Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
KoncertyPražská kulturaSetkání

Začíná festival 4 + 4 dny v pohybu, nabídne výstavu, tanec, divadlo i koncerty

5. 10. 2022 - 16. 10. 2022
Šest desítek současných umělců, mezinárodní performativní soubory, koncerty, filmové projekce, workshopy, komentované procházky i projížďky, ale i program a dílny pro děti. To je sedmadvacátý ročník mezinárodního festivalu současného umění 4 + 4 dny v pohybu s podtitulem Být někdo jiný někde jinde někdy jindy. Ten letos zamíří do Erpet Smíchov, Divadla Archa a Jízdárny Savarin. Slavnostní zahájení proběhne dnes, 5. října od 18 hodin, festival potrvá až do 16. října.

Centrem dění se letos stává a bývalé sportovní centrum Erpet Smíchov a přilehlé prostory. Právě zde vzniklo množství připravovaných instalací, a svou tvorbu, pod kuratelou Gabriely Kotikové a Denisy Václavové, představí umělci jako Alena Kotzmannová, Anna Hulačová, Dominik Gajarský, Dominik Lang, Eva Koťátková, Hynek Alt, Jiří Černický, Jiří Thýn, Krištof Kintera, Laďa Gažiová, Markéta Othová, Pavla Sceranková, Josef Bolf, Rafani, Vasil Artamonov a desítky dalších. Vernisáž 5. 10. doprovodí DJ Mardoša.

„Výstavní prostor je tentokrát hodně specifický tím, že se jedná o bývalý sportovní areál z osmdesátých let, jehož součástí je vnitřní golfový trenažer s trávníkem, umělými stromy atd. Rozhodly jsme se ale tento v něčem až obskurní prostor naopak využít, většina umělců připravila site specific díla přímo na míru tohoto místa. Myslím, že to bude pro návštěvníky velké překvapení “, vysvětluje kurátorka Gabriela Kotiková.

Nejen výstavou ožije Erpet. Pestrý každodenní program nabídne sérii performativních přednášek skupiny umělců a umělkyň z ateliéru DAMU, taneční představení Pulsar a Spolk, imerzivní zkušenost Resuscitačního sboru Dana&Jana, českou premiéru dramatu Domov je tam, kde to bolí, fast fashion workshop s Lennií G. nebo hudební noc s Karolinou Beranovou, kapelami Jiný Metro, StayJ, The Valentines a 2L8. V kinokavárně baru Erpet budou promítány filmy Jima Jarmusche – Tajuplný vlak, Noc na zemi a Kafe a cigára. O závěr festivalu se postará zpěvačka Tonya Graves, jejíž koncert se uskuteční 15. října v uměle vytvořené krajině pod střechou Erpetu.

Na procházku Od zlíchovského kostelíčka na Císařskou louku vás vezme Jiří Sádlo, na lodi vyplujete s Adamem Gebrianem, který přiblíží Vltavu a stavby a prostory v blízkosti řeky, s Kamilou Lohrovou a Terezou Vohryzkovou se vydejte na na komentovanou procházku o vodě. Unikátní nákupní zkušenost přichystá v OC Nový Smíchov performance Michała Sawińskiho Sen v supermarketu.

Do Divadla Archa a Jízdárny Savarin zamiřte za uznávanými zahraniční projekty. Eurípidovými Trójankami inspirované představení Tutto brucia italského souboru Motus, Ukolébavku pro mrchožrouty britského komika a umělce Kima Noble, Lavagem brazilské umělkyně Alice Ripoll a skupiny umělců z ghetta Cia REC,  Strach a chamtivost  kanadského choreografa Frédéricka Gravela, projekt Continuum belgického umělce Johannese Bellinkxe či performance Frame španělského souboru Eléctrico 28. Vernisáž fotografií Ctibora Bachratého Divadla SkRAT v Arše doprovodí koncert slovenských Požoň Sentimental.

„Kim Noble, to je neskutečný performer i neskutečná performance, dokonalé propojení divadla, televize, filmu a humoru. Navíc se jedná o v současnosti jedno z nejžádanějších multižánrových představení evropských festivalů. Tutto brucia, silné absolutně aktuální téma, fantastická scénografie a herecká a taneční exprese. Ujít si nenechte ani Frédérica Gravela, skvělého tanečníka a choreografa s živou kapelou, která mimo jiné doprovází slavného kanadského muzikanta Pierra Lapointe,“ dodává k představením dramaturg Pavel Štorek.

Festival každým rokem myslí také na děti. Připraveny jsou představení Malá mořská víla Divadla B,  Tři medvědi a drzá Máša s Loutkami bez hranic, rodinná dílna nebo tradiční tvorba s platformou Máš umělecké střevo? Kompletní program festivalu 4 + 4 dny v pohybu a informace o cenách vstupenek či registracích zdarma naleznete na ctyridny.cz.


Autor: Alo

Praha 6: Přijďte se pobavit o tom, jak se žije na Petřinách

Dnes v 16:29

Série setkání představitelů šesté městské části s veřejností se tentokrát uskuteční v zahradě petřinské knihovny a bude o tom, jak se žije na Petřinách.

Čarodějnice na Ladronce 2024

Dnes v 15:55

Čarodějnice na Ladronce v úterý 30. dubna. Soutěže, workshopy, špekáčky, čarodějná stezka nebo sportovní aktivity. Začíná se ve 13 hodin a vstup je zdarma.

Víkend plný pohybu a hokejové zábavy s Patem a Matem

Dnes v 08:11

Během víkendu 20. – 21. dubna se střecha obchodního centra Galerie Harfa stane sportovním areálem, kde rodiny s dětmi prožijí nezapomenutelný čas plný pohybu a zábavy. V rámci víkendové akce si děti na Terasách Harfa vyzkouší v Česku populární hokej pod dozorem profesionálů, zatímco roztomilí...

Pálení Čarodějnic a stavění májky

Včera v 09:33

Spolek za veselejší Střížkov a Praha 9 zvou na tradiční Pálení Čarodějnic a stavění májky v Parku Václavka. Masky čarodějnic a čarodějů vítány.

Pozvánka Prahy 4: Poslední adresa Antonína Šindeláře

17. dubna 2024 ve 14:34

V pátek 19. dubna ve 12 hodin si městská část Praha 4 připomene úspěšného stavitele a politika Antonína Šindeláře, kterého komunistický režim připravil o podnikání, majetek a nakonec i život. Na domě číslo 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích bude umístěna pamětní tabulka Poslední adresa. Bude...

Slavnostní umístění pamětních tabulek

17. dubna 2024 v 11:56

Praha 6 zve na slavnostní umístění pamětní tabulky Poslední adresa staviteli a účastníkovi III. odboje Jaroslavu Klabíkovi na domě v ulici Milady Horákové 115/107 v Praze 6 u příležitosti výročí jeho úmrtí.

První jarní košt

17. dubna 2024 v 09:07

Vítání jara se sklenkou v ruce v sobotu 20. dubna na náplavce v Praze 2.

Hostivařský session v Karolíně

17. dubna 2024 v 08:24

Hostivařský session v Karolíně se koná ve čtvrtek 18. dubna.

Přileťte na koštěti do Žlutých lázní a oslavte Čarodějnice

17. dubna 2024 v 08:13

V úterý 3????.dubna se od ???????? hodin otevře areál Žlutých lázní a promění se v místo plné zábavy pro celou rodinu. Těšit se můžete na čarodějnické dobroty z grilu, opékání špekáčků, pouťové atrakce pro malé i velké i pálení čarodějnic a zpívání...

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Den Země v Centrálním parku

16. dubna 2024 v 19:16

Na tradiční oslavu Dne Země v Centrálním parku, která bude zahájena společnou výsadbou dubu na loučce poblíž hřiště Sova, zve v úterý 23. dubna radnice Prahy 13.

Další články
Nahoru