Trophy of Nations – mistrovství světa národů v enduru

Po třech letech se ve Finale Ligure opět konal svátek všech fanoušků endura - Trophy of Nations... 

Autor: Jan Němec
Foto: Tomáš Král, Sven Martin - Trophy of Nations
Trophy of Nations – mistrovství světa národů v enduru

 

První říjnový víkend se pořádalo historicky druhé mistrovství světa národů v enduru Trophy of Nations /to první se jelo v roce 2019, sledovali jsme zde/, jehož dějištěm je už tradičně italské Finale Ligure. V kuloárech se navíc proslýchá, že šlo zároveň o poslední Trophy of Nations a od roku 2024 by se mělo konat klasické Mistrovství světa v enduru jednotlivců.

Svátek všech enduristů - Trophy of Nations - je bezesporu největší týmový závod v enduru. Tříčlenné posádky národních týmů bojovaly o tituly mistrů světa, na start se postavilo celkem 28 národů včetně Čechů.

Závod o pěti rychlostních zkouškách se odehrál na okruhu dlouhém 64 km s převýšením necelých 2 000 m a limity na transfery nebyly tentokrát nijak benevolentní a prakticky nedovolovaly žádný technický problém. Plnotučnou verzi trati absolvovaly pouze kategorie muži a ženy Elite, kategoriím Masters a U21 byla chvíli před závodem odebrána jedna erzeta.

V elitní ženské kategorii zvítězily favorizované Francouzky v čele s aktuální světovou šampionkou Isabeau Courdurier, dále Morgane Charre a Melanie Pugin. Na druhé místo si až díky poslední rychlostní zkoušce vystoupily Němky s Rafaelou Richter, Ines Thomou a Veronikou Brüchle. Třetí místo opanovaly Britky.

V mužských týmech zvítězil Nový Zéland (Matt Walker, Eddie Masters and Charlie Murray), na druhém místě se umístil francouzský tým (Jeandel, Tordo, Rudeau) a na třetím USA (Rude JR, Peterson, Nestoroff).

Za Českou republiku se do elitní kategorie mužů kvalifikovali Vojtěch Bláha, Přemek Tejchman a Jakub Říha, do kategorie U21 Vojtěch Klokočka, Jakub Pivnička a Zdeněk Fiedler a do kategorie muži Masters Milan Čižinský, Petr Zúbek a Ivo Cáska. V ženách Elite pak poskládaly tým Pavla Balíková, Fejola Štěpánka Nestlerová a Andrea Drengubáková.

Velmi dobrý výsledek se podařil českému triu Vojtovi Klokočkovi, Jakubovi Pivničkovi a Zdeňkovi Fiedlerovi, kteří ve světové špičce obsadili 8. příčku. Leadrem týmu byl Vojta Klokočka, který letos skončil na 14. místě v celkovém hodnocení Enduro World Series.

„Trophy of Nations byla pro mě velká premiéra, i pro kluky. Bylo pár pádů a od 1. stage jsem bojoval s přední brzdou až do cíle, nebrzdila. Naštěstí jsme vše dokázali zdolat a vybojovali 8. místo!“ dodal k závodu Vojta Klokočka.

Oproti tomu si elitní mužská trojice ve složení s Vojtou Bláhou, Přemkem Tejchmanem a Kubou Říhou vybrala pořádnou dávku smůly. Solidně rozjetý závod klukům skončil ve druhé erzetě, kde první jedoucí Vojta Blahá trefil za horizontem v plné rychlosti pařez, katapultoval se z kola a zlámal si zápěstí. A kolo. 

Video Vojtova pádu...

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MTB-mag.com (@mtbmag)


Na třetí RZ potkal těžký pád i Přemka Tejchmana, takže jediným „přeživším“ české mužské elitní výpravy byl Kuba Říha, který zbytek závodu popisuje na svém instagramu:

„Na třetí stage jsme to měli celkem na knop s časovým limitem a taky to podle toho vypadalo. Já sebou plácl na zem asi po dvaceti metrech, a když jsem pokračoval dál, potkal jsem za dvě zatáčky úplně rozbitého Přému. V tu chvíli už o nic nešlo, zastavil jsem a snažil se pomoct. Naštěstí Přéma byl jen hodně otřesenej, domluvili jsme se, ať pokračuju sám, že on jen sjede dolů a končí. Vydal jsem se tedy směrem k RZ4, která vedla přes Check-In, kde jsem byl zastaven s tím, že nemám parťáky, tudíž i pro mě závod končí.“

Technické trable neminuly ani elitní ženskou kategorii, kterou reprezentovala Fejola Štěpánka Nestlerová, Pavla Balíková a Andrea Drengubáková.

"Naše strategie byla převážně vláček za sebou a já vám garantuju, že za Fejolou jde o solidní adrenalin, protože jede nehorázný bomby! Trochu toho štěstíčka chybělo Pavle, která na RZ 4 zdefektila a dala si porcičku italské turistiky, neb většinu RZ šla pěšky. Tím jsme nestíhaly limit na poslední pátou RZ a byly jsme rády, že nás vůbec nechaly ještě startovat a mohly jsme tak zakusit legendární atmosféru na trati DH Men. Závod jsme přesto nakonec dokončily na 9. místě. Pesimista vidí poslední flek, optimista vidí TOP 10. Já vidím 3 holky, které to nevzdaly, ani když měla Pája lochnu v plášti jak blázen, foukaly bombičkama, nejen svýma, ale i bratrů ze Slovenska, nevzdaly, bojovaly a dojely,“ popisuje ženský závod Andrea Drengubáková.

Pro 7. místo ve světě si pak zkušeně dojeli muži Masters Milan Čižinský, Petr Zúbek a Ivo Cáska.

„Tréninky jsme absolvovali s teamem juniorů, kdy jsme nasáli rychlost a entuziasmus. Trénink proběhl bez nejmenších problémů, ale zjistili jsme, že tratě budou extrémně náročné na fyzickou kondici a bude těžké si udržet koncentraci až do cíle! Závodní den nezačal úplně ideálně, když se Ivošovi zamotal řetěz po 100 metrech a mně nalétaly listy do kazety…po první stage jsme byli až 12. Postupně jsme se ale dostávali do tempa a na poslední stage už jsme skončili pátí, celkově nám to dalo na 7. místo! Po náročném začátku jsme s výsledkem spokojení! Byla čest reprezentovat ČR jako tým, závod jsme si užili a byla to super zkušenost!“ píše k závodu Milan Čižinský.

Česká výprava ve Finale Ligure ale nečítala pouze reprezentanty Trophy of Nations, ale také jednotlivce a týmy v sobotním závodě Riders Trophy /soutěž bez oficiálního mistra světa/. Velmi pěkný pohled byl v tomto případě na podium v kategorii muži Masters, kde první tři příčky obsadili čeští enduristé, respektive Jan Vaner, Petr Frenk a František Žilák.


Kompletní výsledky zde: www.enduroworldseries.com

 

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Trophy of Nations – mistrovství světa národů v enduru
  2. Fotogalerie
Přečteno - 4659x Tagy: enduro finale ligure trophy of nations
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  3. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  4. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  5. TechnikaFotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
    Fotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
  6. PreviewBikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty
    Bikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744