Koncert v krematoriu Strašnice představí skladby o zásadních momentech lidského života

Orchestr BERG zítra v netradičním prostoru strašnického krematoria, konstruktivistické architektonické památky, zahraje skladby Gérarda Griseyho a Petra Hory.

Orchestr BERG již uvedl řadu svých koncertů na netradičních místech. Nyní posluchače zve do Velké obřadní síně strašnického krematoria. V této opomíjené architektonické památce, postavené v konstruktivistickém slohu architektem Aloisem Mezerou mezi léty 1929 a 1932, zazní hudba inspirovaná zásadními momenty lidského života – zrozením a přechodem do jiné dimenze. Majitelé vstupenky se mohou před koncertem zúčastnit také komentované prohlídky budovy, která je svou rozlohou největším krematoriem v Evropě.

V obřadní síni, uvedené do provozu přesně před 90 lety, sice zní hudba pravidelně, koncertů se tu zatím konalo jen velmi málo. „Když jsme hledali prostor vhodný pro uvedení děl inspirovaných zrodem a koncem života, šlo vlastně o naprosto logickou volbu. A také nám bylo líto, že je tato překrásná architektura spojena pouze s negativními pocity. Chceme na ni prostřednictvím koncertu upozornit a pokusit se její vnímání překódovat tím, že zde nabídneme pozitivní a povznášející zážitky,“ vysvětluje volbu neobvyklé scény ředitelka Orchestru BERG, Eva Kesslová.

Na koncertě poprvé zazní novinka skladatele Petra Hory nazvaná The Red of the Flesh ("Červeň masa"), vytvořená na objednávku Orchestru BERG speciálně pro tento prostor. „Reflektuji okamžiky zrodů, které doprovází krev a zvuk života - zrození člověka i zrození hlasu,“ popisuje Hora. Protože rád pracuje s mluvou a se zvukomalbou, využívá hudebníky i jako voiceband.

České premiéry se pak na koncertě dočká kompozice francouzského skladatele Gérarda Griseyho s názvem Quatre chants pour franchir le seuil ("Čtyři zpěvy k překročení prahu"). Reflektuje konec lidského života optikou čtyř civilizací – křesťanské, egyptské, řecké a mezopotámské. Texty těchto kultur zazní v podání sopranistky Pavly Radostové, která se věnuje především barokní a současné hudbě a která se v Griseyho skladbě zhostí náročného sólového partu.

Název koncertu zní LIMINA ("Prahy") s podtitulem … zásadní momenty lidského života. Koná se 6. října od 19:30. Komentovaná prohlídka krematoria, jež je bonusem ke vstupence, začíná v 18:30.

Foto: Profimedia

Podcast