsou nějaké obory pro řemesla. schjopného zedníka, elektrikáře, plynaře..., to v brně člověk ani SKORO nenajde.

Středa, 5. října 2022, 20:24Odpovědět

Michal Pokorný

Pro Barona! To ale bude muset taky někdo chtít dělat rukama.Dneska chtějí být všichni IT a pracovat na počítači. navíc jsou k tomu leckdy vedeni z domu. A navíc, kolik je v Brně učňáků.Já vím akorát o Bosonohách.Teda pokud se týká profesí, o kterých píšete.

Středa, 5. října 2022, 19:13Odpovědět

Baron Kocharovski

další gympl?! :-O no, já jen, že brzy budou zedníci, instalatéři malíři pokojů... aj. řemeslníci placeni zlatem! každý bude mít POCHYBNÝ gympl či jinou střední NEUŽITEČNOU školu, ale použít šroubovák, majzlík, kladívko..., to bude jednou škola NEJVYŠŠÍ!

Středa, 5. října 2022, 18:27Odpovědět

Brno bude mít nové přírodovědné gymnázium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.