Elektrárna pro výuku i úsporu. Škola v Letohradě chce roztočit odstavenou vodní turbínu

5. říjen 2022 08:50

Průmyslová střední škola Letohrad chce obnovit provoz odstavené školní vodní elektrárny. Pokryla by značnou část spotřeby energie školy. Naposledy fungovala v roce 2011, nejdříve ji proto bude nutné opravit. Do provozu by měla být uvedena příští rok na jaře.

„Dokázala vyrobit během roku 27 megawatthodin, což by v přepočtu na dnešní spotřebu učiliště znamenalo, že dokáže pokrýt zhruba 35 až 40 procent spotřeby učiliště,“ uvedl ředitel školy Jiří Štěpánek. Podle něj by výroba měla být i vyšší.

Škola si už zajistila prohlídku celého zařízení, které bude nutné vyčistit a zčásti opravit. Náklady by měly dosáhnout asi 1,9 milionu korun.

Návratnost investice Štěpánek odhaduje při současných cenách energie asi na osm let, při růstu cen se ještě zkrátí. Elektrárna s Kaplanovou vertikální turbínou byla vytvořena jako učební pomůcka učiliště, které je technické, k tomuto účelu bude sloužit i nadále.

Ředitel Průmyslové střední školy Letohrad Jiří Štěpánek u vodní elektrárny

Elektrárna je umístěna pod jezem na Tiché Orlici. Instalovaný výkon činí 45 kilowattů (kW). Stojí na místě, kde již v minulosti vodní elektrárna byla, v 70. letech minulého století však byla odstavena a postupně zlikvidována. Turbína byla v provozu od prosince 2002 do července 2011, kdy byla odstavena kvůli kolísání hladiny vody v řece a technickým problémům.

Topení sluncem a vodou

Pardubický kraj se snaží ve svých organizacích vybudovat další zdroje elektřiny. V první etapě naplánoval instalaci fotovoltaických elektráren na budovy LDN Rybitví, Vysokomýtské nemocnice, Střední školy automobilní Holice a Speciální základní, mateřské a praktické školy Ústí nad Orlicí. Celkové náklady na jejich vybudování dosáhnou asi 15 milionů korun.

Dalších více než 5000 panelů s celkovým výkonem přes 2200 kilowattů (kW) chce nechat umístit na šest škol a jedno zdravotnické zařízení. Přestože tato plánovaná investice přesahuje 100 milionů korun, měla by se během několika let vrátit.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související