Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavští žáci si ve škole upekli zdravou svačinku

Stonava |

Stonavští žáci mají za sebou další zdravý den. V rámci „štrůdlování“ se totiž zapojili do přípravy svačinky plné vitamínů.

Vůně čerstvě upečených jablečných štrůdlů se linula chodbami stonavské základní školy. Žáci si tady připravili zdravou svačinku.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Zapojila se celá škola od první do deváté třídy. Jejich úkolem je připravit jeden štrůdl, který si pak děti sní na svačinku.“

Na přípravu zdravé svačinky měli žáci první vyučovací hodinu, ve třídách se proto nejprve všichni zapojili do přípravy jablečné náplně.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My jsme teď museli oškrábat ty jablka, abychom je mohli dát do toho štrůdlu.“ „Já jsem teď musela ty jablíčka nastrouhat.“ „Do té náplně patří jablka, oříšky, skořice, cukr a rozinky.“

Do další fáze, a to rozválení listového těsta válečkem, se zapojili převážně chlapci a to z deváté třídy.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „Bylo to takové zajímavé. Paní učitelka chtěla, aby to bylo hranaté do obdélníku.“

A teď už jen nanést jablečnou náplň na těsto, a šup s tím do trouby. Hlavními pekaři byli deváťáci.

Zuzana Boucníková, třídní učitelka 9.třídy: „My jsme tady pekaři, takže válíme těsto, děti nám přinášejí náplně, my to tam potom vložíme to toho těsta, zamotáme a pečeme. My jsme tady hlavní pekaři.“

Kromě jablečného štrůdlu se deváťáci rozhodli upéct i další dobrůtku z jablek.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My teď děláme jablečná cheesecake se skořicí a karamelem.“ „Já drtím sušenky na prášek.“ „Nejprve dáme karamelizovat jablka. Dali jsme tam skořicový cukr a jablka nakrájená na kostičky. Přidali jsme máslo a teď děláme krém. Kluci dělají podložku na tencheescake ze sušenek.“

Zdravá svačinka se všem povedla a všichni si na ni pochutnali. Díky štrůdlování se navíc školáci dozvěděli, proč jsou jablíčka zdravá a proč by se měla jíst.

Marie Huplíková, výchovná poradkyně a třídní učitelka 7.třídy: „Děti se dozvěděly, proč mají jít jablíčka, protože oni moc ovoci a zelenině moc nedají. Takže jsem využila to naše štrůdlování k tomu, aby viděli, že v těch jablíčkách je vitamín A a vitamín C.“

Ale také další látky jako je železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

Nahlásit chybu


V Těrlické přehradě se topil plavec, lidem se ho podařilo zachránit a oživit

Dnes 7:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

O život plavce bojovali v sobotu odpoledne lidé, kteří si všimli, že během plavání v Těrlické přehradě začíná kolabovat a topit se. Podařilo se jim ho vytáhnout na břeh a začít s resuscitací, kterou o chvíli později dokončili záchranáři.

Lidé z Dolní Lutyně a Věřňovic se v referendu vyslovili drtivě proti stavbě gigafactory

Včera 18:06 | Dolní Lutyně | Libor Běčák

Očekávaný výsledek nastal u místního referenda, které se společně s evropskými volbami konalo v Dolní Lutyni, jejíž součástí jsou Věřňovice, kde se má stavět obří továrna se zatím oficiálně nezveřejněným výrobním záměrem. Neoficiálně má jít o výrobu baterií. Proti je 88 procent místních obyvatel, kteří k referendu přišli.

FabLab kamion plný moderních výrobních strojů zastavil i v Karviné

U letního kina zastavil speciální kamion plný moderních výrobních strojů. Vyzkoušet si je mohli nejen studenti základních a středních škol, ale i veřejnost.

Oslavy 100 let Velké Ostravy vyvrcholí v centru města. Obvod se chystá i na Muzejní noc

V sobotu 15. června vyvrcholí v centru Ostravy oslavy 100 let Velké Ostravy. Program navíc plynule přejde do Muzejní noci, do které se zapojí i radnice centrálního obvodu. Lidé budou moci navštívit starostu nebo absolvovat komentované vycházky.

Opava si připomíná 150 let od narození Davida Weinsteina unikátní výstavou před Bredou

Včera 11:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

David Weinstein by letos oslavil 150 let. Toto výročí připomíná výstava na náměstí před Bredou, jejíž dominantou jsou stará demontovaná okna obchodního domu Breda, který prochází celkovou rekonstrukcí.

Novou tatrováckou knihou provází čtenáře rozšířená realita

Historie vozidel Tatra je zajímavá sama o sobě a Muzeum nákladních automobilů této značky v Kopřivnici se těší velkému zájmu. Jde o moderní expozici, kterou si návštěvníci procházejí za asistence mobilní aplikace, která jim poskytuje velké množství informací a obrazových dokumentů. A stejně moderně je pojata také nová kniha Síla Tatra, kterou rovněž doplnila interaktivní aplikace.

Městské sady v Opavě se rozrostly o nové stromy. Nahradily poškozené stromy napadené jmelím

Včera 10:55 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava nechala vysadit nové stromy v Městských sadech. Nahradily stromy napadené jmelím, které byly pokáceny v minulých letech. Poškozeny byly natolik, že ohrožovaly bezpečnost kolemjdoucích.

Mladík vběhl zpoza autobusu před motocykl, zraněný je on i motorkář

Včera 9:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poblíž obce Sedliště na Frýdecko-Místecku se v pátek před 17. hodinou stala dopravní nehoda, při které se zranili mladý chodec a motocyklista.

Začaly volby do Evropského parlamentu. Volíme 21 nových poslanců

Začaly volby do Evropského parlamentu. Voliči mohou v pátek a sobotu vybrat, která politická strana či hnutí je jim nejbližší a samozřejmě mohou zakroužkovat a tím podpořit i konkrétního kandidáta. Nejčastějšími tématy eurovoleb jsou Green Deal, zákaz spalovacích motorů nebo přijetí Eura.

Poštovní ulice by s nadsázkou mohla být elektronická

7. června 2024 8:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Z budovy bývalé pekárny ve Studénce, která roky chátrala, je výrobní hala pro elektroniku. Společnost, která ji zrekonstruovala, už dříve opravila a začala využívat i další dva opuštěné objekty na Poštovní ulici.

V Karviné se před prázdninami konala velká preventivní akce pro děti

Teď vás zavedeme na karvinské letní koupaliště, kde se sešli zástupci integrovaného záchranného systému s dětmi, aby jim před prázdninami připomněli, jak se správně a bezpečně chovat u vody, na ulici i doma, aby neublížily ani sobě ani ostatním.

Studenti SZŠ Karviná zažili Badatelský den na Karvinském moři

Studenti a studentky Zdravotnického lycea Střední zdravotnické školy zažili nevšední výuku u Karvinského moře. Pedagogové pro ně připravili tři stanoviště s praktickými úkoly - ověřovali fyzikální zákonitosti, analyzovali vodu nebo zkoumali druhy živočichů.

Karvinští senioři zahájili na Lodičkách letní sezonu

Karvinští senioři se sešli na Lodičkách, aby se společně pobavili na Letní slavnosti.

Zapojte se do charitativního běhu POHO50, koná se 22. června 2024

Ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová zve širokou veřejnost na charitativní běžeckou akci POHO50.

V Nemocnici Karviná-Ráj mohou ženy nově rodit na speciálním gauči

7. června 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinská porodnice se může pochlubit novinkou, kterou nabízí ženám k porodu. Jde o gauč, který se dá různě napolohovat. Rodícím ženám pomáhá více se uvolnit a zaujmout při porodu přirozenou polohu.

Na Karvinském moři se konala netradiční výuka, zažili ji studenti Zdravotnického lycea

7. června 2024 16:18 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti a studentky Zdravotnického lycea Střední zdravotnické školy zažili nevšední výuku u Karvinského moře. Pedagogové pro ně připravili tři stanoviště s praktickými úkoly - ověřovali fyzikální zákonitosti, analyzovali vodu nebo zkoumali druhy živočichů.

Stonavští žáci si ve škole upekli zdravou svačinku
Vydáno 5. října 2022 11:08, Stonava, Jiří Brzóska
Stonavští žáci mají za sebou další zdravý den. V rámci „štrůdlování“ se totiž zapojili do přípravy svačinky plné vitamínů.

Vůně čerstvě upečených jablečných štrůdlů se linula chodbami stonavské základní školy. Žáci si tady připravili zdravou svačinku.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Zapojila se celá škola od první do deváté třídy. Jejich úkolem je připravit jeden štrůdl, který si pak děti sní na svačinku.“

Na přípravu zdravé svačinky měli žáci první vyučovací hodinu, ve třídách se proto nejprve všichni zapojili do přípravy jablečné náplně.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My jsme teď museli oškrábat ty jablka, abychom je mohli dát do toho štrůdlu.“ „Já jsem teď musela ty jablíčka nastrouhat.“ „Do té náplně patří jablka, oříšky, skořice, cukr a rozinky.“

Do další fáze, a to rozválení listového těsta válečkem, se zapojili převážně chlapci a to z deváté třídy.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „Bylo to takové zajímavé. Paní učitelka chtěla, aby to bylo hranaté do obdélníku.“

A teď už jen nanést jablečnou náplň na těsto, a šup s tím do trouby. Hlavními pekaři byli deváťáci.

Zuzana Boucníková, třídní učitelka 9.třídy: „My jsme tady pekaři, takže válíme těsto, děti nám přinášejí náplně, my to tam potom vložíme to toho těsta, zamotáme a pečeme. My jsme tady hlavní pekaři.“

Kromě jablečného štrůdlu se deváťáci rozhodli upéct i další dobrůtku z jablek.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My teď děláme jablečná cheesecake se skořicí a karamelem.“ „Já drtím sušenky na prášek.“ „Nejprve dáme karamelizovat jablka. Dali jsme tam skořicový cukr a jablka nakrájená na kostičky. Přidali jsme máslo a teď děláme krém. Kluci dělají podložku na tencheescake ze sušenek.“

Zdravá svačinka se všem povedla a všichni si na ni pochutnali. Díky štrůdlování se navíc školáci dozvěděli, proč jsou jablíčka zdravá a proč by se měla jíst.

Marie Huplíková, výchovná poradkyně a třídní učitelka 7.třídy: „Děti se dozvěděly, proč mají jít jablíčka, protože oni moc ovoci a zelenině moc nedají. Takže jsem využila to naše štrůdlování k tomu, aby viděli, že v těch jablíčkách je vitamín A a vitamín C.“

Ale také další látky jako je železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000033684/stonavsti-zaci-si-ve-skole-upekli-zdravou-svacinku